≫ 

CSKA je šampion Evrolige, magija Micića nestala u finalu! (VIDEO)

Armejci zasluženo do osme titule najboljeg na Starom kontinentu, sukobi Fenerovih i Efesovih navijača

  • 9
KK CSKA - KK Anadolu Efes Euroliga Voroncevič i Kurbanov sa peharima Evrolige Foto: Tanjug/AP

Najbolja košarka na Starom kontinentu stanuje u Moskvi - CSKA je novi šampion Evrope!

U finalu, tim Dimitrisa Itudisa savladao je Anadolu Efes rezultatom 91:83 (29:20, 15:22, 24:20, 23:21) i tako osmi put postao šampion formata koje se danas zove Evroliga.

Briljirao je opet Šejn Larkin, ubacio je 29 poena za turski sastav, ali su na drugoj strani prevagu doneli Kori Higins i Vil Klajburn sa po 20 poena, te De Kolo sa 15.

Nije ovo bilo najbolje veče Vasilija Micića, Srbin je šutirao trojke 2/9, ubacio 10 poena uz 5 asistencija, trudio se, kreirao, ipak ostao na kraju bez najvrednijeg pehara.

Pogledajte najatraktivniji potez finala u režiji centra Efesa Brajnta Danstona.

Moskovljani kao da su na teren izašli sa najnovijim modelom nišana, pošto su imali nestvaran procenat šuta za tri poena - u jednom trenutku 14/20 (70%) sredinom poslednje deonice.

Ipak, Efes je imao odgovor i na taj rafal, i na "'-14" u prvoj četvrtini kada su "Armejci" držali sve konce igre u svojim rukama. Trebalo je igračima Efesa neko vreme da se konsoliduju, a onda demonstriraju ono zbog čega su i stigli do samog kraja evroligaškog puta.

U jeku najvećeg naleta Efesa, "povukao" je najjače Krunoslav Simon, vezao poene za prilazak na ispod deset poena, a tri bacanja Larkina za 42:44 u korist ruskog tima pred veliki odmor potpuno su otvorila utakmicu.

KK CSKA - KK Anadolu Efes Euroliga Danston u žestokom duelu sa Hajnsom Foto: Tanjug/AP
KK CSKA - KK Anadolu Efes Euroliga Otelo Hanter blokira Danstona Foto: Tanjug/AP

Euforija kod navijača Efesa bila je raspaljena do maksimuma početkom drugog poluvremena kada je Simon trojkom doveo Atamanov tim do vođstva. CSKA je, ipak, skup prejakih individualaca, nisu Itudisovi igrači padali u fazu panike, a odgovor je stigao ubrzo serijom za ozbiljnih 57:49, poenima Hajnsa.

Ponovo je CSKA preuzeo kontrolu rezultata, bilo je i "+12" u trećem periodu i delovalo je i tada da idu ka tofeju.

"Duhovi prošlosti" i horor scene sa nekh prethodnih evroligaških finala, prikazali su se pred očima Armejaca u trenutku kada su držali rivala "u šaci", pa je Efes, novom serijom na krilima nezadrživog Larkina vraćen "u život".

Vasilije Micić je trojkom na 03:30 pre kraja vratio nadu Turcima, za 77:83, a Moskovljani su bili na velikim iskušenjima protiv ponovo razigranog rivala.  Tražila se mirna ruka, a ona je stigla od Klajburna, pa je Larkin ponovo morao da se nameće kao junak.

KK CSKA - KK Anadolu Efes Euroliga Šejn Larkin udvojen između Heleta i De Koloa Foto: Tanjug/AP
KK CSKA - KK Anadolu Efes Euroliga Šuma ruku u borbi za loptu Foto: Tanjug/AP

Preuzeo je odgovornost bivši plej Bostona, na 87:81 tražio rešenje, ali je podbacio u šutu za tri, bacio je daleko od obruča na minut i po pre kraja i taj trenutak definitivno je bio kraj svake nade da Efes može do velikog trofeja.

Ostatak meča bio je rutiniranje Armejaca, uz penal seriju bez greške...

Vredi reći i to da je ovo bio Itudisov drugi pehar sa Moskovljanima, posle onog 2015. koji je osvojio u Berlinu sa Teodosićem u sastavu.

Vredi napomenuti da su igrači Ergina Atamana protiv sebe imali i navijače Fenerbahčea, koji su ispunili tribine samo da bi odmogli velikom rivalu da dođe do titule, kad već njihov tim to nije uspeo. Bilo je i međusobnih navijačkih čarki, a jedan fan Efesa je sa turskom zastavom uleteo na teren i njome mahao Fenerovima. 

CSKA - ANADOLU EFES 91:83 (29:20, 15:22, 24:20, 23:21)

CSKA: De Kolo 15 (za dva 3/3, trojke 2/3, 4sk, 4as), Bolomboj, Piters, Uhov, Rodrigez 6, Voroncevič, Klajburn 20 (trojke 4/6, 5sk, 2as), Higins 20 (trojke 4/5, 3sk), Heket 7 (3sk, 5as), Kurbanov 7 (5sk, 3as, 2ukr), Hajns 9 (5sk, 2as), Hanter 7.

EFES: Larkin 29 (za dva 3/7, trojke 4/10, bacanja 11/12), Buboa 3, Balbaj, Motum 4, Šanli, Moerman 2, Tunčer, Plajs, Micić 10 (trojke 2/9, 5as), Anderson 7, Danston 13 (za dva 3/5, bacanja 7/8, 10sk, 2as), Simon 15 (za dva 2/10, trojke 3/6, 10sk, 2as).

KK CSKA - KK Anadolu Efes Euroliga Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA