Razvoj igrača u NBA sistemu: Ovaj proces od 6 koraka svaki košarkaš mora da prođe! (VIDEO)

Odlično predavanje trenera Darka Rajakovića koji je asistent u Oklahomi

  • 0

Srpski košarkaški trener Darko Rajaković trenutno je asistent u NBA ekipi Oklahoma Tander. Njegov posao je da pomogne igračima da daju svoj maksimum, ali tako da on bude o najveće koristi timu.

Rajaković ima veliko iskustvo u radu sa igračima. Radio je u Borcu iz Čačka, Crvenoj zvezdi, zatim u Španiji i na kraju u NBA. Bio je pomoćnik u San Antonio Sparsima, a samostalno je vodio njihovu filijalu u NBDl razvojnoj NBA ligi.

On je letos na košarkaškom seminaru "Basketball clinic Belgrade" održao zanimljivo predavanje o razvoju igrača u NBA sistemu. Navešćemo samo jedan deo njegovog predavanja, a ostalo možete pogledati u videu na kraju teksta.

Foto: Profimedia/AFP

PROCES U ŠEST KORAKA

Svaki igrač u NBA timu mora da prođe kroz ciklus od šest koraka u razvoju tehničkog taktičkih elemenata

1. EVALUACIJA IGRAČA

Svaki od elemenata  (fizičkim tehnički i psihički) posmatra se kroz prizmu šta su igraču jače, a šta slabije strane i koja su mu limitacije. Namerno se ne kažu slabosti, već limitacije kako bi se stovirla ideja da te stvari mogu da se unaprede treningom. Što se tiče taktičkih elemenata ocenjuju se

- Napadački kvaliteti

- Napadačke limitacije

- Odbrambeni kvaliteti

-Odbramene limitacije

Ocenjivanje se radi na osnovu gledanja utakmice, treninga, razgovora testova i analitičkih podataka.

Foto: NBAE/Getty images

2. POSTAVLJANJE CILJEVA

Svaki igrač jedan do dva cilja. Fokusiramo se na najbitnije stvari. Kriterijum za određivanje ciljeva je da seizaberu oni elementi koji će igrača učiniti boljim, ali da to bude u funkciji tima.

3. UPOZNAVANJE IGRAČA SA CILJEVIMA

Želimo da igrači budu deo svog razvoja. Ako razumeju šta se radi zbog čega i koliko, i ako su sami učestvovali u donošenju odluka, onda će imati bolju motivisanost i angažovanost.

Foto: Marko Jovanović

4. PLAN I PROGRAM

- Akcioni planšta želimo da uradimo kako bismo ostvarilipostavljene ciljeve. Sistem vežbi, video analiza, uključivanje kondicionih trenera, doktora, stručnog štaba i menadžmenta

5. MERENJE CILJEVA/PLAYER FEEDBACK

- Ovo je veoma bitan segment. Da bismo obezbedili informacije kako igrači napreduju, nije dovoljno reći im ovo je dobro ili ovo je loše (subjektivno mišljenje) Da bismo obezbedili objektivan feedback, pratimo statistiku i merimo ciljeve. Jednostavan primer: Ako je cilj za krilnog igrača da istči kontranapad do dubokog kornera, onda ćemo pratiti svaku situaciju koju je imao na utakmici , ali i na treningu, da to uradi. Recimo da je cilj da u 90% vremena to uradi na zadovoljavajući način, onda možemo da mu ponudimo feedback kako je to radio u poslednjih sedam dana, dve nedelje ili tokom poslednjeg meseca. Pokazalo se da igrači imaju mnogo bolju motivsciju kada znaju kakav su posao obavili, ali isto tako kada znaju da svi trener i stručni štab znaju na kojim segmentima igrač radi. Bitno je pokazati igračima i video snima, jer često sami nisu svesni šta i kako rade dok to ne vide na filmu. Video se gleda posle svake utakmice.

6. OCENA URAĐENOG

Svakih 10 utakmica igračima prezentujemo šta je ureašeno, koliko su napredovali, analitičke informacije i šta je dalji tok aksicja, Kada igrač dostigne željenje ciljeve, onda se fokusriamo na nove elemente i postavljamo novi cilj.

VIDEO: Pogledajte celo predavanje

(D. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA