≫ 

Od Juga bez kočnica do Kuće slavnih! Dino Rađa za Telegraf: Znao sam unapred da Divac ulazi, navukao sam ga da mi prizna!

Kao tinejdžeri, pravili su razne ludorije i učvrstili prijateljstvo, sada je to prijateljstvo dobilo košarkašku krunu u Kući slavnih

  • 3
Foto: Guliver/Maddie Meyer/Getty Images/MN Press

U samo godinu dana, dve košarkaške legende sa ovih prostora pronašle su svoje mesto u Kući slavnih u Springfildu. Dino Rađa je prošle godine u septembru imao emotivan ulazak u istoriju, a sada će Vlade Divac kročiti na veliku pozornicu i stati uz rame velikanima košarke i na simbolički način.

Rađa je na velikoj sceni Kuće slavnih imao dobro pripremljen i dirljiv govor, u kom je spomenuo Slavka Trninića, Božu Maljkovića, Dudu Ivkovića, Svetislava Pešića, Krešu Ćosića, Moku Slavnića, Mirka Krola, a spisak saigrača koji su ga učinili boljim bio je još duži.

Dino i Leri Bird Foto: Tanjug/Ap

Tu je neizostavno bilo ime Divca, sa kojim je bio nerazdvojan veoma dugo, do raspada Jugoslavije. Svašta su prošli Vlade i Dino, znali su da u Beogradu, dok je Divac igrao za Partizan, "upale" Jugo 45 kom ne rade kočnice i odu u Pirot na pripreme,  nerviraju Svetislava Pešića duvanskim dimom, pa sve nadoknade majstorijama na terenu.

Još prošle godine, Rađa je najavio da će Vlade ući u Kuću slavnih, što se obistinilo.

- Gledaj, ja sam još tada znao da su on i Toni Kukoč sledeći na listi, mislim, nisam imao informaciju, ali su to igrači koji su zaslužili ulazak u Kuću slavnih radom i rezultatima, samo je bilo pitanje vremena i rasporeda kada će se to dogoditi - setio se Rađa ove priče u razgovoru za Telegraf.

Sledeće pitanje, naravno, bilo je o porukama za Divca.

- Čuli smo se mi još pre nego što je to objavljeno, da će biti u Kući slavnih. Ja sam malo ranije dobio tu informaciju, jeb*ga, kada si već tamo, imaš neke privilegije kao takav. On je to znao prvi sedam dana unapred jer su mu javili iz NBA, a i ja sam znao pre ostalih i mogao sam da mu čestitam, tri dana pre objave. Nazvao sam ga, ali ni on nije smeo nikome reći, postoje diskrecija i procedure koje se moraju ispoštovati. Ali pošto znam kako procedura ide, naveo sam ga da mi prizna - otkriva Rađa.

Divac i Rađa na prijateljskom humanitarnom meču Foto: MN Press

Emocije će biti sigurno neukrotive kada se Vlade nađe na pozornici u Springfildu.

- Rekao sam mu, sve što ti iko drugi priča, ne može da se meri sa onim što će ti se dogoditi, bez obzira što smo igrali pred velikim auditorijumom, publikom, brojna finala, osvajali titule... Kada izađeš na tu binu, odseku ti se noge i moraš znati šta da kažeš. 

Na Divcu je da izabere i ko će ga uvesti u Kuću slavnih - Leri Bird je to učinio sa Rađom.

- To je sada njegova privatna stvar koga će izabrati i ima datume za to, kod Amerikanaca je to organizovano na vrhunskom nivou, nema zaje*ancije, sve je preveliko da bi se prepustilo slučaju, ali ima još šest meseci za pripremu. 

Kad Duda komanduje budućim asovima... Foto: MN press

Rađa i Divac su bili nerazdvojni tandem od 1986. do 1991. godine.

- Mi smo stvarno klinačke dane provodili često kao cimeri, bili zajedno, kroz okupljanja, družili smo se i pre, ali je baš od 1986. to postalo intenzivno kroz reprezentaciju, Evropsko, Svetsko, juniorska, seniorska... 

Da li ste sanjali o Kući slavnih kao klinci?

- Ma ne, ma kakvi! Tada je i NBA bio nedostupan, nisi mogao gledati niti pročitati, eventualno si neke utakmice mogao kratko videti kada je Kapodistrija puštala. 

Red je da se spisak eks YU legendi proširi...

- Toni je sledeći definitvno, tu nema spora, a nakon toga, pretpostavljam da će biti još nekog odavde, igrači sa ovih prostora su ipak obeležili košarku. Verovatno ću otići na inauguraciju Divca, daleko je to, ali videćemo!

Podsećamo, sa ovih prostora, u Kući slavnih su još Krešimir Ćosić, Dražen Dalipagić, Dražen Petrović, Aleksandar Nikolić, Mirko Novosel, i Bora Stanković.

VIDEO - Dino Rađa emotivno doživeo ovacije u Beogradu

VIDEO - Dag Kristi za Telegraf o Bogdanoviću, Divcu, Stojakoviću i Kingsima

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beze

    8. april 2019 | 23:59

    Rijetko odvratan lik

  • Гидри

    9. april 2019 | 12:28

    Славио са Туђманом на Книнској тврђави? Шта мисли, да смо заборавили?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA