≫ 

Devet šampionskih pravila profesora Nikolića za uspeh u košarci. TRI najvažnija u Srbiji niko ne poštuje!

Legendarni košarkaški trener je bio čovek ispred svog vremena, a njegova filozofija igre je i dan danas neprevaziđena

  • 3
Aleksandar Nikolić i Željko Obradović na treningu Partizana 1991. Foto: MN Press

Legendarni košarkaški trener i profesor Aleksandar Nikolić ostavio je svojim naslednicima u amanet mnogo edukativnih pravila koja su važna za uspeh u košarci . Ono što je pričao pre 30, 40, 50 godina i danas je aktuelno, ali je šteta što mlađi treneri ili ne znaju ili ne žele da se udube u filozofiju popularnog Profe koja mu je donela najveće uspeha.

Za Nikolića se vezuju mnogi veliki uspesi jugoslovenske košarke. Sa njim na klupi selekcija Jugoslavije osvojila je prvu medalju na evropskim prvenstvima – srebrnu u Beogradu 1961. godine, kao i prvu na svetskim prvenstvima – takođe srebrnu, u Rio de Žaneiru 1963. godine.

Aleksandar Nikolić i Željko Obradović na treningu Partizana 1991. Najbolji učenik profesora Nikolića ( levo) je Željko Obradović ( desno) Foto: MN Press

Posle rada u Italiji, Nikolić se sedamdesetih godina (osvojio tri Kupa Šampiona sa Varezeom) vraća za kormilo reprezentacije sa kojom osvaja dve zlatne medalje – na Evropskom prvenstvu u Liježu 1977. i godinu dana kasnije na Svetskom prvenstvu u Manili. Nakon toga se povukao iz reprezentacije, ali i sa trenerske klupe, pa je radio samo kao savetnik mlađim trenerima Bogdanu Tanjeviću, Božidaru Maljkoviću, Željku Obradoviću, Darku Rusou itd.

Njegova pravila za uspeh u košarci su jednostavna, ako ih primenjujete dosledno, ali ako bar neko ispustite ne možete biti uspešan trener. Od ovih devet pravila tri najvažnija se u Srbiji među trenerima retko poštuju, To su pravila pod brojem 4, 5 i 7.

Pravilo četiri se nikako ne poštuje, jer se kod nas grade timovi, a ne igrači. Pravilo pet je odavno izgubljeno pa se deci određuju pozicije još sa 12 godina. A pravilo 7 se poslednjih 30 godina nikad nije desilo da mlad igrač dobije šansu u finišu meča.

PRAVILA PROFESORA NIKOLIĆA

1. Da bismo dali koš, moramo da osvojimo loptu.

2 Pobeda je zasluga igrača, poraz je krivica trenera.

3. Nema igrača koji igraju samo odbranu ili samo napad.

4. Da biste gradili tim, morate da gradite igrače.

5. Rana specijalizacija za određeno mesto ili ulogu je pogubna jer je kasnije nemoguće ispraviti rano stečene greške i navike.

6. Ne pobeđuje tim koji je dao više poena, nego onaj koji je primio manje.

7. Mlad igrač treba da dobije šansu u neizvesnoj završnici, a ne pri vođstvu od 20 razlike.

8. Tehniku su u košarci izmislili igrači, ne treneri.

9. Kada prestanem da ispravljam greške nekog igrača, to znači da više ne verujem u njega.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miako

    9. jun 2019 | 10:52

    Broj 6 je kljuc uspeha u kosarci ... dobra odbrana je 90% uspesnog napada. Setite se Zvezde sa Radonjicem ... granitna odbrana i posle nje relativno laki poeni, carobna stvar a najjednostavnija filozofija igre ...

  • Brana

    9. jun 2019 | 11:11

    Genije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA