≫ 

Zvezda i Partizan ostaju bez Evrolige: ABA liga izgubila mesto u elitnom takmičenju od 2020!

Najjače klupsko takmičenje od naredne sezone uvodi promene koje će uticati na naše klubove

KK Crvena Zvezda, KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Na sastanku deoničara "ECA" (Euroleague Commercial Assets), održanom u Minhenu, odlučeno je da Evroliga i posle ove sezone broji 18 klubova, ali je značajno promenjen način na koji će neki klubovi sticati pravo učešća u elitnom takmičenju.

Od naredne sezone domaće lige više neće biti kvalifikacione za Evroligu, pa tako ni šampion ABA lige neće imati garantovano mesto među najboljima na "starom kontinentu".

Četiri mesta koja su bila rezervisana za prvaka ABA lige i najbolje timove Španije, Nemačke i VTB lige, ne računajući vlasnike "A" licence, biće pretvorene u tri "vajld karda" i direktnu "vizu" za finalistu Evrokupa.

To znači da Zvezda, Partizan i ostali klubovi na Jadranu ubuduće mogu samo da se nadaju vajld karti, ukoliko žele da igraju u elitnom takmičenju...

Dakle, Evroliga za sezonu 2020/21 izgledaće ovako: 11 klubova sa A licencom, Asvel i Bajern, (dvogodišnja vajld karta), osvajač i finalista Evrokupa i tri kluba koja dobiju pozivnicu.

Partizan teoretski za sledeću sezonu ima više šanse da se domogne Evrolige, jer će igrati u Evrokupu, gde bi, u slučaju da se domogne finala, obezbedio elitno takmičenje.

Zvezdi sa druge strane ostaje da se nada da će u ovogodišnjoj Evroligi obezbediti što bolji plasman i da će to biti dovoljan razlog čelnicima Evrolige da joj naredne godine dodele jednu od tri pozivnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ujka Zitko PFK

    11. jul 2019 | 16:24

    Spavate li mirno limenkari?

  • Eto ti

    11. jul 2019 | 19:19

    Sta ces sad Covicu je**** te tvoja ABA liga na u koju si nas sve uvalio!!! Sad premesti svoj klub u Rumuniju da se takmici nebi li igrao Evroligu, samo tamo ti drzava nece puniti budzet. Tako nam i treba kad smo sebi dozvolili da ikad sednemo za sti sa Covicem.

  • Pp

    11. jul 2019 | 16:16

    Sport više nema nikakvog smisla ni vrednosti, sve se svelo na politiku i što veću moć i zaradu bogatih. Prezirem sve što je današnji sport.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA