≫ 

Duda Ivković: Ja sam jedini selektor na svetu koji je spremao tim da se ne takmiči!

Nekadašnji selektor Jugoslavije i Srbije ispričao je koliko je bilo teško održati kult reprezentacije u godinama sankcija

  • 2

U Narodnom pozorištu upriličena je svečanost povodom 70 godina od osnivanja Košarkaškog saveza Srbije i 95 godina košarke u Srbiji, a sam skup svojim prisustvom uveličao je veliki broj legendi ovog sporta zaslužnih da ovaj sport u našoj zemlji ponese epitet "zemlja košarke".

Kroz istoriju ovaj sport je imao brojne uspone i padove, a bivši selektor nacionalnog tima Duda Ivković prisetio se devedesetih godina i vremena u kojem je bio "selektor tima kojem je zabranjeno da se takmiči", kao i "balkona" koji je potom ustanovljen.

Tada je nacionalni tim otišao na Olimpijske igre koje su se održavale u Barseloni sa željom da dođu do utakmice sa Amerikancima. Na zaprepašćenje mnogih, usledila je zabrana igranja pa je selekcija morala da održava formu kroz prijateljske utakmice.

Oni su uspostavili kult jugoslovenske škole košarke: Izložba povodom 70 godina KSS Foto MN Press

- U trenerskom poslu je velika čast, obaveza i sreća biti selektor nacionalne selekcije. Ja sam imao tu sreću da treniram igrače čak tri trofejne generacije. Divac, Paspalj, Đorđević, Danilović, i konačno ova generacija koja sada igra sa Teodosićem, Bogdanovićem, Marjanovićem i ostalima.

- Sve je počelo neke 1992. godine u pripremama za Olimpijadu u Barseloni. Naša golgota počela je kada nam je zabranjeno bilo da igramo. Dugujemo veliku zahvalnost igračima tog vremena što su izdržali. Okupljali smo se kao ol star selekcija, igrali pripremne utakmice da bismo održali neki kontinuitet.

Ipak, prava košarkaška renesansa usledila je na Evropskom prvenstvu u Grčkoj 1995. godine na koje smo se "jedva" plasirali.

- Uz pomoć čelnika FIBA-e i Bori Stankovića, nama je bilo dopušteno da igramo kvalifikacije u Bugarskoj. Tada smo u produžetku jedva pobedili Bugare, a onda je došlo Atinsko prvenstvo 1995. godine kada smo u neponovivoj utakmici sa Litvanijom osvojili zlato. Uradili smo nešto neverovatno za svoj narod i tada je omogućeno da naša košarka ne napravi pauzu jer smo se kvalifikovali i za Olimpijske igre u Atlanti i za Svetsko prvenstvo. Taj trud devedesetih se višestruko isplatio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Basa mrkalj

    12. decembar 2018 | 21:14

    I ovakvog covek a ova vlast pljuje I naziv a raznim pogrdnim imenima

  • Miki

    13. decembar 2018 | 19:26

    Lepa svecanost, ali i jedno pitanje organizatorima: Zasto je mrezica na kosu u bojama Hrvatske zastave a ne srpske? Ako nisu mogli da stave ili nadju nasu trobojku trebali su staviti obicnu belu mrezicu koju imaju kupiti kod svakog kineza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA