≫ 

Hoće li Zvezdaši sada konačno prihvatiti Filipa Čovića?

Plejmejker Zvezde bio je najzaslužniji za preokret Zvezde u derbiju protiv crno-belih

  • 25

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan na svom terenu u prvom susretu polufinala plej-ofa ABA lige 106:101, u meču u kojem je najbolji igrač na terenu i čovek preokreta bio "drugi plej" Filip Čović.

SAZREO ZA VELIKA DELA

Ređe hvaljen, češće osporavan tek teret prezimena Čović i oca Nebojše, predsednika Zvezde, doneo je još jednom na Mali Kalemegdan.

Foto: MN Press

Tokom prošle godine, a posle poraza u finalu Aba lige od ekipe Budućnosti sa 3:1, igrački kadar Crvene zvezde pretrpeo je brojne promene. Klub su napustili Dilan Enis i Milko Bjelica dok su stara-nova pojačanja iz FMP-a, Aleksa Radanov i često kritikovani Filip Čović, koji je 6 godina ranije i napustio tim zbog navijača.

Doduše, taj Filip i ovaj danas su dva različita igrača, ponajviše zbog iskuistva i zrelosti koje je sadašnji Filip nakupio tokom ovih šest godina

Kada god se on spomene, sa jedne strane, trpi kritike kako "ne zaslužuje da bude u timu", kako "Nebojša gura sina", i kako "ne bi mogao da iga nigde osim u Zvezdi". Ipak, poslednja utakmica, kao i brojke, koje često ne lažu, govore isključivo u prilog srpskog pleja koji je bukvalno sam dao neophodni impuls saigračima, i poenima i asistencijama, a postigao je 16 koševa uz 9 asistencija, u presudnim momentima, vratio svoj tim sa ruba provalije.

VIDEO: Najluđi ABA derbi pripao Zvezdi, a ovo su najbolji momenti sa utakmice

IGRAČ KOJI MENJA RITAM IGRE

U situaciji kada povređeni Regland ne može da pruži maksimum, kada se papreno plaćeni Rivers "muči" da po svaku cenu preuzme ulogu lidera, i greškama, svađama, i promašajima ne daje ono što se očekuje, glavnu reč na derbiju preuzima upravo Filip koji odlično razigrava Dobrića i Davidovca, a potom i sam preuzima odgovornost i postiže neophodne poene za "vraćanje u život" sa desetak poena zaostatka, u trenutku kada je Partizan u maksimalnom zaletu.

Utisak je da partija koju je u prvom meču plej-ofa pružio drugi plej Zvezde ni malo nije slučajna. Zanimljivo je da ga je i sam Trinkijeri, kao trener crno-belih, hvalio pre meča i označio kao potencijalnu opasnost po njegov tim.

Tu je Dobrić, Davidovac koji je odigrao fantastično protiv nas. Ima tu mnogo materijala zašto su favoriti. Njihov "game changer" je Filip Čović, pravi izbor za drugog pleja, da uđe i promeni tok utakmice - rekao je Italijan pre meča, očigledno potpuno upućen u mogućnosti protivnika.

Neverovatno, ali istinito, upravo je strateg Zvezdinog protivnika skoro potpuno predvideo derbi i njegov tok.  Barem na poslednjem susretu Večitih, u Zvezdi se sa izuzetkom Berona koji je ovoga puta pogađao šuteve sa distance, niko od stranaca posebno nije istakao. Šta više. Niti Cirbes koji je van forme, niti Odžo koji se još uvek "čeka" da proradi, niti preiskusni Perperoglu, niti povređeni Regland....a ni "superstar" evroligaškog kalibra Rivers - već Čović.

VIDEO: Najluđi ABA derbi pripao Zvezdi, a ovo su najbolji momenti sa utakmice

GUBI NEVREOVATNO MALO LOPTI PO MEČU

Samo onaj ko je prespavao prošlogodišnji ligaški deo Aba lige, može reći nešto protiv povratka Čovića u klub jer, za razliku od sezone odigrane u crveno-belom dresu kada je beležio 4.8 poena i imao 3.2 asistencije za 18 minuta po meču, vratio se kao šesti strelac regularnog dela Aba lige sa 15.7 poena po utakmici i ubedljivo prvi asistent sa 7.4 dodavanja u proseku.

Činjenica ove sezone plej Zvezde ima nešto slabiji poenterski učinak. Ali,  nije nezapažen, jer ne treba zaboraviti, da se potpuno podredio timu, a 83 asistencije na 18 mečeva to i potvrđuje. Posebno je zanimljiv podatak da je izuzetno stabilan na lopti, i za razliku od brojnih plejmejkera gubi samo 1 loptu po meču.

Na osnovu svega prikazanog, utisak je da Zvezda pored Reglanda, ima plejmejkera, koji  može, i te kako, dostojno da ga zameni, i po potrebi, "povuče" i trgne ekipu taman toliko da se vrati u meč, baš kao što je to uradio na susretu protiv Partizana.

Šta bi bilo da su Zvezdini "stranci", koje Tomić nije želeo da izdvaja i kritikuje posle meča, ostali na terenu, može samo da se nagađa. Najverovatnije, Trinkijerijev tim, skromniji po kvalitetu, ali utegnut i uigran ne bi imao milosti da iskoristi ukazanu priliku i dokrajči protivnika, a samim tim i najverovatnije reši seriju u svoju korist. U tom slučaju Evroliga bi za crveno-bele još jednu sezonu ostala nedosanjan san.

Baš zato, ostaje pitanje za crveno-bele: Hoće li Zvezdaši sada konačno prihvatiti Filipa Čovića?

(Saša G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane Petrović

    24. mart 2019 | 20:42

    Filip je zadnjih godina među najboljim plejovima u ABA ligi. Ne od kada igra za Zvezdu već i dok je bio u FMP-u.

  • Lud zbunjen

    24. mart 2019 | 18:59

    Ajmo Filipe u inat ovim takozvanim navijačima!!!

  • Smele95

    24. mart 2019 | 17:09

    A ko ga nije prihvatio?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA