≫ 

Migrant koji je krao sendviče da bi preživeo, danas je MVP: Neverovatna životna priča Adetokumba!

Život mu se promenio kada ga je sa 13 godina na ulicama Atine ponašao njegov prvi trener Spiros Veliniatis i ubedio ga da trenira košarku

  • 7

Janis Adetokumbo je proglašen za MVP-ja NBA lige, čime je krunisao fenomenalnu sezonu i zaokružio najneverovatniju životnu priču o kojoj može da se snimi film. Počeo je sa dna, sada je na vrhu i živi svoj san.

Njegovi roditelji, Čarls i Veronika, preseili su se u Grčku iz glavnog grada Nigerije - Lagosa, 1991. godine, u nadi za boljim životom. U Atini su radili sve i svašta da bi prehranili petoro dece, koju su kasnije dobili. Među njima je bio i Janis, koji je rođen u Atini 1994. godine.

Čarls je povremeno radio kao majstor, a njegova supruga kao bebisiterka i to su bile jedine oblasti u kojima je moglo da se radi "na crno". Jedva su spajali kraj s krajem, a često nije bilo dovoljno hrane i za njihovu decu.

Janis je od malih nogu naučio šta znači surovost ulice. Često je bio sam na ulicama Atine sa drugim migrantima, krao je sendviče da bi mogao da se prehrani kada ogladni na ulici.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Giannis Antetokounmpo (@giannis_an34) on

Pošto novac koji su zarađivali majka i otac nije bio dovoljan, Janis i njegova braća su od malih nogu počeli da rade. Prodavali su šešire, naočare za sunčanje i torbe na ulicama, kao deca migranata, koja su bila odbačena i nisu bila priznata od strane grčkih vlasti.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Giannis Antetokounmpo (@giannis_an34) on

Dvadeset godina od preseljenja u Atinu, porodica Adetokumbo bila je odbacivana, tretirani su kao migranti, živeli su bez papira, radili na crno...

Čovek koji je sve preokrenuo, bio je Spiros Veliniatis, koji je pronašao Janisa na ulicama Atine i u njemu video neverovatan košarkaški talenat.

Iako je Janis Adetokumbo kao mali više voleo da igra fudbal, Veliniatis je u ekskluzivnom razgovoru za Telegraf otkrio kako je ubedio "Grčku zver" da se opredeli za igru pod obručima.

- Shvatio sam da Grčka nije spremna za problem imigranata. Video sam da ima mnogo dece migranata koja su veliki talenti, a gube živote ili postaju kriminalci na ulicama Atine. Tada sam došao na ideju da pomognem toj deci kroz neki košarkaški program - kaže Veliniatis za Telegraf.

- Kad sam video Janisa 1997. nije igrao košarku, već fudbal. Imao sam dosta problema da ga ubedim, jer sam morao da nađem posao za njegovog oca i da nađem sponzora za porodicu. Lukas Karakusis je bio taj koji je dao novac. Odveo sam ga u klub Filifitikos iz Atine da trenira. U početku dve godine smo trenirali zajedno, a onda je otišao kod trenera Grigoris Melasa, a onda kod Takis Ivasa koji je bi njegov poslednji trener do NBA - prisetio se Spiros Veliniatis za Telegraf, koji je na prvi pogled prepoznao NBA potencijal.

Spiros i Janis Spiros Velniniatis; Foto: Privatna arhiva

- Osetio sam kad sam ga video da može biti NBA igrač. Pitao sam se da li su svi slepi kad nisu videli ovaj talenat. Uspeo sam da ubedim ljude da finansijski pomognu momka od 13 godina i to se nikada nije desilo ranije.

Janis je imao karakter šampiona, rođen je da preživi, a to je naučio u najsurovijim uslovima kao odbačeno migrantsko dete, koje je očvrsnulo na ulici. Spiros ga je samo naučio košarci, a kada se talenat spojio s takvim karakterom, dobili smo najveću NBA zver današnjice.

Hornets Bucks Basketball Janis Adetokumbo je prosečno u NBA ligi ove sezone postizao 27.7 poena po meču; Foto: Tanjug/AP

- Nema sumnje, Janis ima karakter za opstanak, on je rođen da preživi, to se videlo u njegovim očima. On je bio već šampion i pre mene, ja sam ga samo naučio košarku i stvorio neke ambicije. On će uraditi sve da preživi. Ko god je radio sa decom zna da je to najvažnije. Ima potencijal, sada je u krucijalnom delu karijere. Mora da bude strpljiv. Mora da sačeka tri godine dok ode na sledeći nivo. Mora da donese prave odluke u karijeri - bile su reči Veliniatisa, koji je ovu priču otkrio za Telegraf samo godinu dana nakon što je Janis proglašen za MVP-ja NBA lige.

Janisu su ovakvi šampionski geni i ovakvo vaspitanje ugrađeni u DNK od majke i oca, koji su bili neverovatni borci i koji su se žrtvovali zbog njih. Svoje živote su podredili Janisu i ostaloj deci, a novi MVP NBA lige nije zaboravio da im zahvali na tome. Kada je ugledao svoju majku u publici, emocije su buknule.

Janis Adetokumbo Janis Adetokumbo sa svojom majkom Veronikom i nagradom za MVP-ja NBA lige; Foto: AP/Tanjug

- Ona je moj heroj. Kada si dečak, ne vidiš budućnost. Ako imaš dobrog roditelja, on vidi budućnost umesto tebe. Ona je uvek to videla u nama, uvek je verovala u nas, uvek je bila tu za nas, Ona je osnova naše porodice. Ti si moj heroj.

U nastavku kroz suze, grčki košarkaš sa puno emocija govorio je i o svom ocu, koji je preminuo 2017. godine, a koji je jedan od razloga njegovih blistavih partija.

Janis Adetokumbo Janis sa suzama u očima pričao o svom ocu; Foto: AP/Tanjug

- Takođe i moj otac. Želim da mu se zahvalim. Očigledno, on nije danas sa mnom. Svakoga dana kada kročim na parket, uvek mislim na njega i to me motiviše i gura da igram još jače i napredujem čak i kada osetim umor i nije mi dan.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    25. jun 2019 | 11:48

    Najveci i najbolji igraci,se"radjaju i prave na ulicama"maradona,pele,ronaldinjo,janis,danilovic...sampion nije neko koga"dovezu i odvezu"roditelji,sa treninga i utakmica😏😏

  • Mako

    25. jun 2019 | 14:22

    Nije to ništa u odnosu na našu haj klasu , pokrali su milijarde.

  • ...

    25. jun 2019 | 13:10

    Harden je po meni više zaslužuje tu nagradu on je sam vodio Hjuston svaka tekma 40+ ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA