≫ 

Koliko je Partizan realno blizu pozivnice za Evroligu? Jedan uslov ispunjen, ostala tri najteža!

Crno-beli su, odlukom da igraju sledeću sezonu u Štark Areni, pokrenuli ozbiljnu priču oko Evrolige ubuduće

  • 20

Košarkaši Partizana bore se u finalu plej ofa KLS Superlige sa Crvenom zvezdom za titulu prvaka koja, na žalost, ne donosi nikakvu takmičarsku dobit. Osim prestiža i još jedne zvezdice na grbu, pobednik nema ništa od osvajanja ovog takmičenja, ni finansijski ni takmičarski!

Crvena zvezda je obezbedila Evroligu preko ABA lige, pa nemaju to opterećenje rezultata, Partizan je osvojio Kup Koraća i ima osiguran Evrokup, ali želi pozivnicu za Evroligu. E sad koliko je to realno ove sezone?

ODLAZAK U ARENU OZBILJNA PORUKA EVROLIGI

Znajući pravila Evrolige koja su jako stroga Partizan će morati da  napravi ozbiljan zaokret u poslovanju.

Pre svega odluka da igraju u Areni sve mečeve sledeće szone je odlična i predstavlja prvi uslov koji Evroliga gleda. Velika dvorana, komforna sa dobrim uslovima. Međutim, sada treba srediti i ostale uslove. Pre svega transparentno poslovanje, zatim budžet koji mora 40 odsto da bude formiran od prodaje ulaznica, zatim formiranje ostalog dela budžeta od marketinških i TV prava, prodaje suvenira i dresova itd, i na kraju transfera igrača.

KK Partizan, Evroliga Foto ilustracija: Telegraf/MN Press

Sve to treba da bude javno i transparentno. Igranje u Areni će biti plus, jer dvorana kapaciteta 20.000 mesta mora i može da bude puna kada je u pitanju Partizan.

KAD JE MOGAO JEDAN ŠVAJCARSKI KLUB DA ISPUNI USLOVE, ONDA MOŽE I PARTIZAN

- Evroliga je tada 2000. godine imala ideju da takmičenje ima marketinški efekat i da se zaradi od toga, nešto nalik NBA - kaže za Telegraf Goran Hajder, košarkaški analitičar i savetnik u više evropskih ekipa.

- U tu ligu su tada ušle najjače španske ekipe Barselona, Real, Taukeramika plus Estudijantes,  najjače italijanske, Kinder Bolonja, Paf Bolonja, Verona,  četiri Grčke Olimpijakos, PAOK, AEK, Peristeri, plus Olimpija, Cibona, Zadar plus još nekoliko slabijih ekipa poput Lugana iz Švajcarske.

- Lugano, čiji sam deo bio tada, je platio 250.000 dolara pozivnicu, na moju inicijativu i savete i ispunio uslove koje je tražila Evroliga, a to je budžet od pet miliona, puna hala od 4,500 prodatih karata po 20 franaka i transparentnost budžeta. To je osnova funkcionisanja u privrednom subjektu.

- Kada je jedan grad od 30.00 stanovnika kao Lugano mogao da ispuni uslove, to bi Partizan mogao lako, jer je Srbija zemlja košarke a crno-beli imaju sve halu, publiku, veliki grad iza sebe, a Evroliga to sve zna. - objašnjava Hajder.

U Suproligi koja je bila pod okriljem FIBA su ostrali CSKA, Makabi, Panatinaikos, Partizan,  Iraklis, Efes. Montepaski,  Split, Ulker...

Goran Hajder Goran Hajderer, košarkaški analitičar i savetnik u švajcarskim klubovima Foto: Telegraf

EVROLIGA GLEDA DVE STVARI, KOMPETITIVNOST TIMA I POSLOVANJE KLUBA KAO PRIVREDNOG SUBJEKTA

- Partizan je ispustio priliku da bude stalni član Evrolige iako je i njima nuđena licenca na tri godine. Olimpija i Cibona su prihvatili licencu, a Partizan je igrao FIBA Suproligu i tu su zatvorili vrata Evrolige za kasnije.

- Posle su kao prvaci Jugoslavije i SCG dobijali B licencu na godinu dana i svake godine su morali da se bore za to. - kaže Hajder i dodaje.

- U tom periodu su svi grčki, italijanski, španski menadžeri i kapital koji je bio oko lige su nudili Partizanu besplatno učešće u  Evroligi. Olimpija i Cibona su dobili tu licencu zbog svojih rezultata i zasluga. Olimpija igrala 1997. fajnal for, Cibona osvajala osamdesetih, a Partizan je osvojio 1992. i igrao 1998. fajnal for. Rukovodstvo Partizana je to tada odbilo.1

Goran Hajder Goran Hajde radio je je kao savetnik u Friburgu i Luganu, i jedno vreme kao saradnik u Limožu Foto: Telegraf

- Posle se desilo da su Cibona, Olimpija i Zadar pobeđivali sve ubedljivo u takmičenju Hrvatske, pa im je Evroliga naredila da naprave regionalnu ligu, kako bi bila kompetitivna. Takođe su tražili da i srpska liga bude kompetitivna, jer je  Partizan pobeđivao sve ubedljivo, dok u Evroligi je neke utakmice gubio ubedljivo.

MORALI SU DA BUDU KOMPETITIVNI U EVROPI

Tada su i njima savetovali da uđu u ABA ligu kako bi bili kompetitivniji. Posle druge sezone, ukinuto je pravo da Srbija ima Evroligaša iz svoje lige, već su tražili da se preko ABA lige vuče jedno mesto za svaku od tri zemlje. I tako je krenulo to zamešatejstvo.

- Sada posle 20 godina, Evroliga je uspela da se približi malo NBA marketinški , ekonomski, po zanimljivostzi itd. - objašnjava Goran Hajder.

Ipak da se vratimo na današnje vreme i dobijanje pozivnice za Evroligu u ovom formatu od 18 klubova.

KK Crvena zvezda, KK Partizan, derbi, košarka Foto: Marko Jovanović

Partizan ima prednost za vajld kartu, jer ima infrastrukturu ima dvoranu od 20.000 ljudi, odličnu publiku, blizu aerodrom, prilaznost hali odlična. Međutim, 40 posto od prihoda mora da mu bude od prodatih karti.

Ne mogu da se karte dele besplatno. Mora da imaju realan izvor prihoda 40 % od prodaje karata, a tada bi minimalna cena karte morala da bude 7 evra. Ako napune halu sa 20.000 ljudi, a karta je recimo 10 evra u proseku ostane im 200.000 zarade. Kad plati halu 25.000 evra, onda im ostane mu 175.000 evra. Na  17 utakmica to je 2,9 miliona evra  polaznog budžeta za sledeću sezonu, bez sponzora, marketinga i TV prava.

VIRTUS POKAZAO KAKO SE IDE KA EVROLIGI

Zatim, marketnška prava, prava prodaje igrača, TV prava, sponzori, sve je to važno da se stavi u sistem da bi se obezbedilo normalno funkcionsinaje kluba sa budžetom od 5 miliona evra koliko traži Evroliga i koji mora da bude . transparentan.

Sve to Partizan mora da obezbedi da bi bio konkurentan drugim klubovima. Sa druge strane, takmičarske, negativno u celoj priči je što Partizan nije igrao ABA finale, i nije ušao u četiri ekipe Evrokupa. Taj takmičarski deo nije ispunio da bi bio konkurenta. Mora da uradi sve da sledeće sezone uspe da dođe do četiri u Evrokupu, ili u finale ABA i onda bi pozivnica bila izvesna.

Belgium Basketball Champions League Final Virtus osvajač Fiba lige šampiona Foto: Tanjug/AP

Virtus je osvojio FIBA ligu šampiona i odmah je dobio poziv da se priključi ULEB-u i Evrokupu, što su prihvatili. Sledeća stavka im je Evroliga za koju godinu. Takođe, sledeće sezone ako bude igrao Evrokup u Areni, može da pokaće koliko je ozbiljan klub i da sa posetom od 10.000 ljudi pokaže Evroligi da je Partizanu mesto u najjačem takmičenju.

SAKRAMENTO MOŽE DA POMOGNE

Odlična ideja za Partizan može da bude pomoć Sakramenta u kome je Vlade Divac legendarni centar crno-belih, predsednik košarkaških operacija. Recimo da Kingsi dođu u Evropu i odigraju revijalan meč sa Partizanom, u Štark areni. uz 20.000 navijača, uz ulaznicu od 10 evra, eto polaznog impulsa za sledeću sezonu. Dobro, ideja mora da se razradi, da se vide svi uslovi, ali ako bi moglo da se izvede to je odlična prilika za pomoć.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezda

    14. jun 2019 | 20:15

    Imali ste prilike da zaradite na parketu, sad se busajte u grudi za jedinu pobedu u finalu KLS i trofej koji jos niste uzeli i nećete. Sad lupajte minuse I pišite u odgovorima šta je nekad bilo! Ali bilooooo! 👋👋❤⚪❤😂

  • nscz

    14. jun 2019 | 22:27

    Joj sto volim naucnu fantastiku

  • nscz

    14. jun 2019 | 20:20

    Ne lipsi magarce....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA