≫ 

Ko je Alen Smailagić, najbolje draftovani srpski igrač? Krenuo je iz Koteža, Voriorsi su ga krili!

Zanimljiv je razvojni put momka kog su Voriorsi silno želeli

  • 10

Alen Smailagić (2.08cm, 98kg) možda nije ime za koje se čulo u Srbiji mnogo, ali tek će, posle NBA drafta.

Ovaj 18-godišnjak rođen 18. avgusta 2000. godine, završio je u Golden Stejtu posle trejda sa Pelikansima, ne slučajno - upravo u Santa Kruz Voriorsima, razvojnom timu, bio je najmlađi igrač u istoriji Dži lige!

Sve je počelo u Beku iz Koteža, klubu iz treće srpske divizije, iz koje je uspeo da čak dođe do nacionalnog tima 2016, a u uzrastu U19, imao je prosek od pet poena i 5.7 skokova na meču. Ipak, "kupio" je pažnju Amerikanaca kada je u U19 ligi Srbije beležio 21.7 poena, 11.2 skoka i 1.9 blokada po meču, pre nego što je postao 4. pik Dži liga drafta.

Karakterišu ga velika pokretljivost i odlične fizikalije za centra, u NBA skautingu se navodi da čak ne deluje spektakularno kao atleta, ali da ima impresivnu koordinaciju, uz odličnu kombinaciju snage i pokretljivosti.

- Prikazao je impresivnu sposobnost "finišera" kao ruki u Dži ligi, uz obećavajuću sposobnost da vodi igru i drži loptu uz improvizatorske poteze. Ima tri dabl-dabla, zabeležio je rekord karijere sa 25 poena, 12 skoova i četiri ukradene lopte protiv Saut Bej Lejkersa 7. decembra, dobar je skakač uz pojedine plejmejkerske instinkte koje pokazuje u defanzivi. Ima dobar tajming skoka, ali često ulazi u problem sa faulovima, što mu utiče na minutažu - dodaje se u analizi NBA.

Portal Thestepien.com je napomenuo da je čak Golden Stejt dozirao minutažu Alenu, želeći da ga sačuva od očiju javnosti kao velikog talenta.

- Malo je riskantno za tim da draftuje igrača i razvija ga, uz mogućnost da ga neko drugi izabere posle. To što je bio u Vorirosima u Dži ligi, nije podrazumevalo da klub ima prava u NBA na njega. Svesni su toga bili Voriorsi, krili su ga od ostatka lige. Čak su tokom Dži liga šoukejsa Voriorsi rešili da ga odjave zbog "odmora", pošto je već odigrao više mečeva nego što je navikao. Bio je čak 11. po najmanjoj minutaži po meču, iako je u top 3-4 igrača ekipe, takođe, deveti je po najmanje minuta u sezoni - navodi se u tekstu o ovom momku.

Pre dve godine, dok je bio na skauting turneji u Srbiji, generalni menadžer Santa Kruza, Kent Lejkob, gledao je Smailagića u jednoj maloj hali u Beogradu. Tada je Alen pokazao želju da krene u NBA avanturu. Navodi se i kako je posebno bio zanimljiv treći meč prošle sezone, kada je Santa Kruz igrao protiv Agva Kalijente Klipersa, filijale kluba iz Los Anđelesa.

- Imali su rotaciju sa tri visoka igrača, Džonatan Motli, Delgado i Benet su se vrteli, a mnogi koji znaju ta imena, znaju i da se radi o legitimnim talentima, svi imaju po 24 godine i više. Smailagić je napunio 18 godina tačno 83 dana pre toga, ubacio je 16 poena za 21 minut, ali samo mu defanziva nije bila sjajna - navodi se na Thestepien.com.

Napominje se čak i da je defanzivu znatno poboljšao, postavši jedan od najboljih u generaciji, ukradene lopte i blokade su dobar indikator toga, a kao najmlađi u Dži ligi, igrao je 818 minuta i završio sezonu sa 2.4 ukradene lopte uz 4.8 blokada.

Velika prednost je i angažovanost na terenu, u skauting izveštajima navodi se da voli da pomogne saigračima čak i tamo gde se od njega to ne očekuje. Konstantno se kreće, drži ruke visoko, retkost je da visok igrač njegovih godina konstantno igra korektno u rotaciji i defanzivi. Male zamerke postoje još oko odbrane pik-en-rola, na čemu će tek raditi.

Takođe, smatra se da je najbolje da ostane u Santa Kruzu do sledeće sezone, kako bi razvio telo i fizikalije za NBA nivo. Koliko ga Voriorsi cene, dovoljno govori situacija sa drafta jer su imali 58. pika. Postojala je bojazan da ga Klipersi hoće, zainteresovani od međusobnog duela koji je već spomenut, a imali su opciju kao tim koji bira 48 i verovatno ga ne bi pustili. Na kraju, ipak su Pelikansi bili brži kao 39, ali je došlo do trejda koji su Voriorsi želeli.

VIDEO - Haos na proslavi NBA titule u Torontu! Centrom odjekivali pucnji

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brex

    21. jun 2019 | 12:50

    Decko je rodjeni Beogradjanin a ko ima problem zbog njegovog imena i prezimena,neka se obrati psihijatru.

  • Crazy North

    21. jun 2019 | 12:37

    Dečko nije Srbin. Mozda je iz Srbije, ali Srbin nije... Bošnjak iz Srbije... On je Srbin koliko i Adem Ljajic. U svakom slucaju zelim mu da kao i Adem Ljajic izabere da igra za Srbiju.

  • czdsbg1989

    21. jun 2019 | 12:05

    I sad krece ono ludilo cim se pojavio u nba,dal ce da igra za nas,zasto ne igra,mora da nas izabere a do danas niko zivi nije imao predstavu da on postoji.....sad nas kao odjednom interesuje i odjednom je najveci moguci srbin koji postoji,a ako kojim slucajem kaze da nece igrati za reprezentaciju,odma osuti paljbu po njemu jer ipak smo to mi,srbi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA