≫ 

Lenardu su ubili oca pred meč, on je odlučio da igra: Životna priča najkompletnije NBA zvezde (FOTO)

"Moj brat i ja smo bili u kolima, Kavaj je sedeo pozadi i samo je rekao: "Tata mi je mrtav". Zaista nisam videla da ga je to pogodilo" prisetila se Lenardova majka dana kada su čuli najgore vesti.

  • 3

"Mislim da će biti zvezda. Kako vreme odmiče, mislim da će biti simbol San Antonija. Na obe strane terena on je zaista poseban igrač. Ono zbog čega sam siguran u sve ovo što pričam je to što vidim koliko on želi da bude najbolji. On želi da bude veliki igrač, zaista veliki. Dolazi ranije na treninge, ostaje najduže, i tako je lako raditi sa njim. Upija sve kao sunđer. Kada shvatite da iza sebe ima samo dve godine koledž košarke bez trening kampa u nekom NBA timu, onda tek vidite da će to ispasti nešto posebno".

Ovim rečima je svojevremeno najuticajniji NBA trener Greg Popovič govorio o Kavaju Lenardu sa kojm je radio u San Antoniju sedam godina (2011-2018). Brusio je talenat, stvorio od njega ono što je danas.

Tri godine ranije Kavaj se suočio sa porodičnom tragedijom: ubili su mu oca.

U to vreme, Mark Lenard je radio u perionici u ozloglašenom losanđeleskom kvartu Kompton, žurio je da završi smenu kako bi stigao na trening dan pred utakmicu svog sina, tada perspektivnog mladog igrača "Martin Luter King" srednje škole u Riversajdu, Kalifornija. Nije ni slutio da više nikad neće gledati svoje dete. Imao je samo 43 godine. Ubica koji je u Lenarda seniora ispalio četiri metka nikada nije pronađen.

 

O užasnom trenutku koji je snašao porodicu u medijima je češće govorila majka Kim Robertson. Kavaj nikad nije bio previše pričljiv na bilo koju temu, o ubistvu oca tek nije bilo šanse da bilo šta prozbori. Godine neizvesnosti bile su pred njim. Trebalo je izgurati osetljiv period prelaska između srednjoškolca do univerziteta. NBA tada još nije bila ni na vidiku.

- Moj brat i ja smo bili u kolima, Kavaj je sedeo pozadi i samo je rekao: "Tata mi je mrtav". Zaista nisam videla da ga je to pogodilo u tom trenutku - prisetila se Lenardova majka dana kada su čuli najgore vesti.

Bila joj je čudno da sin tako "hladno" reaguje na smrt oca. Bio je to samo privid, naravno.

- Želela sam da vidim reakciju. Rekla sam mu: "Kavaj, da li si dobro? Da li si Ok?" Mislim da je to držao u sebi. Bila sam malo uplašena. Znate kako je sa mlađima kada izgube oca koji im je bio važna figura u životu. To ih može okrenuti lošim stvarima. Ali Kavaj je uvek bio jak. On je dobro dete. Uvek je želeo da bude bolji i bolji.

I te 2008. godine ćutljivi tinejdžer Kavaj je obećavao, mediji su pratili njegove uspehe, bili na licu mesta i tada: na utakmici koju je igrao dan pošto su mu ubili oca. Impresionirao je sve u hali, čak i slavnog glumca Denzela Vošingtona, čiji je sin igrao u timu protiv Lenardovog.

Kavaj je meč završio sa 29 poena i 27 skokova!

- Košarka mi pomaže da skrenem misli od svega, okupira me od kada ustanem ujutru iz kreveta, čini me srećnim kada sam tužan. Košarka je moj život, samo sam hteo da izađem na teren i da ne mislim o tome. To je jako tužno. Moj otac je trebalo da bude na utakmici - tužno je tada za "Los Anđeles Tajms" izjavio Lenard odmah posle meča.

Kavaj Lenard

Kavaj u majčinom zagrljaju posle osvajanja titule sa Sparsima Foto: AP/Tanjug

I baš taj "dobri i jaki Kavaj" prevazišao je traumu. Nije ga ništa, pa ni ubistvo oca, moglo odvratiti od najveće ljubavi u životu - košarke. Čini se kao da ga je tragedija dodatno pokrenula da pristupa treninzima još jače, još upornije. Talenat je imao. Vrhunsku građu takođe (zbog velikih šaka dobio je nadimak kandža). Valjalo je samo slediti put koji mu se otvorio.

Od tog trenutka, njegova karijera išla je samo uzlaznom putanjom.

Sa titulom najboljeg igrača šampionata srednjh škola u Kaliforniji (22.6 poena, 13.1 skoka, 3.9 assistencije i 3 blokade u proseku po meču), Kavaj je stigao na Univerzitet San Dijego 2009/2010. godine. Sa reputacijom jednog od najvećih kalifornijskih talenata očekivanja su bila velika - i Kavaj nije izneverio. Njegove brojke u koledž šampionatu bile su  12.7 poena i 9.9 skokova za "Asteke" kao "ruki", a "sofmor" sezona bila je još berićetnija - 15.7 poena i 10.4 skokova po utakmici. Lenard je grabio ka NBA ligi, svima je to bilo jasno - bio je spreman za najveću pozornicu.

Merenje šake sa gorostasnim Šakilom O'Nilom

Kao 15. pik na draftu (prvi bio Kajri Irving, drugi Derik Vilijams, a treći Enes Kanter) izabrala ga je Indijana, ali ga i odmah prosledila Sparsima, zajedno uz prava na Davisa Bertansa i Erazema Lorbeka, za plejmejkera Teksašana Džordža Hila.

Sparsi su, izgleda, dobro znali šta rade, mada teško da su u tom momentu mogli da naslute u kakvog će se igrača razviti tada 20-godišnje "ol-raund" krilo. U godinama koje su došle Kavaj i San Antonio ubirali su plodove savršenog spoja. Najbolje je tek dolazilo.

Prelomna je bila njegova "sofmor" godina sa Teksašanima, lansirala ga u elitno društvo još jednom mudrom odlukom Popoviča i Sparsa: u trejdu sa Golden Stejtom, u Kaliforniju je poslat iskusni Ričard Džeferson u zamenu za Stivena Džeksona, a Kavaj najviše profitirao jer je promovisan u startera te sezone. Stvari nisu mogle da budu bolje po nadolazeću zvezdu čiji je rad i dokazivanje tih godina bilo predmet velike pažnje u klubu i u NBA zajednici.

Došlo je njegovo vreme.

Rashard Lewis, LeBron James, Kawhi Leonard

Kavaj u duelu sa Rašarom Luisom i Lebronom Džejmsom tokom finalne serije sa Majamijem 2014. godine Foto: AP/Tanjug

Već 2013. godine osetio je draž NBA finala. Na drugoj strani bio je moćni Majami u punoj snazi sa Lebronom, Vejdom i Bošom. Serija je izgubljena u sedam utakmica, ali su ekspresno, već naredne sezone Kavaj i Sparsi dobili priliku za revanš. Bio je to novi veliki izazov za Lenarda, sada već iskusnijeg za jedno plej-of finale, ali ponovo je morao na "ubicu" Džejmsa. Baš protiv "Kralja" Lenard je pokazao svoje defanzivne kvalitete, upravo je njegova odbrana na najboljem igraču lige, mnogi se slažu, bila presudna da se dobije serija. Teksašani su se sa "kamatom" revanširali Hitu - za 4:1 u seriji, a Lenard je postao drugi najmlađi igrač sa MVP priznanjem za učinak u finalnoj seriji - iza Medžika Džonsona!

Zvezda je rođena, ali uprkos reflektorima koji su ga obasjali, nikad sebe nije posmatrao kao "NBA zvezdu". Karakterom je daleko od tog glamura. Nema instagram, ni fejsbuk profil. Skroman, povučen, on je samo dečko koji mnogo voli da igra košarku i to radi sjajno.

Narednih godina, iako se nije ponovila titula sa San Antonijem, Kavaj je ubirao najveća individualna prizanja - sezonu 2014/2015. završio je kao najbolji defanzivac lige, a narednu je otišao korak dalje: prvi put je izabran za ol-star. I sezona 2016/2017. bila je veoma dobra po Lenarda. Stiglo je još jedno priznanje za njega - uvršten je u drugu idealnu postavu lige. Iste sezone Sparsi su grabili u plej-ofu u još jednom napadu na tiitulu. Na startu su imali najteži moući zadatak, Golden Stejt Voriorse. Već u prvoj utakmici desio se trenutak koji je u velikoj meri oblikovao dalji Lenardov status u klubu. U jeku sjajne igre i dvocifrenog vođstva gostiju, Zaza Pačulija je u markaciji šuta podleteo pod noge Kavaju. Zglob nije izdržao, kao ni Sparsi seriju koja je glatko izgubljena u četiri utakmice. Mnogi će posle reći da je San Antonio mogao da igra i sedam utakmica sa velikim favoritom da se Kavaj nije povredio.

Kako bilo, bio je to uvod u dugi period stagnacije koji je kulminirao trvenjem između Kavaja i Sparsa, sve do samog razlaza.

Kawhi Leonard, Patty Mills, LaMarcus Aldridge

Kavaj Lenard u dresu Sparsa, sezonu pre trejda u Toronto Foto: Tanjug/Ap

Lenard je propustio prvih 27 utakmica u sezoni 2017/2018, razlog je bila povreda kvadricepsa desne noge koja je zahtevala duži oporavak. Vratio se na teren u decembru, ali je ponovo vraćen na tretman, ovoga puta zbog povrede ramena. Nju je sanirao, međutim i dalje mu je kvadriceps pravio problem, pa je iz predostrožnosti čekao i "mig" lekara van kluba, kao drugo mišljenje, pošto je od medicinske službe Sparsa dobio "zeleno svetlo" da se vrati na teren. Ipak, nije ga uvažio, odbijao je da se vrati na teren i vremenom počeo da gubi poverenje Grega Popoviča, ali i pojedinih saigrača. U to vreme američki mediji su pisali o "vrlo napetom" sastanku u svlačionici između igrača i Kavaja, gde su mu oni tražili da se vrati na teren, ali nisu dobili pozitivan odgovor.

Lenardova je bila poslednja. Te sezone više se nije vraćao na teren. Sparsi ga nisu želeli, niti je on želeo Sparse - razlaz je usledio već naredne sezone.

Toronto Raptors v San Antonio Spurs

Prvi susret Kavaja i Derouzena nakon trejda Toronta i San Antonija Ronald Cortes

Koliko je samo klubova bilo "zagrejano" da dovede Kavaja. Pravile su se kombinacije i prostor u ekipi samo da bi se privukla prva zvezda u svoj tabor. Odluka je pala. Toronto je imao najbolju ponudu za Lenarda. Uz Denija Grina, Kevaj Lenard je 18. jula 2018. godine trejdovan u Kanadu u zamenu za Demara Derouzana i Džejkoba Poeltla, i zaštićenog "pika". Bio je to, ispostaviće se, "posao veka" Reptorsa. Uspeli su da ugrade najvažniju kariku u nadogradnji ekipe. Na predstavljanju u novom klubu, Kavaj se pojavio uz prvog čoveka franšize Masaija Udžirija, od tada datira i njegov sada već čuveni smeh tokom odgovora na jedno od novinarskih pitanja.

- Ja sam zabavan lik - ispustio iz sebe kikotanje koje je mesecima kasnije i dalje internet hit.

Međutim, rivalima Toronta nije bilo do smeha naspram Lenarda i družine. Početnih 5-0 u novoj sezoni bili su pokazatelj da ekipa ide u pravom smeru. Trener Nik Nurs je slagao mozaik oko prve zvezde, uz starosedeoce Laurija, VanVlita, Ibake, Sijakama. Ekipa je ređala pobede, delovala je konkurentno, a dve pobede u regularnoj fazi nad šampionom Golden Stejtom bacila su navijače u euforično stanje. Nešto veliko bi moglo da se desi. Konačno, poslednja faza sklapanja šampinskog sastava urađena je zimus, kada je litvanski centar Valančijunas poslat u Memfis, a doveden 34-godišnji prekaljeni Mark Gasol. Još jedan "pun pogodak" menadžmenta sa dobrim njuhom kakav ima ovaj Toronto.

Ostalo je, kažu, istorija: od sredine sezone videlo se da Toronto ima tim za najviše domete i Leonarda koji je beležio najbolje brojke u karijeri - a najbolje je tek sledilo.

Toronto je u plej-of ušao sa druge pozicije, za rivala u prvom kolu dobio je Orlando i uprkos porazu u prvoj utakmici, serija je lagano dobijena sa 4:1 uz 27.8 poena Lenarda u proseku po meču. Protiv Filadelfije je bilo spektakularnih momenata. Toronto je prošao u finale uz čak 34.7 poena Kavaja u proseku po meču i pobedničkim košem u sedmoj utakmici sa zvukom sirene.

Bio je to, do tada, najvažniji poen Toronta u istoriji kluba!

Prepričavaće se i serija sa Milvokijem u finalu istočne konferencije. Baksi i moćni Janis vodili su 2:0, a onda je usledila nezaboravna serija Reptorsa od četiri vezane pobede na krilima nezaustavljivog junaka priče Lenarda i njegovih 29.9 poena u proseku po meču.

Finale sa Golden Stejtom je stiglo ka kruna velike sezone. Najbolje u istoriji Toronta. Titula im je bila nadohvat ruke. Isporučio je Lenard Voriorsima svoju porciju poena (28.5 u proseku), "pogurao" ekipu ka rezultatu koji će ih obeležiti za čitav život.

Hladne glave pred novinarima, nakon pobede u šestoj utakmici finalne serije, Lenard je premotao film, vratio se na trenutak kada je saznao za trejd u Reptorse za Derouzena. Prvo što je uradio - poslao je poruku Lauriju, proročki najavio sve što se kasnije desilo.

- Hajde da izđemo i da napravimo nešto posebno. Znam da ti je najbolji drug otišao, znam da si ljut, ali hajde da učinimo da ovo funkcioniše.

I profunkcionisalo je, baš ovako...

BKN NBA Finals 20190613

lenard sa šampionskim peharom posle pobede nad Golden Stejtom Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Našao je malog migranta na ulici i od njega napravio NBA zvezdu

(M.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    14. jun 2019 | 14:17

    Ovaj sam doneo titulu Torontu,dok je u San Antoniu imao pomoć...Kobe bez Shaq-a ne bih imao ni jedno finale a kamoli titulu...

  • NBA

    14. jun 2019 | 18:43

    Najbolji igrač ikada ako se gledaju obe strane terena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA