≫ 

Rekao sam Draženu "Brate moj, čeka te saobraćajka, neka ti je Bog u pomoći": Neispričana ispovest legende Zvezde Mirka Milićevića! (VIDEO)

Nakadašnji "teški" centar crveno-belih nosio je i dres Cibone tri i po sezone, gde je imao priliku da igra sa nekada najboljim igračem Evrope

  • 21

Sportska priča Mirka Milićevića, popularnog Mićka, mogla bi bez problema da se pretoči u fenomenalan film, ili bi mogao da se napiše odličan roman. Igrao je košarku u šest zemalja, za čak 12 klubova,  govori sedam jezika, a karijeru je završio, zvanično u 44. godini.

Bivši centar Crvene zvezde i Cibone, ali i mnogih evropskih timova rodio se u Novom Sadu 1965. godine, a do svoje četrnaeste godine sa roditeljima je živeo u vojvođanskoj varošici Gajdobra, naseljenoj uglavnom Hercegovcima iz Bileće.

Njegov otac je poreklom iz Zvijerinja kod Bileće i mnogi iz tog plemena nose prezime Zvijer. Jednom je ispričao da se svake godine u Zvijerinju i Beogradu okupljaju članovi familija Zvijer i Milićević.

Mirko iz igračkih dana sa jedne OL star utakmice lige Jugoslavije Foto: MN Press

Igrao je u Crvenoj zvezdi od 1982. do 1988. godine, a doveo ga je direktno iz Gajdobre Ranko Žeravica i odmah bacio u vatru, pa je Mirko sa 17 godina čuvao najboljeg strelca lige SFRJ Predraga Benačka. Na tom meču mu je dao šest poena.

Kasnije je igrao u Ciboni, sa Draženom Petrovićem i ekipom koja je 1984. i 1985. bila šampion Evrope, a 1987. osvojila (sadašnji) Evrokup.

Tada je jednom prilikom u zagrebačkom kafeu Salun Draženu predvideo da će imati saobraćajku, koja se desila tri godine kasnije sa tragičnim ishodom.

Borilačke veštine koje je trenirao kao mlađi su mu donele sigurnost na terenu, jer je znao da niko ne može da ga bije Foto: Marko Jovanović

- Dražen je bio moj dragi prijatelj. Ovo sad pričam prvi put. Nisam nikome rekao to do sad. Ja sam mu 1990. godine rekao šta će mu se desiti. Pogledao me je kako me je pogledao. Bio sam u Marbelji 1993. godine kada sam čuo vest preko TV-a da je nastradao u saobraćajnoj nesreći.

Saobraćajna nesreća u kojoj je stradao Dražen Petrović; Foto: Profimedia

- Ja sam mu to, na žalost, rekao tri godine ranije šta će mu se desiti. Sedeli smo u kafeu Salun u Zagrebu, Dražen, Aca i ja. Došla je i njegova tadašnja verenica Renata, pa je Dražen rekao meni "Ajde genije gledaj nam u dlan treba da se venčamo Renata i ja" - rekao je Milićević za Telegraf.

Košarkaški put Milićeviča je kasnije vodio preko Vojvodine, Hapoela, Valjadolida, Napolija, AEK-a, Patre, Turk Telekoma, Karšijake, Bujuk Koleja i Goctepea.

U Zvezdi je igrao šest godina Milićević zakucava, a Nebojša Ilić, Boban Janković i Srđan Dabić gledaju Foto: MN Press

Gde god je igrao bio je najbolji igrač i strelac tima, borac u svakom pogledu, jak pod košem, ali i na rukama, ako dođe do nekog obračuna pesnicama na terenu. U Grčkoj je bio najbolji igrač lige sa 24 poena i 12 skokova i to devedesetih kada su tamo igrala čak 24 NBA igrača. Kako je Mirko igrao u AEK-u pogledajte OVDE.

Od bake je nasledio dar da može da predoseti događaje ili da pročita sudbinu ljudi sa dlana, iz karata; Foto: Marko Jovanović

Sa Zvezdom nije došao do titule prvaka Jugoslavije, ali je 1987. izbacio iz plej ofa polufinala Cibonu, tadašnjeg dvostrukog prvaka Evrope. Igrao je do 44. godine, nikad nije imao težu povredu, a posle pauze od godinu dana vratio se na teren sa 42 godine i ponovo bio najbolji.

Mirko Milićević (u sredini) na jednom treningu reprezentacije Jugoslavije 1992. godine Foto: MN Press

Inače, do 15. godine je trenirao fudbal, pa rukomet, a onda je sa visinom 204cm prešao na košarku. Posle karijere ostao je u košarci kao menadžer igrača, a otkrio je i utabao put Luki Dončiću do najvećih visina. Kao veteran ostao je da igra za Srbiju na svetskim i evropskim takmičenjima veterana.

Igrao je za veterane Srbije, ali je suspendovan jer je pretukao trojicu Litvanaca i jednog Italijana na utakmici Foto: Marko Jovanović

Ipak, suspendovan je nedavno jer je na jednoj utakmici prebio trojicu Litvanaca, a potom i jednog Italijana jer su ga psovali i provocirali. I dan danas sa 53 godine živi za košarku da igra i pobeđuje.

Ovo je njegova ekskluzivna ispovest koju morate čuti i odgledati jer je neke stvari prvi put rekao za javnost.

NAPUSTIO JE FUDBAL SA 15 GODINA ZBOG KOPAČKI BROJ 51, A ONDA GA JE NA RUKOMETU VIDEO RANKO ŽERAVICA I DOVEO U ZVEZDU SA 17 GODINA I DAO MU ŠANSU

LUKU DONČIĆA SAM JA PRONAŠAO KAO DEČAKA OD 13 GODINA I ODVEO GA U REAL, ON JE JEDINI KOJI MOŽE DA STIGNE PO UMEĆU DRAŽENA PETROVIĆA

DA SU NAM DALI DA IGRAMO NA OLIMPIJSKIM IGRAMA 1992. U BARSELONI, HRVATE BISMO POJELI ZA DORUČAK

JEDAN OD RETKIH CENTARA NA SVETU KOJI JE ARVIDASU SABONISU DAO 35 POENA NA TRI UTAKMICE

 SA ZVEZDOM JE 1987. SRUŠIO U POLUFINALU PLEH OFA CIBONU, EVROPSKOG PRVAKA, A TADAŠNJI TRENER VLADE ĐUROVIĆ NOSIO JE SVOJ SREĆNI DŽEMPER KOJI JE POKAZAO DRAŽENU I REKAO "ZNAŠ DA NE MOŽEŠ DA POBEDIŠ KAD IMAM OVAJ DŽEMPER"

IZ CIBONE JE OTIŠAO POSLE SUKOBA SA VELJKOM MRŠIĆEM KOGA JE "OTHRANIO"

OPERISAO JE KOLENO, A LEKARI SU REKLI DA PAUZIRA ŠEST MESECI. IZAŠAO JE NA TEREN POSLE 10 DANA I RAZBIO MAKABI SA 28 POENA I 12 SKOKOVA

KOŠARKU JE IGRAO DO 40. GODINE, A ONDA SE VRATIO U 42. I 44. GODINI NA TEREN DA POKAŽE MLAĐIMA KAKO SE IGRA

MIRKOV SIN, JESUKAN ONAR IGRA ZA TURSKU IAKO GA JE NEKOLIKO PUTA UBEĐIVAO DA DOĐE U SRBIJU I NAUČI KOŠARKU

POSLE KARIJERE NASTAVIO JE DA IGRA ZA VETERANE SRBIJE NA EVROPSKIM PRVENSTVIMA, ALI JE SUSPENDOVAN JER JE PRETUKAO TRI LITVANCA I JEDNOG ITALIJANA

KAŽE DA SAD U 54. GODINI KADA BI SE SPREMIO FIZIČKI MOGAO BI NEKOJ SRPSKOJ EKIPI OZBILJNO DA POMOGNE POD KOŠEM

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ирена Алиспахић

    6. decembar 2018 | 12:57

    Село се зове Звијерина. Он је потомак јуначке обитељи Милићевић, која је дала чувеног војводу Глигора, борца из херцеговачких устанака и Мата, четничког команданта. Само не каже да их је све издао и прешао на ислам док је играо у Турској. Које му је било име тада не каже.

  • Dule

    6. decembar 2018 | 13:47

    Realno bio je drvo od igrača. Nije imao šut, nije imao ulaz, ništa. Imao je za to vreme masu i nista vise. Smesno je izgledao na terenu. U ovom tekstu pisu bajke o njemu kao da je bio NBA zvezda.

  • Дејан М.

    6. decembar 2018 | 13:48

    Једном речју, легенда!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA