≫ 

Bravo! Srbija ima još jednog igrača u NBA ligi!

Smailagić potpisao za Golden Stejt

  • 6
Warriors Kings Basketball Foto: Tanjug/AP

Srbija će imati još jednog predstavnika u NBA ligi sledeće sezone, pošto je Alen Smailagić potpisoa jednogodišnji ugovor sa Golden Stejt Voriorsima!

I to posle odličnih partija ovog momka iz Koteža za razvojni tim NBA vicešampiona prošle sezone, kao i onih u ovogodišnjoj Letnjoj ligi.

Prema NBA pravilima, Smailagić bi za sezonu trebalo da inkasira 900.000 dolara koliko iznosi ugovor za rukija. Podsetimo, Alen je na ovogodišnjem draftu bio 39. pik.

Ali, ko je Alen Smailagić?

Ovaj 18-godišnjak rođen 18. avgusta 2000. godine, završio je u Golden Stejtu posle trejda sa Pelikansima, ne slučajno - upravo u Santa Kruz Voriorsima, razvojnom timu, bio je najmlađi igrač u istoriji Dži lige!

Warriors Kings Basketball Foto: Tanjug/AP

Sve je počelo u Beku iz Koteža, klubu iz treće srpske divizije, iz koje je uspeo da čak dođe do nacionalnog tima 2016, a u uzrastu U19, imao je prosek od pet poena i 5.7 skokova na meču. Ipak, "kupio" je pažnju Amerikanaca kada je u U19 ligi Srbije beležio 21.7 poena, 11.2 skoka i 1.9 blokada po meču, pre nego što je postao 4. pik Dži liga drafta.

Karakterišu ga velika pokretljivost i odlične fizikalije za centra, u NBA skautingu se navodi da čak ne deluje spektakularno kao atleta, ali da ima impresivnu koordinaciju, uz odličnu kombinaciju snage i pokretljivosti.

- Prikazao je impresivnu sposobnost "finišera" kao ruki u Dži ligi, uz obećavajuću sposobnost da vodi igru i drži loptu uz improvizatorske poteze. Ima tri dabl-dabla, zabeležio je rekord karijere sa 25 poena, 12 skoova i četiri ukradene lopte protiv Saut Bej Lejkersa 7. decembra, dobar je skakač uz pojedine plejmejkerske instinkte koje pokazuje u defanzivi. Ima dobar tajming skoka, ali često ulazi u problem sa faulovima, što mu utiče na minutažu - dodaje se u analizi NBA.

Alen Smailagic Foto: Youtube/Focus Stats TV, Wikimedia, Pixabay

Portal Thestepien.com je napomenuo da je čak Golden Stejt dozirao minutažu Alenu, želeći da ga sačuva od očiju javnosti kao velikog talenta.

- Malo je riskantno za tim da draftuje igrača i razvija ga, uz mogućnost da ga neko drugi izabere posle. To što je bio u Vorirosima u Dži ligi, nije podrazumevalo da klub ima prava u NBA na njega. Svesni su toga bili Voriorsi, krili su ga od ostatka lige. Čak su tokom Dži liga šoukejsa Voriorsi rešili da ga odjave zbog "odmora", pošto je već odigrao više mečeva nego što je navikao. Bio je čak 11. po najmanjoj minutaži po meču, iako je u top 3-4 igrača ekipe, takođe, deveti je po najmanje minuta u sezoni - navodi se u tekstu o ovom momku.

VIDEO: Ko su Srbi koji su obeležili NBA Ol-star?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Walkman

    11. jul 2019 | 11:43

    Dokle god ne zaigra za A selekciju nije nas. Sutra moze da kaze igram za Bosnu, Hrvatsku, Crnu Goru, pa i Kosovo. Nazalost.

  • NekoKo

    11. jul 2019 | 11:52

    Zna li Sale Đorđević ko je Smailagić? Mislim, da li je stigao da gleda naše klince sa obzirom da je trener kluba u Italiji. Čovek treba da bude vanzemalajc da bi mogao da se bavi valjano selektorskim poslom i da plus bude trener kluba i to još van zemlje. Sugiran sam da će već iduće godine pred OI početi fama kako je Smailagić važan za reprezentaciju. Gde je on sada, makar na najširem spisku. Gde je on čak i ranije? Gde je u kvalifikacijama, slektor je govorio da nemamo boljih, a ono samo koji mesec pošto su kvalifikacije završene ovaj momak potpisa za NBA klub. Ako se u obzir uzme činejnica da su neki igrali čak i bez kluba, veoma je teško objasniti kako to potencijalni NBA igrač nije imao mesta čak ni u onim nesrećnim kvalifikacijama gde su bili maskarirani. Selektor gubi raboš već duže vreme a vadi ga čineica da su mu jako privrženi ovi najvažniji naši igrači, tj. oni najiskusniji. Sada pred SP, svi najvijamo za Srbiju, ali definitivno posle ovog takmičenja KSS ako ima mozga morao bi neke stvari da rasapravi sa našim selektorom. Ali tu je Birčević, čuj. Nema niko ništa protiv tog dečka, ali on već duže vreme ne igra na nivou koji ga je preporučio za reprezentaciju i za razliku od Smailagića on je košarkaška daleka prošlost.

  • ime

    19. novembar 2020 | 11:17

    Otisao preko veze..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA