≫ 

Čekam poziv Đorđevića: Nova srpska NBA Zvezda o "tuči" sa Kazinsom, Kariju, zašto je odbio Partizan!

Alen Smailagić sa samo 18 godina uspeo je da postane član Golden Stejt Voriorsa i zaigra sa najboljim košarkašima sveta

  • 12
Alen Smailagic

Foto: Tanjug/AP

Jedna od mladih nada srpske košarke, na koju se u budućnosti ozbiljno računa je Alen Smailagić koji je na ovogodišnjem NBA draftu izabran kao 39. pik od strane Golden Stejt Voriorsa i koji će biti 5. srpski košarkaš u najjačoj ligi sveta u predstojećoj sezoni.

Priča ovog Beograđanina sama po sebi je izuzetno zanimljiva, jer je prešao put od Koteža u kojem je odrastao, preko KK Beka u kojem je igrao, do Amerike u kojoj je "otkriven" i u kojoj je odmah nastavio karijeru.

Warriors Kings Basketball

Foto: Tanjug/AP

U opširnom intervjuu za Novosti, Smailagić je otkrio kako je počela njegova košarkaška priča u beogradskom naselju Kotež.

Tata me je upisao sa sedam godina na košarku, kada sam pošao u prvi razred. Pre svega da bi me sklonio sa ulice, jer je Kotež problematičan kraj. Trener Miške me je pitao da dođem na trening i da ću tri meseca trenirati besplatno. Rekao sam da ću doći da probam, ali posle toga sam se zaljubio u košarku i nastavio da treniram.

Za mladog košarkaša je zanimljivo d je iz malog beogradskog kluba otišao direktno u Ameriku, ipak, malo je falilo da pređe u Partizan.

- Miroslav Muta Nikolić je 2017. hteo da me dovede u Partizan, imao sam predugovor sa Dinamikom, ali su mi rekli da ću igrati u juniorima, a to sam već imao u Beku, koji je mnogo bolji u mlađim selekcijama i, generalno, odličan klub za mlade igrače.

- Dobija se minutaža i igra se sa mnogo jačim igračima, žargonski rečeno - drvosečama, koji, kad te udare, udare te tako da zapamtiš. Malo je falilo da odem u Dinamik, da je Muta ostao verovatno bih i otišao tamo, ali Bog je ovako hteo.

Alen Smailagić

Smailagić i druženje sa Novicom Veličkovićem; Foto: Privatna arhiva

Smailagić je izabran kao 39. pik od strane Golden Stejta sa kojim je potpisao ugovor i sa kojim će nastupati u NBA ligi.

- Još uvek mi se sve okreće i nisam svestan svega. Očekujem da dobijem neku minutažu, da pokažem da tu pripadam, pa tokom godine da rastem - kazao je za Novosti Smailagić i dodao da je na njega jedan od najboljih šutera sveta ostavi onajjači utisak:

- Nakon jedne utakmice koju sam presedeo, Stef Kari mi je prišao. Bio sam oduševljen. Čovek koji je milioner, NBA zvezda i koji uopšte nije imao razloga da priča sa mnom mi se obratio. Bio sam "u bedaku" što nisam igrao, ali on mi je rekao: "Mali, polako, imaš 18 godina, ne moraš nigde da žuriš. Ja sam bio na koledžu u tvojim godinama."

- Meni je to mnogo prijalo i dalo snagu da nastavim dalje. Nije morao ništa da kaže, a dečko je prišao i pričao sa mnom kao da mi je brat rođeni.

Iako mlad, Alen je imao žestok duel sa tadašnjim centrom Voriorsa.

- Malo sam se pokačio sa Demarkusom Kazinsom na jednom treningu. Rekao mi je da mu se sviđa što sam borben, ali da ću, ako ga udarim još jednom, videti šta će se desiti. Nisam znao šta da radim, mnogo je jači od mene, morao sam da ga bijem, ali da niko ne vidi.

Warriors Kings Basketball

Smailagić je sa uspehom igrao za Voriorse u Letnjoj NBA ligi; Foto: Tanjug/AP

Smailagić je u redove Golden Stejt Voriorsa stigao preko razvojnog tima te ekipe, a bio je četvrti pik na draftu Dži lige 2018.

- Nisam imao pojma da će da me odaberu. Čovek iz kluba je rekao da sam spreman i da bi trebalo da odem na taj draft. Saut Bej Lejkersi, razvojna ekipa L. A. Lejkersa, draftovala me je, ali su me trejdovali u Santa Kruz Voriorse za jednog starijeg igrača.

Alen je igrao za kadetsku i juniorsku selekciju Srbije, a u skorije vreme nije mogao da se odazove zbog obaveza u Americi. Ipak, jedan poziv sanja.

- Bilo je poziva, ali sam imao obaveze u Americi i jednostavno nisam stigao. Sada čekam poziv selektora Đorđevića, kojem ću se rado odazvati. Nisam se čuo sa njim, ali sam pričao sa Bogdanom Bogdanovićem, koji mi je poželeo puno sreće i poručio: "Vidimo se na terenu!"

VIDEO: Gruzin odleteo do krova Pionira i zakucao u NBA stilu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    19. jul 2019 | 10:49

    Svaka ti cast decace,ostao si cvrsto na zemlji.bices veliki igrac ,siguran sam.zelim ti sve najbolje u sportskoj karijeri

  • 937

    19. jul 2019 | 12:31

    Svaka cast momak samo napred!

  • Basket

    19. jul 2019 | 12:19

    Eto dokaza da i iz malog kluba gde se radi sa zeljom i voljom i gde rade bivsi kosarkasi moze nesto da se postigne. Bravo za trenera Mišketa 💪🏻

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA