Sve o žrebu grupa za Mundobasket i novom sistemu takmičenja: Evo kako da izbegnemo Amerikance pre finala!

Sve što bi trebalo da znate o predstojećem žrebu za Svetsko prvenstvo u košarci

  • 11

Košarkaši Srbije sa neizvesnošću će čekati 16. mart, kada će u Šenženu biti održan žreb za Mundobasket u Kini. Novi sistem takmičenja održava se po prvi put jer će na Svetskom kupu igrati 32 ekipe, umesto 24 kao do sada.

ŠTA DONOSI NOVI SISTEM TAKMIČENJA?

To zahteva da se prave i određene promene u takmičenju kako bi se ono završilo za 16 dana (31. avgust - 15. septembar). Igraće se u osam gradova, a prvi put od 1976. SP u košarci se ne igra iste godine kada i fudbalski Mundijal.

Ekipe će biti podeljene u 8 grupa po četiri tima, a samo prve dve ekipe će izboriti plasman u drugu fazu, gde će odigrati po još dve utakmce sa dva rivala koja dolaze iz druge grupe. Nakon toga formira se tabela i onda se dve najbolje ekipe plasiraju u četvrtfinale.

Foto: Tanjug/AP

SRBIJA ĆE BITI U PRVOM ŠEŠIRU

Ono što je zanimljivo je da će opet biti dva kostura i da se ekipe iz jednog i drugog kostura ne mogu sresti pre eventualnog polufinala.

Žreb grupa je 16. marta u Šenženu, uoči koga će biti formirani jakosni "šeširi", a reprezentacija Srbije bi trebalo da bude u prvom, u kojem će biti najjače selekcije poput SAD, Španije, Francuske, Argentine i domaćina Kine.

Titulu iz Španije brani SAD, a Amerikanci i naša selekcija će se u Kini boriti za rekordnu šestu titulu prvaka sveta u košarci.

Foto: AP/Tanjug

VAŽNO JE IZBEĆI AMERIKANCE PRE FINALA

Pitanje je kako će se formirati kostur takmičenja, a ono što se sigurno zna da će Kina i SAD biti u različitim kosturima. Ukoliko naš tim upadne u kostur sa Kinom, to bi značilo da izbegavamo Amerikance bar do polufinala. A, ako imamo sreće i odigramo kako treba onda bismo mogli da ih izbegnemo i u polufinalu jer se tek tada ukrštaju dva kostura.

Ali, to će zavisiti od samog žreba ako nas sudbina baci u drugi kostur, gde takođe postoji mogućnost izbegavanja Amerikanaca do finala, ali i tu kalkulacije mogu da se prave tek nakon što grupe budu izabrane. U svakom slučaju, ukoliko u drugoj fazi takmičenja budemo u različitoj grupi sa Amerikancima, biće nam potrebno da budemo prvi u grupi, jer bi u tom slučaju izbegli drim tim u četvrtfinalu (uz pretpostavku da će oni biti prvi u svojoj grupi).

Inače, grupe u prvoj fazi će biti od A do H sa po četiri tima, od kojih po dva prvoplasirana formiraju 4 grupe po četiri i To I , J  K i L. S tim da nakon dve utakmice dva prvoplasirana iz grupe I igraju unakrsno za dva prvoplasirana iz grupe J u četvrtfinalu, a isto je i sa grupama K i L.

U polufinalu se grupe ukrštaju što znači da tada može i doći do sudara svakog tima sa SAD.

Četvrtfinale će biti odigrano 10. i 11. septembra. Potom sledi polufinale 13. septembra i veliko finale u Pekingu, 15. septembra.

MUNDOBASKET 2019

Na SP u Kini najviše predstavnika imaće Evropa – 12, Amerika i Azija po 7, a Afrika 5 selekcija.

Afrika (5): Nigerija, Angola, Tunis, Obala Slonovače, Senegal;

Azija (7): Australija, Japan, Jordan, Južna Koreja, Iran, Novi Zeland, Filipini;

Amerika (7): SAD, Argentina, Portoriko, Brazil, Kanada, Dominikanska Republika, Venecuela;

Evropa (12): Srbija, Češka, Francuska, Grčka, Nemačka, Italija, Rusija, Litvanija, Crna Gora, Poljska, Španija, Turska.

VIDEO: Tepić o kvalifikacijama i pozivu Đorđevića: Nisam se dvoumio ni sekund

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiši

    26. februar 2019 | 13:32

    Zasto da ih izbegnemo. Pre cemo ih dobiti u polufinalu ili u cetvrtfinalu. U finalu ce oni biti ful pod dopom.

  • ledu

    26. februar 2019 | 13:51

    Malo je nepravedan ovaj sistem kvalifikacija.. mi smo se borili do poslednje utakmice.. eto neke ekipe koje zasluzuju da idu na SP, poput Slovenije, Hrvatske i Letonije, gledano na igracki kadar koji je bio sprecen da predstavlja svoju zemlju.. siguran sam da nije otislo 12 najjacih Evropskih Selekcija, iako ceska i crna gora imaju dobre igrace,a poljska samo gortata.. mislim da je primer letonija, sa bertansom iz San antonija,kao ik za pornzingisom i jos nekim igracima iz NBA i Evrolige, mnogo jaca od ove poljske.. opet za razliku od poljaka crna gora ima vucevica i jos neke,kao i ceska, ali slovenija dragica,doncica... te hrvatska, bogdanovic,zizic,zubac,bender i saric, samo 5 igraca iz NBA a gde su jos neki iz evroligaskih ekipa, ove kvalifikacije su odraz domacih liga.. ja sam se bojao jer mi nemamo dosta nasih igraca u domacim ligama koji imaju kvalitete da prebrode kvalifikacije..hvala nekim timovima koji su davali igrace iz evrolige,poput bajerna,unikahe,olimpijakosa i efes pilsena pustili su par puta micica,da nismo imali pomoc od evroligaskih ekipa.. gotovo sigurno bi gledali SP preko TV kao slovenci,hrvati i letonci,cije su reprezentacije da su igrali najbolji igraci obezbedile plasman na SP medju prvima,bas kao i mi

  • Fiume

    26. februar 2019 | 12:56

    Spremate ražanj a zec u šumi! Hahahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA