≫ 

Košarkašice Srbije rasturile Britaniju za bronzu na Evropskom prvenstvu! (FOTO)

Srpske lavice su se uzdigle samo dan posle teškog poraza od Španije u polufinalu EP

  • 28
Foto: FIBA.com

Košarkašice Srbije osvojile su bronzu na Evropskom prvenstvu u Beogradu, pobedom nad Velikom Britanijom 81:55.

Pobednika je odlučila treća četvrtina u kojoj je Srbija odigrala fantastično i u odbrani i u napadu i neutralisala do tada nezaustavljivu Temi Fagbenle. Daleko bolje su išle i trojke naše selekcije, pa je bilo samo pitanje kada će se najbolja igračica Britanki umoriti.

Ekipa Marine Maljković je od starta sjajno krenula u napadu i serijom 6:0 nagovestila da igra, a ni ishod neće biti isti kao protiv Španije, samo dan ranije. Najefikasnija kod pobednica je bila Sonja Petrović sa 14 poena i 13 skokova, a dvocifrena je bila i Nevena Jovanović sa 11 poena.

Foto: FIBA.com

Po osam su postigle Dragana Stanković i Jelena Bruks, a po šest Aleksandra Stanaćev i Saša Čađo. Kod Britanki je ubedljivo najbolja bila spomenuta Fagbenle sa 23 poena (6 skokova). Rejčel Vandervol je ubacila još 11.

Maja Miljković je briljirala i u prvih pet minuta već je na svom kontu imala sedam poena i asistenciju. Još jednu razliku u odnosu na meč sa Španijom bile su i trojke koje su krenule od starta. Miljković, Jovanović, Petrović, pogađale su ih naše devojke i napad je išao tečno i dobro.

Međutim, škripalo je u odbrani gde se Jelena Bruks prilično mučila sa moćnom Temi Fagbenle, koja gotovo svaki put kada dobije loptu na niskom postu uspe da se okrene i poentira.

Srbija je posle pet minuta igre imala vođstvo 15:6 i upravo je Fagbenle bila ključ serije Britanki koje su za dva minuta prišle na 15:14.

Foto: FIBA.com

Usledio je pravovremeni tajm-aut Marine Maljković koji je trgao naše igračice. Sonja Petrović se snašla pod košem, Saša Čađo je postigla trojku, a Nikolina Milić dvojku iz sjajne leđne tehnike i očas posla je Srbija opet "pobegla" na +9 i 25:16 na kraju prve deonice.

Britanke su zaostajale i u drugoj četvrtini i konstantno su jurile prednost Srbije, koja je opet polovinom tog dela igre doživela blaži pad.

Gošće su još jednom ušle u seriju i od 35:26 došle do 35:33 posle trojke Rejčel Vandervol na dva minuta pre poluvremena. Tada je još jednom proradila fanatična odbrana Srbije na spoljnim linijama i lopte koje su inače prolazile do reketa, "zaključane" su van i usledilo je nekoliko krađa i promašenih šansi Britanki.

Srbija je preko Sonje Petrović i Dragane Stanković opet odmakla do 40:33 koliko je ostalo nakon prvih 20 minuta igre.

Foto: FIBA.com

Naše igračice su doživele pravi "deža vi" na startu drugog dela. Ogromnu seriju 17:4 pokrenule su Dragana Stanković, Dajana Butulija i Nevena Jovanović koja je trojkom donela Srbiji prvi dvocifreni plus od 47:35.

Odbrana je nastavila da funkcioniše perfektno, Britanke su vidno izgubile koncentraciju u napadu i počele su da gube lopte pa je Srbija sjajnom rolom i pogotkom Aleksandre Stanaćev stigla do +20, 57:37 na tri minuta pre kraja treće deonice.

Igračice Marine Maljković tu nisu stale i nastavile su da se bore kao da imaju tek poen ili dva viška pa su treću četvrtinu završile 61:39.

Za sve to vreme dominantna Fagbenle se "nije videla" na terenu, a i kada bi dobila loptu udvajana je i više nije mogla do poena.

Foto: FIBA.com

U četvrtoj četvrtini je prednost Srbije samo nastavila da raste pa su naše igračice poenima Stanaćev i Bruks umalo prebacile granicu od 30 poena prednosti posle dva minuta poslednjeg dela igre (67:39).

Ritam Srbije malo je poremetila nesportska greška Maji Miljković posle izgubljene lopte sredinom četvrtine i tada su Britanke jedino uspele da vežu nekoliko poena sa penala.

Precizna je bila Karli Samjuelson, ali je Srbija nastavila da igra agresivno i fanatično u odbrani što pobednika ni u jednom trenutku do kraja nije dovodilo u pitanje.

Srbija je sada ostvarila teći veliki rezultat poslednjih godina posle zlata na Evropskom prvenstvu 2015. godine, bronze sa Olimpijskih igara u Riju i sada bronze sa Evropskog prvenstva u Beogradu. Naše reprezentativke su ovim rezultatom obezbedile i plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju.

Da podsetimo, finale Evropskog prvenstva od 20 sati i 30 minuta igraju Španija i Francuska.

Četvrta četvrtina:

Foto: FIBA.com

40. minut - Srbija je osvajač evropske bronze! Maja Škorić i Sonja Petrović stavljaju tačku na "i", a Rejčel Vandervol je prethodno samo ublažila poraz i krajnji rezultat je 81:55 za naš tim.

39. minut - Mini-serija Britanki, Šantel Hendi daje trojku, a Samjuelson staje na liniju bacanja za 77:53.

38. minut - Trojka Maje Škorić, trojka Nevene Jovanović, Srbija je odavno rešila pitanje pobednika, sada je pitanje samo koja će razlika biti na kraju - 77:49.

37. minut - Sonja Petrović precizna sa linije za slobodna bacanja posle faula Karli Samjuelson. Precizna i Fagbenle nakon prekršaja Maje Miljković - 71:49 za Srbiju.

36. minut - Nekoliko promašaja na obe strane, Vandervol to prekida posle asistencije Džoane Lidam za 69:47.

Foto: FIBA.com

35. minut - Poeni sa penala za Karli Samjuelson, a onda nesportska lična greška za Maju Miljković. Samjuelson daje još dva bacanja za 69:45 u korist Srbije.

34. minut - Maja Škorić čvrsta u reketu, pre nje je konačno pogodila i Fagbenle koja u drugom poluvremenu nije bila prava opasnost kao u prvih 20 minuta - 69:41 za Srbiju.

33. minut - Maja Miljković sada krade loptu, ali naše igračice ovog puta ne realizuju kontru.

32. minut - Stanaćev gubi loptu, ali je i vraća, pa poentira, a onda se opet u strelce upisuje i njena imenjakinja Crvendakić koja naskače sa linije penala za 67:39.

31. minut - Kontra Srbije, Bruks precizna, prednost Srbije sve veća 63:39.

Treća četvrtina:

Foto: FIBA.com

30. minut - Ne ide šut s penala Aleksandre Stanaćev, Milić se bori i dobija faul posle ofanzivnog skoka, 61:39 za Srbiju.

29. minut - Poentiraju Britanke pod obručem, prošla je sa desnog krila Džoana Lidam - 59:39.

28. minut - Aleksandra šalje doktorski pas za Jelenu Bruks na malom prostoru od zemlje i pod koš, raste prednost Srbije 59:37.

27. minut - Stanaćev se podiže na šut sa oko šest metara, lopta se nećkala, ali ušla u obruč i Lavice po prvi put imaju 20 poena prednosti 57:37!

26. minut - Odličan pas Stanaćev za Jelenu Bruks i laki poeni za 55:37 u korist Srbije.

Foto: FIBA.com

25. minut - Fagbenle pod faulom, pogađa dva penala, ali Dragana Stanković još jednom iz okreta od table u stilu Tima Dankana pogađa za 53:37. Na drugoj strani zaključan reket.

24. minut - Dragan Stanković precizna sa poludistance, a onda i Nevena "tuče" iz stepbeka, strašna napadačka rola u prva četiri minuta za Srbiju. Serija 11:2 i 51:35 za naše devojke.

23. minut - Trojka Nevene Jovanović za prvo dvocifreno vođstvo Srbije 47:35!

22. minut - Polaganje Dragane Stanković, pa onda i maestralan šut iz okreta Dajane Butulije donose Srbiji 44:35.

21. minut - Butulija zaustavljena faulom u prvom napadu posle finog rolinga, ali loše završnice Sonje Petrović. Dajana ne koristi nijedan od dva penala.

Druga četvrtina:

Foto: FIBA.com

20. minut - ODLIČNA ODBRANA JE RECEPT! Nekoliko napada Britanki osujećeno, Sonja Petrović pogađa trojku, a Dragan Stanković polaže u obruč za 40:33 na kraju prvog poluvremena.

19. minut - Crvendakić prolazi do obruča ali ne ubacuje zicer, Maja Miljković fantastično krade loptu, a Fagbenle u kontri pod košem nesportski s leđa gura Sonju Petrović i dobija običan faul 36:33 za Srpkinje.

18. minut - Fagbenle još jednom sigurna. Sonja Petrović nije dovoljno meko naslonila loptu na tablu i Vandervol to kažnjava trojkom za 35:33, samo dva poena prednosti za Srbiju!

17. minut - Fagbenle nezaustavljiva za Jelenu Bruks, pogađa uz faul, ali promašuje dodatno slobodno bacanje - 35:28 za Srbiju.

16. minut - Sjajna kontra i lagana realizacija Jelene Bruks za 35:26.

Foto: FIBA.com

15. minut - Trojka Sonje Petrović! Probala je potom i na polaganje, lopta se iskrala iz obruča. Samjuelson na drugoj strani ne pogađa trojku - 33:26 za Srbiju.

14. minut - Malo šta možemo da branimo pod košem, Vandervol dobija tu loptu na ziceru, pa posle poena Fagbenle Britanija smanjuje na 30:26.

13. minut - Eilid Simpson pogađa težak fejdavej za 27:22 za našu reprezentaciju, ali Saša Čađo daje novu trojku za 30:22!

12. minut - Opet smanjuju zaostatak devojke sa Ostrva, Butulija odgovara dvojkom za 27:20.

11. minut - Britanke poentiraju prve u drugoj četvrtini, a Nikolina Milić ne uspeva da uzvrati elegantnim polaganjem. Čvrsta odbrana Fagbenle i Grin na Milićevoj i Sonji Petrović onemogućava im da urade nešto pod košem - 25:18 za Srbiju.

Prva četvrtina:

Foto: FIBA.com

10. minut - Maestralan okret Nikoline Milić pod košem, poen uz faul i Srbija na kraju prve deonice vraća 23:14! Grin pod košem Srbije nakon toga poentira na 11 sekundi do kraja, a Aleksandra Stanaćev stiže da izdribla i iznudi faul. Pogađa oba slobodna bacanja za 25:16 u korist Srbije na kraju prvih deset minuta.

9. minut - Sonja Petrović pogađa iz reketa i konačno prekida seriju rivalki 8:0, a onda i Saša Čađo daje trojku na isteku devetog minuta, 20:14 vodi Srbija!

8. minut - Nastavlja se mučenje u napadu Srbije, Britanija profitira poenima preko Džoane Lidam i  Temi Fagbenle za 15:14 i samo poen prednosti za Srbiju!

7. minut - Rejčel Vanderval prolazi u tranziciji do obruča i poentira, Srbija je promašila nekoliko šuteva i pokvarila malo procente, a Britanija je spustila zaostatak za Srbijom na 15:10.

6. minut - Fagbenle prejaka u reketu, pogađa pod košem za 15:8.

Foto: FIBA.com

5, minut - Temi promašuje zicer, ne ide ni trojka Britanki, Srpkinje nisu u međuvremenu iskoristile kontru u kojoj je bila Sonja Petrović.

4. minut - Nova trojka - ovog puta Nevena Jovanović na povratni pas Miljkovićeve! Tečna i nezadrživa igra u napadu naših igračica koje vode 15:6.

3. minut - Dve trojke Srpkinja! Prvo Crvendakić, a onda i Miljković koja je veoma raspoložena. Britanke se upisuju sa linije penala, a onda i prodorima Temi Fagbenle za 12:6 za našu ekipu.

2. minut - Lep prodor i novi poeni Maje Miljković na drugom obruču, prethodno i dobar okret Sonje Petrović za 6:0 u korist Srbije posle minut i po košarke.

1. minut - Prvi poeni za Maju Miljković i Srbiju sa poludistance, odmah problemi i zabrinuta lica zbog pada i bolne grimase Jelene Bruks. Ona je pala u borbi za poziciju pored reketa, ali se srećom pridigla i nastavila meč.

VIDEO - Sonja Petrović presrećna nakon osvajanja bronze

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jakol

    7. jul 2019 | 18:46

    Nemojte toliku razliku, trazice Bler opet bombardovanje zbog ugrozavanja njihovih prava, da izbegnu sramotu.

  • Milos

    7. jul 2019 | 17:51

    Evo sta znaci kad sut radi.Juce protiv Spanije samo jedna trojka za 40 minuta a danas protiv Britanije cak 4 trojke za 10 minuta.

  • Qwer

    7. jul 2019 | 19:15

    Bravo devojke! Srećne, zdrave i uspešne bile mnogo godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA