Beograd mu se poklonio, u NBA stigao iz druge lige i uzeo titulu, a Nemcima doneo dve medalje na EP i SP: Odlazak jednog od najboljih belih igrača sveta! (VIDEO)

Najbolji nemački košarkaš svih vremena i sedmi strelac NBA lige u istoriji odigrao je svoj poslednji meč

  • 3

Dirk Novicki je rekao zbogom košarci, u igračkom smislu. U noći između utorka i srede odigrao je poslednji meč za Dalas Maverikse, klub u kojem je proveo celu NBA karijeru.

Kako dolikuje velikanu učinio je to sa stilom i 30 ubačenih poena! Nemac je zatrpao koš Finiksa za pobedu 120:109

A na tribinama transparent - Hvala ti, Dirk!

- Ovo je moj novi dom. Nemačku sam napustio pre 20 godina i sada sam Teksašanin - rekao je Novicki na oproštaju: - Imali smo jednu vožnju sa puno uspona i padova, a vi ste uvek bili tu za mene i podržavali me. Hvala vam - rekao je Novicki.

Ipak, jednom davno sedmostruki učesnik Ol-star utakmice i najkorisniji igrač NBA lige 2007. godine, napisao je da mu je najlepši trenutak u karijeri aplauz koji je dobio od beogradske publike u finalu Eurobasketa 2005.

Foto. AP/Tanjug

- Trener Dirk Bauerman izvukao me iz igre pre kraja finalne utakmice protiv Grka, protiv kojih nismo mogli više. Odjednom je 18.000 ljudi u dvorani ustalo i počelo da aplaudira. Te ovacije su me oborile s nogu. Mislim da mi nisu aplaudirali za igru u finalu, jer nisam imao svoj dan.

- Verovatno su osećali poštovanje prema igri cele ekipe i mojoj borbi za nacionalni tim. Taj aplauz je najlepši trenutak u mojoj karijeri i razlog zašto i dalje igram za reprezentaciju - rekao je davno je Novicki.

IGRAO JE SAMO DRUGU LIGU NEMAČKE, IAKO GA JE ŽELELO POLA EVROPE

Ali, da krenemo redom. Karijera najboljeg nemačkog košarkaša svih vremena i jednog od najboljih Evropljana u NBA počela je davne 1994. godine kada je debitovao za klub iz svog rodnog grada Vircburga koji je igrao u drugoj ligi Nemačke. Imao je tada samo 16 godina, ali je već najavljivao ogromne domete.

Posle četiri godine u Vircburgu igrao je samo drugu ligu Nemačke iako je pola evropskih klubova želelo da ga dovede. Te 1998. godine je izabran da igra za tim sveta na Najkovom turniru, gde je ubacio 33 poena uz 14 skokova.

Te iste godine našao se na NBA draftu 1998. godine i izabran je kao 9. pik prve runde od Milvokija, ali je trejdovan u Dalas Meverikse.

Foto: MN Press

NBA KARIJERA I NOVI NIVO IGRE

Već u prvoj sezoni dobija priliku da igra i to prosečno 20 minuta po utakmici. Na polovini utakmica bio je član prve petorke. Odmah je skrenuo pažnju na sebe pre svega odličnim šutem sa distance iako je imao nadprosečnu visinu čak i za centre. Već u drugoj bio je standardni član prve petorke i značajno poboljšao svoj košgeterski učinak.

Već tada je patentirao svoj stil igre, šut sa jedne noge posle prodora sa skokom unazad, kao i već uobičajeni fejd avej šut posle igre leđima. To su bile najjači elementi igre Dirka Novickog uz već uobičajene šuteve za tri poena i sa bliže distance.

Te sezone novi vlasnik Dalasa je postao Mark Кjuban koji ga je kupio za 280 miliona dolara. Odmah je želeo da ima konkurentan tim i želeo je da dovede konkuretne igrače.

Foto: Tanjug/AP

Ipak tih godina sinonim za igru Dalasa bili su on i Stiv Neš. Od sezone 2000/01. redovni su učesnici plej-ofa, a krasila ih je pre svega odlična igra u napadu. Ipak tih godina u Zapadnoj konferenciji je bila izuzetno velika konkurencija te nisu išli dalje od polufinala iste. Pre svega tu se nalazila ekipa Lejkersa koja je osvajala titule NBA lige, ali i Sakramento kingsi koji su jedini bili konkurenti ekipi Lejkersa.

Godine 2004. Stiv Neš napušta ekipu Dalasa i vraća se u prethodni klub Finiks i to kao slobodni igrač. Кlub je uglavnom eksperimentisao sa pojačanjima koja nisu bila dovoljna da se klub odmakne od prve ili eventualno druge faze plej-ofa.

Jedini igrač koji se nije menjao u timu bio je upravo Novicki, koji je 2007. godine zaslužio i titulu najboljeg igrača NBA lige. Te sezone predvodio je Dalas do 67 pobeda u regularnom delu sezone, što je najbolji rezultet u istoriji franšize. Pored toga na takmičenju u postizanju trojki na ol-star vikendu 2006. godine, uspeva da u finalu pobedi Gilbert Arinasa i Rej Alena sa ostignutih 18 trojki.

Za kraj karijere uramljeni dresovi Novickog i Vejda Foto: Tanjug/AP

I kada se očekivalo da će i Novicki postati jedan od boljih igrača NBA lige koji nisu uspeli da se domognu NBA prstena, menadžment Dalasa je uradio odličan posao u dovođenju igrača. Tako je i tim Maveriksa ponovo bio konkurentan u plej-of. Pre svega vraćen je pri zalasku karijere iskusni Džejson Кid dok je ispod obruča doveden iskusni centar Tajson Čendler koji je pre svega bio zadužen za odbrambene zadatke.

TITULA SA STOJAKOVIĆEM I DŽEJSONOM KIDOM

Najveću podršku Novicki je imao u Džejsonu Teriju, a na poziciji krila je dovede nekada najveći rival iz Sakramenta Predrag Stojaković. Tako ukomponovan tim je konačno pokazivao šampionske ambicije. Na zapadu su konačno pregrmeli Lejkerse i to pobedom sa preko 30 poena razlike na zadnjoj utakmici i to pre svega trojkama Stojakovića i Terija.

Fejd avej i šut preko ruke bili su njegov zaštitni znak Foto: Tanjug/Ap

U Finalu ih je čekao veliki trio iz Majamija: Lebron, Vejd i Boš. Mnogi su već proglašavali pobedu Majamija. Ipak tad već iskusni Novicki potpomognut saigračima uspeva da se domogne dugo željenog prstena. Dirk je i dobio nagradu za najboljeg igrača finalne serije.

IGRAČ KOJI JE PRAVIO RAZLIKU U REPREZENTACIJI

Gotovo tokom cele svoje karijere redovno se odazivao pozivu da učestvuje u takmičenjima za reprezentaciju Nemačke. S obzirom da su saigrači u reprezentacija uglavnom bili ispod njegovo nivoa, uvek je bio vodeći igrač.

Ali, ne samo u igračkom i košgeterskom smislu, već i kao vođa ekipe, gde se fantastično podredio kolektivu kada treba i bio čovek koji će razigrati ostale saigrače kada se rivali koncentrišu na njega.

On je učinio da njegov tim bude bolji nego što to pokazuje individualni kvalitet igrača, jer malo ko bi uspeo da selekciju Nemačke dovede do finala Eurobasketa 2005. i do bronzane medalje na Mundobasketu 2002.

Čuveni odskok unazad i šut Foto: MN Press

Ipak svoju igru podredio je timu a selektori su maksimalno koristili njegove moguććnosti. već 2002. na Svetskom prvenstvu u Indijanopolisu dolazi do prve medalje i to brozane. Sledeću medalju osvaja na Evropskom prvenstvu u Bogradu.

Velika enigma za centre jer može da se izvuče van reketa i da šutira, Novicki pogađa preko Milutinova Foto: MN Press

S obzirom da je tadašnja reprezentacija Srbije i Crne Gore ispala u prvom krugu on je sa svojom reprezentacijom bio omiljen lik među domaćim navijačima. U polufinalu pobeđuju Španiju upravo njegovim košem tri sekunde pre kraja, od ukupno 27 poena.

Član najbolje petorke Eurobasketa 2005 sa Dijamantidisom, Papalukasom, Dijaom i Navarom Foto: MN Press

U finalu ih je čekala Grčka koja je bila raspoloženija i ipak se domogla zlata. Ostaće zabeleženo skandiranje njegovog imena u Beogradskoj areni, pošto je izabran za najboljeg igrača ovog prvenstva.

Novicki je nastupao još na šampionatima Evrope 2007 u Španiji kao i u Berlinu 2015. kada se i zvanično oprostio od reprezentaivne karijere ispadanjem Nemačke u grupi.

PRIZNANJA I NAGRADE

* FIBA evropski igrač godine 2005.

* Najkorisniji igrač NBA lige 2007.

*Najkorisniji igrač finala NBA lige 2011

*Učesnik OL star utakmice 14 puta (2002 -2012, 2014, 2015 i 2019

*Pobednik takmičenja u šutu za tri poena 2006

*Prva petorka NBA lige 2005, 2006, 2007, 2009.

*Sedmi u istoriji NBA lige po broju poena

(D.S./Izvor: Vikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA