≫ 

Kako je Denver doveo Jokića: Ubedili Miška da ga pusti na draft, oduzeli mu sokove i verovali (FOTO)

Amerikanci opisali put Ol star igrača Nikole Jokića od Sombora i Mege do Denvera i tripl-dablova

  • 0

Jedan od najboljih košarkaša Srbije i NBA lige, posle naporne sezone u kojoj je njegov tim posle šest godina igrao u plej-ofu, odmara u rodnom Somboru i čeka početak priprema sa reprezentacijom za Svetsko prvenstvo koje se ove godine održava u Kini.

Sa druge strane okeana, u Denveru idalje se priča o sezoni u kojoj je igrao na Ol staru, nizao tripl-dablove i postao član najbolje petorke lige. Tako je zvanični sajt NBA lige preneo tekst o tome kako je zapravo Jokić "otkriven" i šta se sve događalo pre nego je popularni Džoker postao to što danas jeste.

Naime, Nikola Jokić izabran je kao 41. pik od strane Denvera na NBA draftu 2014. godine. I sve to ne bi bilo čudno da Nikola celu "dramu" oko izbora nije prespavao. Staloženi Somborac koji ne voli pompu potpuno se isto ponašao tada, kao član Mege, baš kao i danas, kada je prvi centar Denvera i Ol star kojeg bi poželeo svaki košarkaški tim na svetu.

Nikola Jokić, KK Crvena Zvezda - KK Mega Vizura, Nikola Jokić Jokić u dresu Mege na meču sa Crvenom zvezdom; Foto: Marko Todorović

Njega ni malo nije dotaklo što je njegovo ime pročitano van zvaničnog prenosa. Ono što je posebno zanimljivo, na tom draftu nije ni trebalo da se nađe, jer je prema navodima Majka Singera iz Denver posta, agent košarkaša Miško Ražnatović želeo da povuče Jokićevu prijavu za draft. Popustio je tek pošto je dobio uveravanja od strane Denvera da će biti izabran kao 41. pik.

Sa druge strane, i  Tim Koneli, Predsednik za košarkaške operacije Denvera za Sport radio 104.3 iz svog ugla ispričao je svoje viđenje Nikolinog dolaska u klub.

- Razmišljali smo o prethodnim draftovima kada su timovi propuštali igrače poput njega. I Mark Gasol nije bio Adonis kada je bio izabran u drugoj rundi, ali je izrastao u odličnog košarkaša. Tako smo znali da je odličan dodavač i da ima izvanredan osećaj za igru - rekao je Koneli.

VIDEO: Jesu li Jokića ikada zvali Zvezda i Partizan i kako ga je Miško doveo u Megu

U tekstu se dalje navodi da je Nikola igrao košarku na malom košu okačenom o vrata kuće gde je u dve sobe živeo sa roditeljima, braćom i bakom, i potom se nastavlja sa pričom o prelasku u Megu kada je imao 16 godina. U poslednjoj godini u Megi, kada je već bio draftovan, postao je jedan od najboljih košarkaša lige sa prosekom 15.4 poena, 9.3 skokova i 3.5 asistencija po utakmici.

- Kada smo ga draftovali gledali smo njegovu prvu profesionalnu utakmicu. Svi smo bili u istoj sobi i svi smo isto razmišljali. Ovaj momak je zaista dobar. Dodaje bez gledanja, pogađa trojke, asistira, igra na "postu". Mislili smo da će biti dobar igrač, ali posle prvih mečeva, pomislili smo da bi mogao da bude mnogo više od dobrog igrača - dodao je Koneli i nastavio:

- Najbolja stvar kod njegovog dolaska je što smo krenuli njim da se bavimo od prvog minuta posle drafta. Provodili smo sate gledajući ga u Srbiji, upoznali njegovu braću, porodicu i izgradili odnos poverenja. Zanimljivo je da je Nikola posle drafta i sezone u Megi imao ponude klubova iz Turske, Španije i Rusije.

U tekstu podsećaju i na činjenicu da je Jokić bio na pragu potpisa za Barselonu, što je svojevremeno potvrdio i njegov menadžer Ražnatović, ali je dok je igrao meč pred predstavnicima kluba, potpisivanje ugovora ipak odloženo. Nikola je odigrao najgori meč ikada. Tako je došao u NBA, gde je prvo igrao letnju ligu u kojoj je prosečno beležio 8 poena, 6.2 skoka i 1.4 blokade po meču uz 21 minut na terenu.

Nikola je želeo da ostavi trag u klubu, a na tom putu mu je stajala propisana dijeta koja je podrazumevala i prestanak konzumiranja gaziranih sokova, koje je pio u velikim količinama. Tako je jednom prilikom izjavio da je poslednji sok popio u avionu, na putu za Denver, da bi se potom potpuno posvetio treninzima.

VIDEO: Nisam jeo burek dva meseca: Jokić nasmejao novinare

Ono što ga je čekalo u prvoj sezoni bilo je navikavanje na novu sredinu, kao i jaka konkurencija u vidu Jusufa Nurkića i Žofrija Lovernja. Ipak, velika prednost, pored talenta, bila je i vera koju su u njega imali svi u klubu, a posebno trener Majk Meloun.

- Nikola Jokić je mlad momak i, ne želim da kažem da je spreman, ali na svakom treningu radi stvari koje te zaprepaste i ima šansu da postane neverovatan igrač. Jako je uzbudljivo kada vidite da je neko tako mlad i ima takvo znanje. Mnogo je napredovao u letnjoj ligi - rekao je te 2015. godine trener Meloun i dodao:

- Nikada nisam gledao ko je sa kog mesta na draftu biran. Čak i ako nisi draftovvan, ili si biran u drugoj rundi, na lutriji, ako možeš da igraš i pomogneš nam, dobićeš šansu za to.

Nikola Jokić Denver Nagets Nikola Jokić na NBA meču; Foto: Tanjug/AP

Prvu sezonu Nikola je završio sa prosekom od 10 poena, 7 skokova i 2.4 asistencije i uz 51.2 procenat ubačenih šuteva, na Olimpijskim igrama je sa reprezentacijm Srbije osvojio srebrnu medalju, a svaka sledeća sezona bila je sve uspešnija. Tako je u upravo završenoj sezoni upisao prosek od 20.1 poena, 10.8 skokova i 7.3 asistencije u regularnom delu i u plej ofu na 14 utakmica 25.1 poen, 13 skokova i 8.4 asistencije.

Možda zbog svega ovoga i ne čudi što je za njega trener Majk Meloun na kraju tek završene sezone istakao da ga vidi u Kući slavnih.

- Nikola je samo ojačao moje uverenje da je on budući član Kuće slavnih. On radi sve što tražimo od njega i mnogo više od toga. Znam da će se vratiti  kao mnogo bolji igrač nego što je bio prošle godine, jer to radi svakog leta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA