≫ 

Srbija jeste "zemlja košarke": KSS obeležio 70 godina od osnivanja i 95 godina ove igre kod nas!

Velikani sporta pod obručima obeležili veliki jubilej

  • 2

Svečana akademija Košarkaškog saveza Srbije povodom 70 godina od osnivanja Košarkaškog saveza i 95 godina košarke u Srbiji održana je Beogradu.

Ovom događaju u Narodnom pozorištu, pored čelnika KSS i FIBA Evropa, prisustvovali su i brojni košarkaši i košarkašice koji su pronosili slavuove igre  širom planete.

Takođe, Košarkaški savez Srbije zaslužnim legendama dodelio je najviša priznanja.

Akademiju je otvorio predsednik KSS Predrag Danilović rečima zahvalnosti za sve one koji su doprineli da košarka u Srbiji postane to što danas jeste.

- Košarka u Srbiji predstavlja sport koji je definitivno više od igre. Mi kao srčan i ponosan narod možemo biti zadovoljni na način na koji je ona reprezentovala našu zemlju. Baš iz tog razloga svakodnevno podstičemo decu da se bave košarkom i sportom uopšte. Košarka u našoj zemlji se živi iz dana u dan. Malo koja nacija može da se pohvali time da više od 20.000 ljudi dočeka sportiste posle nekog uspeha.

- Moram da naglasim da tradicija ne podrazumeva samo rezultatski uspeh već i negovanje dobrih odnosa koji su neophodni za dobru saradnju. Svi vrlo dobro znamo moć timskog rada, jer bez zajedništva svih nas ne bi bilo srpske košarke kakvu je znamo. Budite sigurni da KSS čini sve kako bi stvorila lepu košarkašku budućnost.

Foto: Tanjug/AP

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, obratio se prisutnima iz ugla sportiste i prisetio se momenta kada je kao dečak poželeo da se popne na čuveni "balkon".

- Danas neću pričati kao ministar, već kao bivši profesionlni sportista i prijatelj većine vas u sali. Ogromna je čast i obaveza, ali i trema, pričati pred vama koji ste kreirali srpski sport i koji ste sportske legende. Imam čast da vam se zahvalim i prenesem poruku koja danas živi i identifikuje mladog sportistu. Sa 13 godina dočekao sam sportiste na Balkonu preko puta. Taj momenat je imao odlučujuću ulogu u mojoj sportskoj karijeri.

- Imamo ogromnu obavezu da nastavimo stopama onih koji su ovu priču započeli pre 70 godina. Zbog toga, hvala svima vama koji ste uticali na mnoge generacije, klince, trenere, organizacije. U ime Ministarstva omladine i sporta čestitam vam ovaj jubilej.

Turgaj Demirel u ime FIBA-e istakao je veliki značaj i uticaj koji je srpska košarka imala na razvoj ovog sporta u Evropi i svetu.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde danas sa vama kako bismo obeležili istorijski trenutak koji je značajan za košarku kao sport. U moje vreme kao košarkaš, igrao sam i gledao mnoge srpske košarkaše i timove. Jednu stvar koju sam naučio je da svi oni, kao zajedničku stvar imaju to da su rođeni da igraju košarku. Spisak legendarnih igrača iz ovog regiona koji su dali svoj doprinos razvoju ovog sporta zaista je beskonačan.

- Broj titula koji je Srbija osvojila u poslednjih 70 godina, na svim nivojima, je nešto na čemu bi im mnoge druge zemlje i igrači pozavideli. Srpski igrači svake godine, kako u kategoriji seniora, tako i u mlađim kategorijama donose brojne medalje, a svake godine neki novi srpski talenat osvoji srca košarkaške zajednice. Zbog svega ovoga, ovo jeste "zemlja košarke". Imate sve razloge da budete ponosni.

Ova akademija bila je svojevrsno putovanje kroz decenije razvoja košarke u našoj zemlji. Tako su priče o generacijama Ace Nikolića i Ace Popovića, Bore Stankovića, podsećanje na fenomen  Radivoja Koraća, ali i uspesi mlađih zlatnih generacija, dodatno podsetile na značaj jednog od najtrofejnijih sportova u Srbiji.

VIDEO: Laško novi sponzor Košarkaškog saveza Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    12. decembar 2018 | 20:03

    Srbija jeste zemlja kosarke 🏀a dje je zapelo?i zbog cega je zapelo?

  • BASA

    12. decembar 2018 | 20:10

    Sve cestitke Kosarkaskom Savezu Srbije ! Sa zeljom da i dalje budu uspesni u nasoj zemlji i u svetu ! Bravo nasi , samo napred !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA