≫ 

Nisam u "Kući slavnih" zato što sam rekao da mrzim homoseksualce: Ispovest biše NBA zvezde kome je jedan intervju uništio san o ulasku među besmrtne

Tim Hardavej svestan da su mu nakon izjave da "ne voli gej osobe" zauvek zatvorena vrata ka prestižnom društvu

  • 5

Malo stariji ljubitelji NBA sećaju se Tima Hardaveja, čiji je sin danas jedan od boljih bekova lige (Tim Hardavej Džunior, Dalas). Hardavej stariji je bio plejmejker vrhunske klase i prefinjene tehnike, pamte se njegove partije u Golden Stejtu i Majamiju, a statistikom tokom 13-godišnje karijere definitivno se kandidovao za ulazak u "Kuću Slavnih".

Delovalo je da je samo pitanje dana kada će se i to dogoditi, pogotovo što su njegova dva najznačajnija saigrača iz ere u Voriorsima Mič Ričmond i Kris Malin (činili su popularnu trojku "Run TMC"), uvršteni među "besmrtne" u Springfildu.

Tamo, ipak, nema mesta za Hardaveja.

Razlog je, kako on misli, njegov kontroverzni intervju u kome je izneo niz negativnih komentara na račun homoseksualaca. Danas veruje da su ga te izjave koštale statusa koje su dobile mnoge njegove kolege iz tog vremena i oni kasnije.

Hardavej je sporni intervju dao 2007, četiri godine po zavšetku karijere ovenčane petostrukim učešćem na "ol-staru" i učinkom od 17.7 poena i 8.2 asistencije u proseku po meču. Povod je bila tada senzacionalna objava bivšeg NBA igrača Džona Amaečija da je gej što je ustalasalo američku javnost i košarkaške krugove.

- Znate, ja mrzim gej osobe, kažem to ovako javno - rekao je o Amaečiju Hardavej u emisiji "The Dan Le Batard Show", i još "dosolio":

- Ne volim homosekusalce i ne volim da budem u njihovoj blizini. Homofobičan sam. Ne volim ih. Oni ne bi trebalo da postoje na svetu niti u Americi.

Još žešći odgovor je stigao od Hardaveja na pitanje voditelja kako bi reagovao da mu gej osoba, na primer Amaeči, postane saigrač.

- Pre svega, ne želim ga u mojoj ekipi. Drugo, da ga imam u timu, distancirao bih se od njega jer mislim da sa njim nešto nije u redu. Ne bih voleo da je blizu mene dok sam u svlačionici. Ne bih uopšte bio deo toga.

Zbog ovih izjava, datih pre 12 godina, Hardavej je izopšten iz svakog pojavljivanja u organizaciji lige, nema ga na ol-staru ni u ulozi prezentera, promotera niti u bilo kojem drugom sudelovanju za razliku od brojnih bivših NBA zvezda tog kalibra.

Vrhunac ignorisanja Hardaveja je što svake godine nova lista kandidata za "Kuću Slavnih" prolazi bez njegovog imena.

On zna i zbog čega je to tako.

- Pa, znate, rezlog toga je onaj intervju iz 2007. godine kada sam rekao to što sam rekao o gej osobama - kazao je Hardavej za "Hype" nedavno.

- Zato me nema nigde, i razumem to. Povredio sam osećanja mnogih ljudi, sve je otišlo u pogrešnom pravcu i zaista je bilo loše što sam to rekao. Od tada, pogrešno sam preokrenuo u ispravno. Roditelji su mi često govorili, "Ako uradiš nešto pogrešno, pogledaj u oči. Ne beži od toga i nemoj se plašiti. ispravi to i nateraj ljude da shvate da razumeju da si pogrešio" - pokajnički priča sada.

"Kuća Slavnih" će mu, uprkos spoznaji o grški koju je napravio - i dalje biti nedostupna.

- Razumem posledice mojih izjava, potpuno mi je jasno što me nema tamo. Sve što mogu je da nastavim da živim. Roditelji su umeli da mi kažu: "Ne možeš da kontrolišeš ono što je van tvoje kontrole".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    27. mart 2019 | 22:20

    A gde je sloboda govora i izrazaja?? Zasto je njegova izjava diskriminantna?? Zasto je demokratski priznati homoseksualce, a nije demokratski priznati misljenje ljudi koji ih ne vole?? Zar to nije diskriminacija govora i izrazaja?? Znaci namece se da moramo prihvatiti, a ne sme se prihvatiti da ih mrzis ili ne podnosimo. To je ta zapadna demokratija koja te udara po usima da moras prihvatiti sve njihove nakaradne i bolesne uslove.

  • Alo

    28. mart 2019 | 01:07

    Pa ko ih voli taj nije normalan.Poremecen je isto kao i oni.

  • supergnu

    28. mart 2019 | 00:44

    Bravo bre. Bolest...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA