Tomićeva doktorska disertacija tempiranja forme: Kako je bez dva ključna igrača napravio NBA Zvezdu i rasturio Budućnost i Partizan?

Kada je bilo najpotrebnije, crveno-beli su zaigrali najbolje, a zasluge za to idu treneru

  • 21

Milan Tomić je posle osvajanja ABA lige i plasmana sa Zvezdom, koju je vratio u Evroligu, razuverio sve kritičare koji su posumnjali u njega u kriznom periodu pre i tokom Kupa Radivoja Koraća i pokazao je da je trener za velika dela.

Između ostalog i Telegraf je kritikovao neke njegove poteze tokom finala u Nišu protiv Partizana, kada smo ukazali na tri pitanja na koja treba da odgovori navijačima Zvezde.

Stidljivo je tada po forumima i društvenim mrežama počela da se priziva Tomićeva ostavka, ali je Nebojša Čović čvrsto stao iza svog trenera i nije pogrešio! Kao što je to bio slučaj i sa Dejanom Radonjićem, koji je svojevremeno bio na meti kritičara u početku svog mandata u Zvezdi.

Ono što Tomićev uspeh čini još većim jeste činjenica da je za ključne utakmice ostao bez možda i najbitnijih košarkaša i najzvučnijih pojačanja - Džoa Reglanda i Stratosa Perperoglua. Regland nije bio u mogućnosti da igra seriju protiv Partizana, pa je sav teren u organizaciji igre pao na Filipa Čovića, koji je odigrao nestvarnu plej-of seriju i jedan je od najzaslužnijih za ovakav rezultat.

Stratos Perperoglu na štakama tokom dodele pehara; Foto: Marko Jovanović

- Kada sam pravio tim na leto, ja sam odabrao Filipa da igra u Zvezdi. Samim tim što sam ga odabrao, znao sam šta mogu da očekujem od njega, nije bilo neočekivano, već očekivano. Ovaj tim je napravljen sa dobrom hemijom, gde svi mogu da pomognu. Ne treba zaboraviti koliko je Regland izgurao. Uvek idemo napred, nikada ne idemo nazad. Nisam kukao ni što nemam Stratosa i bilo kog drugog igrača - rekao je Tomić posle osvajanja titule u ABA ligi.

Milan Tomić i Nebojša Čović; Foto: Marko Jovanović

I bez dva nazvučnija imena u svojoj ekipi, Tomićeva ekipa je delovala kao NBA tim u odnosu na konkurente u pojedinim momentima. To je bio slučaj u majstorici polufinala protiv Partizana, a isto je bilo i u majstorici finala protiv Budućnosti, ali i u svim utakmicama protiv Podgoričana u kojima je Zvezda bila domaćin.

Preporodio je Čovića, dao pravu šansu Boriši Simaniću, pronašao je Fajea niotkuda i upravo je on bio jedan od ključnih igrača finalne serije.

VIDEO: Brutalna blokada, pa NBA zakucavanje Boriše Simanića

Niko nikada ovako nije uspeo da tempira formu za odlučujuće utakmice, pa čak ni Duško Vujošević, koji je među navijačima Partizana bio sinonim za tempiranje forme ekipe u periodu najveće dominacije crno-belih.

Tomić je isticao da na njih nisu uticala dešavanja oko terena i sve što se dešavalo tokom polufinalne i finalne serije.

- Mi smo se bavili samo košarkom. Nismo reagovali ni na napade na nas u Podgorici, već smo se ponašali dostojno veličini kluba kakav je Crvena zvezda - pominjao je Tomić da je njega i njegovu ekipu interesovao samo teren.

I tu su odigrali besprekorno. Zvezda je, za razliku od perioda kada je imala krizu u igri i kada se sve svodilo na šut za tri poena, za mečeve protiv Partizana i Budućnosti uspela da pronađe unutrašnju igru, neke uigrane akcije, a igrači su imali veliku agresivnost i borili su se za svaku loptu uz veliki broj ofanzivnih skokova, blokada, sjajnu igru u odbrani koja je davala igračima veću sigurnost i samopouzdanje u napadu.

Razbijanje Budućnosti u odlučujućoj utakmici finalne serije samo je bio pečat na sjajan period Zvezde u odlučujućem momentu sezone. Koliko je Zvezda bila dominantnija govori i koš razlika u pet mečeva, gde je Zvezda imala +88!

Čovek koji je vratio Zvezdu u Evroligu; Foto: MN Press

Na to dodajte i +21 u odlučujućoj utakmici protiv Partizana i dobijate razliku od više od 100 poena u korist crveno-belih koliko su bili bolji od glavnih konkurenata.

Ipak, Tomić ne želi da se na tome zaustavi i rekao je da će slaviti jedan dan, nakon čega već kreće u ostvarivanje poslednjeg cilja - odbrane titule u Srbiji.

Ukoliko ovako bude tempirao formu svojih igrača, konkurenti neće imati velike šanse.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opa

    23. april 2019 | 16:28

    Tomiću care,živ bio

  • Lazar

    23. april 2019 | 16:18

    Moje misljenje je da ce sa njim Zvezda dogodine biti samo bolja. Doveden je u lose vreme, malo je trebalo vremena da se navikne. Jos ima tu gresaka, padova i ostalog, ali mislim da covek kalkulise i zna sta radi. Nisam strucnjak, ali izgurali smo sezonu dobro, dogodine ce znati tim bolje, dovesce nekoga, nekoga ce pozdraviti i bice sve tip top

  • Srpska posla

    23. april 2019 | 16:58

    Do juče nazivan najpogrdnijim imenima, a danas već hvalospevi i dizanje u zvezde. Ne bi me čudilo da bude proglašen najvećim trenerom svih vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA