≫ 

Srbija dobija rivale za Mundobasket: Ko su najteži, a ko najlakši protivnici Orlova u Kini! (FOTO) (VIDEO) (ANKETA)

Sve o žrebu i potencijalnim rivalima Srbije u Kini

  • 6

U subotu će, posle žreba u Šenženu, biti poznati konačni sastavi grupa, protivnici košarkaške reprezentacije Srbije i okvirni put kojim bi četa Aleksandra Đorđevića trebalo da pređe do finala. 

Tačno u podne po srednjeevropskom vremenu počinje žreb, a pred krcatom i rasprodatom Šenžen Bej Arenom, u koju će stati oko 8.000 ljudi, kuglice će izvlačiti legendarni NBA košarkaši Kobi Brajant i Jao Ming dok je za zabavu svih prisutnih zadužen Džejson Derulo.

Među 32 reprezentacije, i to u prvom šeširu, nalazi se Srbija, koja je posle mučnih FIBA kvalifikacija, i problema da sklopi ekipu, u poslednjem kolu protiv Izraela obezbedila plasman na planetarni šampionat. Shodno tome, ono što je svima u Srbiji koji prate i bodre košarkaše bitno jeste, kakav će biti put Orlova do dugo čekanog zlata.

Ono što je za sada poznato, Orlovi se u grupnoj fazi sigurno neće naći sa 19 selekcija, kao i to, da će se naći u grupi sastavljenoj od selekcija koje je FIBA svrstala u šešire 3, 6 i 7.

Naime, svi učesnici su, shodno rankingu FIBA raspoređeni u 8 šešira sa po 4 selekcije, a naša zemlja nalazi se u 2. u kojem su još Argentina, Litvanija i Grčka. Tako će potencijalni rivali biti: Rusija, Australija i Brazil, Kanada, Crna Gora, Filipini i Koreja, kao i Nigerija, Novi Zeland, Senegal, Angola.

Važno je istaći i to, da će prilikom žreba postojati određena geografska ograničenja kada je reč o izboru više ekipa sa istog kontinenta u jednoj grupi.

Prema pravilima takmičenja, Srbija će se najverovatnije naći u B, D, F ili H Grupi, i biće smeštena u Vuhanu, Nanđingu, Fosanu ili Donguanu, posle prve faze ukrštaju se po dva najbolja tima iz grupa A-B, C-D, E-F i G-H. Druga runda takođe će biti igrana po grupana, a tek nakon toga slede eliminacije.

Uzimajući u obzir moguće protivnike, Srbija ima nešto teže rivale, naročito ako se pogleda šešir broj 3, u kojem su Rusija, Italija Brazil i Australija. Poređenja radi, u drugom delu žreba, nalaze se ekipe poput Portorika, Turske, Dominikane i Venecuele koje su na papiru daleko lakši protivnici.

Treći protivnik Srbije, mogao bi da bude "lak zalogaj", ali u slučaju da se izbegne Kanada za koju bi mogle da nastupe NBA zvezde poput Viginsa i Džamala Mareja. Takođe, svoju šansu za prolaz dalje i poneku pobedu tražiće i naš 4. potencijalni rival, Nigerija, Novi Zeland, Senegal i Angola.

Podsećanja radi, sa Novim Zelandom smo se mučili i jedva pobedili na putu do zlata 2002. godine u Indijanapolisu, dok smo od Nigerije, za koju mnogi i ne znaju da se tamo igra košarka, gubili 2006. godine na Svetskom prvenstvu u Japanu.

Sastavi šešira pred žreb za Svetsko prvenstvo; Foto: FIBA

Shodno navedenom, grupa u kojoj su pored naše zemlje još i Italija, Kanada i Novi Zeland, mogla bi da bude poprilično nezgodna za start šampionata, dok bi recimo ona sa Rusijom, Korejom i Senegalom mogla da bude dosta lakši zalogaj za četu Aleksandra Đorđevića.

Bilo kako bilo, najbitnije je da se naši košarkaši odazovu selektoru, jer Srbija u kompletnom sastavu sa Jokićem, Bogdanovićem, Teodosićem, Bjelicom, Marjanovićem i ostalima, sigurno predstavlja jednog od glavnih favorita za finale, u kojem su naravno već viđeni Amerikanci koje će voditi Greg Popović.

Da podsetimo, Svetsko prvenstvo je na programu od 30. avgusta do 15. septembra.

Sastav šešira pred žreb: 

I: Kina, SAD, Španija, Francuska;

II: Srbija, Argentina, Litvanija, Grčka;

III: Rusija, Australija, Brazil, Italija;

IV: Portoriko, Turska, Dominikanska Republika, Venecuela;

V: Nemačka, Iran, Češka, Poljska;

VI: Kanada, Crna Gora, Filipini, Koreja;

VII: Nigerija, Senegal, Novi Zeland, Angola;

VIII: Japan, Jordan, Tunis, Obala Slonovače;

VIDEO: Mačvan o Nikoli Jokiću i šansama da Srbija bude kompletna na Svetskom prvenstvu

VIDEO: Milutinov: Sale će na leto biti na mukama..

(S.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    15. mart 2019 | 13:17

    Izbeci australiju i kanadu i 3-0 lagano u grupi

  • Građanin

    15. mart 2019 | 12:57

    Posle današnjih dešavanja, ne bi me čudilo da izvučemo Novi Zeland...

  • Op

    15. mart 2019 | 14:34

    Ma svejedno, samo da se ne sretnemo sa Amerima do finala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA