≫ 

Bogdanović fenomenalno objasnio razlike između NBA i evropske košarke! Dule i Željko bi morali da promene način treniranja!

Košarkaš Sakramenta za dve sezone u NBA shvatio koliko je važan individualan kvalitet

  • 0

Iako se igra zove košarka, ona nije ista u Evropi i Americi, na dva različita i najkompetentnija kontinenta kada je "magična igra pod obručima" u pitanju. I ne razlikuju se samo po pravilima, već po shvatanju same igre.

U Americi je to zabava, igra se lepršavo, bez opstrukcije, dok je u Evropi rat i borba koja mora da se dobije. Ovako bar u intervjuu za Sport klub objašnjava osnovne razile u igri na dva kontinenta Bogdan Bogdanović član Sakramento Kingsa.

Bogdan Bogdanović,Trinkijeri Foto: Telegraf

- Osnovne razlike jesu u kvalitetu igrača i u pravilima. U Evropi je striktna i stroga košarka, dok je u NBA lepršavije i nema toliko opstrukcije igre pravilima, brže se igra. Dešava se da i ovde bude loših utakmica, sudije takođe mogu da budu dekoncentrisani i umorni, ipak oni putuju isto koliko i mi, nisu roboti.

U EVROPI VIŠE VREMENA ZA TRENING

- Evropski stil igre se umnogome bazira na taktici i računaš na to da će ona biti bolja od protivnikove. Ima više vremena za trening, samim tim i više prostora za taktiku i za skauting suparničke ekipe, a u SAD je ritam takav da osnovni fokus mora da bude na sopstvenom timu. U NBA je mnogo zastupljenija igra jedan na jedan, baš zbog izrazito kvalitetnih pojedinaca. Kada vidiš Durenta, ti vidiš da je ta igra utrenirana - kaže Bogdanović.

sl015796_20190215100026022.jpg Foto: Guliver/Streeter Lecka/Getty images

OSNOVNA GREŠKA SRPSKE KOŠARKE, A U NBA JE TO SVETO PRAVILO

Bogdan je objasnio na lak način čitavu suštinu košarke u NBA,koja neodoljvo podseća na filozofiju koju su negovali naši treneri sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka.

- U NBA je poenta da napraviš takvog igrača, pošto je takav igrač nezaustavljiv. I kada dođe četvrta četvrtina, rezultat je nerešen, mi smo svi isti, a onda lopta ide njemu (Durentu) i on dobija utakmicu. To je princip.

- U Evropi treneri dosta kontrolišu igru – nije da su destruktivni, ali drugačije se shvata košarka i nema toliko slobode u kretnjama, ni kod sudija. Košarka je u NBA malo jača, jer su i sami igrači fizički moćniji, pa nema laganih faulova, njih dobijaju samo superzvezde.

Sakramento Kings Foto: Tanjug/AP

DA POSTOJE DEFANZIVNE TRI SEKUNDE PADALO BI 400 POENA U EVROPI

- Ovde je drugi sport i mislim da pravilo defanzivne tri sekunde drastično menja igru i da bi u Evropi sa tim pravilom bilo po 400 poena po utakmici jer bi i treneri menjali taktiku u skladu sa time. Zbog tog pravila su se i visoki igrači vremenom gubili.

VIDEO: Bogdan Bogdanović zagrevanje pred trening u Partizanu

U Evropi je Bogdan radio sa dvojicom fenomenalnih trenera koji su istovremeno i strogi – Dule Vujošević i Željko Obradović, pa je logično pitanje kako bi se njih dvojica snašli u NBA i koliko bi morali da se prilagode?

Predrag Danilović, Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović Foto: KSS

ŠTA TREBA DA MENJAJU TRENERI U EVROPI?

- Dule i Željko bi sigurno nastojali da promene način treniranja. Jednostavo, mnogo je drugačije. Ima mnogo utakmica i moraš da budeš toliko fokusiran na sva dešavanja. Treneri su u Evropi veoma bitni – ne kažem da nisu bitni u NBA, ali kultura igra je drugačija. Ogroman je broj vrlo kvalitetnih igrača, pravila su drugačija, pa se samim tim menja i uloga trenera.

- Treba reći i da mnogo toga zavisi od ekipe, u našoj je naš trener hteo da tako bude. Znao je da smo mlad tim i nije želeo da nam nameće neke stvari, svako je radio na onome što smatra da mu je najpotrebnije. Postoji taj “mandatory day“, dakle gde je taj obavezan dolazak, ali nije obavezno da recimo svi budu tu u 11 i da svi zajedno izađemo na teren. Bilo je naravno i timskih treninga, traju oko 45 minuta, prolazimo kroz akcije i onda posle opet radimo individualno. Trener je tako hteo, vodio je tim tako da svi budu srećni i zadovoljni.

(Telegraf.rs/Sport klub)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA