≫ 

Španci pitali Saleta Đorđevića da li će Jokić igrati za Srbiju, a selektor je dao odgovor na koji čeka cela Srbija!

Šef stručnog štaba Orlova veruje da bi as Denvera mogao mnogo da doprinese kvalitetu reprezentacije

  • 5

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Aleksandar Đorđević, boravio je u Unikahi, gde je u razgovoru za tamošnje medije odgovorio na neka od pitanja koja zanimaju navijače u Srbiji.

Pre svega, na pitanje o eventualnom učešću Nikole Jokića na Mundobasketu u Kini ove godine, ako Orlovi obezbede mesto na najvažnijoj smotri u naredne dve utakmice (21. februara protiv Estonije u gostima i 24. februara protiv Izraela u Pioniru).

Đorđević je u prošlosti često javno umeo da prozove Jokića što poslednje dve godine nije igrao za reprezentaciju, ali je sada ublažio retoriku i poručio da postoji mogućnost da bude u timu i da bi doneo kvalitet.

Da li ćemo gledatii ponovo ovu sliku na klupi Srbije; Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images

- Jokić je jedinstven i on je mešavina Divca i braće Gasol. On oseća košarku, uživa u igri, voli da asistira i da se podredi timu. On je zvezda u NBA ligi, a dolazak na Ol-star meč u Šarlotu je samo potvrda njegovih kvaliteta. Imam samo lepe reči o Nikoli. Posle Olimpijade u Rio de Žaneiru više nije bio uz reprezentaciju, iz raznih razloga. Možda sada, ako se kvalifikujemo za Mundobasket, on ponovo bude deo tima. Siguran sam da bi nam doneo kvalitet.

Prokomentarisao je i neverovatne partije Luke Dončića.

Luka Dončić; Foto: Guliver/Ronald Martinez/Getty Images

Dončić se impresivno razvija. Vidi se da je prošao Realovu školu i za njega ne postoji granica - zaključio je Aleksandar Đorđević, a zatim se osvrnuo i na predstojeće izazove koji su pred Orlovima.

- Blizu smo da se kvalifikujemo i to nam je veliki cilj. Mi smo imali veliku odgovornost jer smo bili drugi na Svetskom prvenstvu i na Evrobasketu, ali bilo je veoma teško jer smo morali da promenimo tim i imali smo mnogo novih igrača. Bilo je i povreda i to je bilo loše za naš tim. Bilo je ovo dobro iskustvo, novo iskustvo i bilo je teško sa trenerske strane da staviš sistem na parket koji izgleda kao stvarna košarka koja je potrebna da bi dobio meč. Imali smo odličan odgovor igrača koji su dolazili na prozore i hteli su da igraju najbolje - kaže selektor srpske reprezentacije Aleksandar Đorđević koji dodaje da Srbija jeste favorit protiv Estonije kao i da će poslednji meč protiv Izraela "orlovi" igrati maksimalno.

Nema opuštanja kod Saleta Đorđevića; Foto: MN Press

- Imamo još dve utakmice, prvo protiv Estonije i Srbija je favorit ali samo po imenu. Ništa ne uzimamo zdravo za gotovo, idemo tamo fokusirani, idemo sa najboljim mogućim timom ali i dalje ne znamo šta će biti. Ako možemo da dobijemo tu utakmicu to je odlično jer je jedna pobeda dovoljna. Ali idemo meč po meč, moja filozofija je da je svaki sledeći meč najvažniji i sledeći je zaista najvažniji. Moramo da dobijemo i poslednji meč jer igramo pred svojim navijačima. Izrael ima odličan tim, neke iskusne igrače, neke mlade igrače koji dolaze, to je dobra kohezija, imaju dobru atmosferu i svaki meč su igrali do kraja. To pokazuje da idu napred kao reprezentacija i zato ih poštujemo.

Đorđević je na spisak za mečeve sa Estonijom i Izraelom stavio Miloša Teodosića koji trenutno nema klub, ali i igrače iz evroligaških klubova, Vasilija Micića, Vladimira Lučića i Stefana Jovića.

Miloš Teodosić ponovo u dresu Srbije; Foto: Marko Todorović

- Očekujem da svaki igrač koji dođe da pokaže svoje najbolje. To ja tražim svakog dana i u svakoj utakmici. Znamo šta moramo da uradimo da dobijemo meč i uvek ćemo želeti pobedu protiv svakoga - rekao je Teodosić.

Srpski slektor je pohvalio još jednom sve igrače, dodavši da je snaga srpskog tima kolektiv.

- Bilo je dobrih mečeva, iskustvo je veliki faktor u kvalifikacijama. Neke utakmice je odlično odigrao Simonović, neke Raduljica, on dolazi svaki put iz Kine da igra ove utakmice i skidam mu kapu za to, imali smo Todorovića, Micića, Jovića, imamo mnogo igrača koji su prošli i nažalost to je nešto sa čim moramo da se nosimo. Naša snaga je grupa i to što uvek igramo kao grupa i na tome radimo i to učimo igrače. Ne pritiskam previše pojedince, ne kažem igraču ti moraš da nas podigneš već tražim od svakog da igra najbolje - kaže Đorđević koji je dodao i da je glavni cilj Srbije uvek zlatna medalja.

Nada se da će na Mundobasketu postolje za Orlove biti više, Foto: AP/Tanjug

- Ne bih bio ovde da ne verujem u to da možemo da dobijemo svakog protivnika, uključujući protivnika u finalu. Moj cilj je da čujem nacionalnu himnu kao poslednju pesmu na bilo kom takmičenju, i moja opsesija je zato da naša reprezentacija mora svuda da ide po medalju. Nemamo prava da izbegavamo to da idemo na zlato ili da idemo do finala. Uvek stavljam velike ciljeve pred celu grupu i igrače i oni dobro odgovaraju. Moj tim i federacija znaju šta tražim i tako igramo, igramo da pobedimo - zaključio je Đorđević.

VIDEO: Mačvan o Nikoli Jokiću i šansama da Srbija bude kompletna na Svetskom prvenstvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    14. februar 2019 | 15:04

    Da se kladimo, nece doci! Nema on vajde od reprezentacije.

  • Igor

    14. februar 2019 | 21:57

    Naravno da će igrati,ako bude zdrav.Pustite momka da uživa u košarci i životu.A Mačvanu želim da se oporavi što pre.Sjajan čovek i igrač.

  • Nikola

    15. februar 2019 | 06:03

    Je l’ se to meni cini ili nasa kosarka polako umire??? Ako na parketu nema Bogdanovica, Tea, Bjelice, necu ni da gledam. Kao sto ni kvalifikacije gledao nisam. Nasih prvih pet da se vrate na parket!!! Svetsko prvenstvo je ozbiljna stvar, i nije sve u parama! Mogli smo amere da dobijemo do juce, a sada kubure sa nekim levacima... Msm sta je bre ovo????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA