≫ 

Stratos se "otvorio" Grcima: Pregovaram sa Zvezdom, sav onaj haos u ABA bila je politika

Grk je za samo jednu sezonu "ušao pod kožu" navijačima Zvezde - da li će ih i naredne bacati u delirijum svojim potezima?

  • 4
Stratos Perperoglu Foto: Marko Jovanović

Malo je igrača koji su, poput Stratosa Perperoglua (35), za tako kratko vreme postali omiljeni navijačima Zvezde, toliko da su ljudi počeli da ga oslovljavaju sa "brat Stratos". Za samo nekoliko meseci prekaljeni evroligaški šampion je očarao navijače svojim hladnokrvnim egzekucijama, za dva, za tri poena, polaganjima, fintama, da bi bila prava šteta, iz perspektive navijača Zvezde, kada bi sve to trajalo samo "jedno leto".

Posle naporne sezone koju je okončao sa tri trofeja (ABA liga, ABA Superkup i KLS titula), Perperoglu je na zasluženom odmoru, a u izjavi za grčke medije najavio je mogući ostanak na Malom Kalemegdanu, a pričao je i o uzbudljivoj sezoni sa akcentom na "zapaljive" duele sa Partizanom i Budućnošću.

Kako si se uklopio među temperamentne Srbe, da li si se navikao?

- Ok, Srbi se ne razlikuju mnogo od Grka, iskreno da vam kažem. Sjajni su ljudi, vrlo druželjubivi i otvoreni. mentalitet im je sličan našem, i od starta sam se osećao prijatno u Beogradu. Tretiraju nas kao braću, uvek to ističu. Kažu da su Grci vrlo slični njihovoj kulturi i temperamentu.

Klub je u startu sezone zacrtao osvajanje ABA lige i povratak u Evroligu...

- Da, to je bio glavni cilj kluba, osvojiti ABA preko koje se ide u Evroligu. Sve drugo je bilo neuspeh.

Stoga, koji je bio najnapetiji momenat koji ćeš pamtiti, premotaj malo beogradsku avanturu.

- Rekao bih da je to ambijent hale "Pionir"! Uvek je bila puna, doživeli smo nešto neverovatno. Navijači budu gotovo uz teren, sve vreme ih osetite. Igrao sam na mnogo mesta, ali ono što sam doživeo u Beogradu je nešto najbolje u karijeri.

Banđa Si, Stratos Perperoglu Foto: Marko Jovanović

U kakvom si stanju, bio si povređen?

- Dobro sam, mogao sam i da igram u prethodne 3-4 nedelje, bio sam spreman. Ipak, u srpskoj ligi postoje ograničenja kada su u pitanju stranci, samo četvorica imaju pravo da igraju, a mi smo ih imali sedam.

Završnica ABA lige protiv Budućnosti je podsetila na... Grčku?

- Gledao sam publiku i pomislio: "oh, sjajno, ista stvar je i ovde". Zaista ličimo! Malo se toga razlikuje od Grčke, sve je ovde više politika. Mi igrači smo tu zbog sporta, pokušavamo na to da ukažemo svaki put, ali je tamo vrlo jak politički momenat. U pitanju su dve zemlje koje nisu u najboljim odnosima, samo u tim mečevima sam osetio takav naboj koji je, kako sam saznao, ostao od prethodne sezone.

Kakva je bila vaša saradnja sa Milanom Tomićem?

- Sjajan! Bilo je odlično. Ok, znao osam Tomića od ranije kao asistenta u Olimpijakosu, ali mu odajem priznanje što je uspeo da me dobro pripremi i uklopi u sistem da igram dobro čitave sezone. Da ostanem svež i sreman, da mogu da igram na visokom nivou sve vreme.

Stratos Perperoglu Stratos Perperoglu na utakmici protiv Budućnosti Foto: Marko Jovanović

Još malo ćeš napuniti 35. godinu, šta te motiviše da i dalje igraš?

- Generalno, sve što radim u životu želim da radim na najbolji način. Kao što kažeš, bliži mi se kraj karijere, i zato uživam više jer znam da neće trajati doveka. Pokušavam, koliko mogu, da igram maksimalno, da na kraju dana mogu da kažem da sam dao sve od sebe.

Da li ćeš nastaviti sa Zvezdom?

- U ovom trenutku nemam ugovor, pregovaramo, ali ne znam još uvek šta će se desiti.

Kako je bilo igrati sa Partizanom?

- Te utakmice su uvek posebne, kao i dueli Panatinaikosa i Olimpijakosa. Postoji pritisak. poenta je da kada si stranac, stvari izgledaju malo drugačije, u smislu da ne slušaš radio, ne gledaš TV, pa ni nevidiš najave utakmica. Zbog toga mi je pritisak veći u Grčkoj nego u Srbiji. Za lokalce ovde, logično je da je ista stvar kao i meni u Grčkoj.

Poslednjih godina igrao si u velikim gradovima, Istanbulu, Barseloni, Jerusalimu, Beogradu...

- Ovo mi je peta godina van Grčke. Svakako je lepo naučiti o novim mestima i kulturama, sa druge strane nije ni lako menjati sredinu i zemlju svake godine s obzirom na to da imam porodicu... Za koju godinu ću završiti karijeru i konačno ću se skrasiti na jednom mestu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opa

    26. jun 2019 | 15:03

    Doktor

  • Semajlirane_pufne

    26. jun 2019 | 15:42

    Dresite kesu samo da ostane on i Beron obavezno i jos 3-4 dobra pojačanja i bice to dobro

  • Jovan

    26. jun 2019 | 15:23

    Tako je brat Grk. Samo se sjetite koji je bolesnik trazio pomoc drzave prije prve utakmice finala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA