Od Priboja do NBA lige: Dvokorak Marka Gudurića kojim se ređe ide! (VIDEO)

Za samo osam godina mladi bek srpske reprezentacije prošao je put od dečaka kraj obala Lima do Memfis Grizlija u NBA ligi

  • 2
Marko Gudurić Foto: Nikola Tomić

Ako ne dotakneš zvezde, onda nisi ni leteo, kaže stara izreka. Marko Gudurić se može pohvaliti time da je leteo i da će leteti. Krilni košarkaš reprezentacije Srbije prošao je put od malog Priboja na Limu do NBA lige za svega 8 godina. Žargonski rečeno dvokorakom je došao od najjače lige na svetu.

VRHUNSKI RAD MORA DA SE ISPLATI

Rođen je u Priboju na Limu, malom mestu koje je više poznato po rukometu i fudbalu, nego po košarci. Ipak, Gudurić se opredelio za košarku i nije pogrešio. Već sa 16 godina je prešao u kadetsku ekipu Zvezde, gde je igrao u generaciji Ristića, Tejića, Vorkapića, Đukanovića, Rebića, generaciji koja je harala srpskom košarkom u mlađim selekcijama.

Samo on je došao do košarkaških visina.

Marko Simonović, Stefan jović, Marko Gudurić Foto: Nikola Tomić

Kada je napunio 18 godina, potpisao je ugovor sa Zvezdom, ali je prosleđen u FMP kod trenera Milana Gurovića, koji je dosta sa njim radio baš na šutu, ali i ostalim elementima. Gudurić se posle dve sezone  igrajući KLS ligu, nametnuo u "Panterima" kao lider, pa je sledeći korak bila Crvena zvezda, novi ugovor i novi nivo takmičenja ABA liga i Evroliga.

PUT KOJIM VEĆINA MLADIH IGRAČA RETKO IDU

Tog leta 2015. kada je prešao u Zvezdu vodio je mladu selekciju do zlata na Evropskom prvenstvu i samo najavio dobru sezonu za sebe. Već u prvoj sezoni je pokazao potencijal sa 20 godina, da bi u drugoj već imao ulogu jednog od ključnih igrača. Svi još pamte onih 21 poen na startu sezone protiv Barselone u Areni.

Fenerabahče i Željko Obradović nisu žalili milion evra obeštećenja Zvezdi za njega. To je bio drugi korak mladog Pribojca.

OBRADOVIĆ RETKO KAD GREŠI U IZBORU

Posle dve sezone provedene u Fenerbahčeu igranja dva fajnal fora i jednog finala napustiće klub i staviti paraf na ugovor sa Memfis Grizlisima do 2021.

Njegov put je baš onakav kakav treba da bude za jednog mladog igrača, da ide stepenik po stepenik, da se dokazuje i da polako ide ka vrhu.

Ne valja kad se preskaču stepenici, pa mladi igrači odmah hrle u NBA, a da nisu ništa osvojili u karijeri. Sve češće mladi žele što pre u NBA ili negde  u Evroligu, a da nisu u žargonski rečeno "u svojoj ulici pokazali da su najbolji"

Marko Gudurić Foto: Nikola Tomić

Gudurić je išao postepeno i sada će biti peti srpski košarkaš u najjačoj ligi sveta - Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica su u Sakramentu, Nikola Jokić u Denveru, dok je Boban Marjanović bez ugovora posle sezone provedene u LA Klipersima i Filadelfiji.

Srbin je u regularnom delu Evrolige u sezoni 2018/19. prosečno beležio 9.4 poena, 1.9 skokova, 2.2 asistencije i 0.9 ukradenih lopti, dok je u plej-ofu imao učinak od 13 poena, 2 skoka i 1.3 asistenciju.

  • Vasa Micić je istakao da mu je drago što ti kao beli šuter ideš u NBA ligu gde dominiraju tamnoputi igrači, kako to tebi izgleda?

- Prvo da kažem, srećan sam zbog Vase koji je imao fenomenalnu sezonu u kojoj je dominirao i napredovao neverovatno. Nisam srećan što su nas pobedili u finalu plej -ofa Turske, ali stvarno je podigao igru na novi nivo. Drago mi je da je ovde na pripremama.  Što se mene tiče, ne znam šta me čeka, još nisam ni bio tamo, sve se izdešavalo brzo,  dug je period za prilagođavanje, treba da odem da vidim kako funkcioniše, ne žurim.

Eurobasket, 2017, Košarka, Košarkaška reprezentacija Srbija, Slovenija Marko Gudurić je debitovao za selekciju Srbije 2017. na Eurobasketu u Turskoj Foto: AP/Tanjug
  • Ti si nekako imao pravi košarkaški put, iz Priboja u mlađe kategorije Zvezde, pa FMP prvi tim pa odatle dalje. Da li je to uticalo da sazrevaš polako i podižeš igru?

- Da, imao sam put koji je po meni normalan i pravi. Svuda sam bio po dve godine u FMP - u, zatim Zvezda i Evroliga, pa na kraju Fenerbahče. Ne može ništa bolje. Srećan sam što sam imao takav put i videćemo kako će biti tamo u NBA ligi. Nije bilo lako stići dovde, ali dolazi sve na svoje. Samo treba uložiti veliki rad.

  • Čini se da je i tebe poziv Memfisa iznenadio, a ne samo javnost?

- Iskreno rečeno, imao sam ugovor sa Fenerom još dve godine i planirao sam da ostanem. Sve se desilo brzo, usledila je ponuda, razgovori to je bilo to. Mada sam zvanično još igrač Fenera.

Eurobasket 2017, Kosarka, kosarkasi, Srbija, Madjarska Marko Gudurić u duelu sa košarkašem Mađarske Foto: Tanjug/AP
  • Ali, kad potpišeš ugovor biće prvi košarkaš iz Priboja u NBA?

- Da, ja sam definitvno prvi NBA igrač iz Priboja.

  • Ove godine prvi put imamo reprezentaciju u kojoj će biti žestoka borba za svaku poziciju u timu, kako tebi to izgleda, sada posle dve sezone od debitovanja?

- Činjenica je da su svi  igrali u svojim klubovima, bilo Evroligu ili Evrokup i svi su imali finala i završnice liga. To puno znači i verujem da posle odmora će sve to da se posloži kako treba i da bude dobro. Videćemo, sve je novo, biće zanimljivo na treninzima i u igri pet na pet i stvarno jedva čekam da krenemo.

  • Koliko je tebi značilo što si igrao Eurobasket 2017, plus dve godine u Fenerbahčeu?

- Značilo mi je mnogo u Feneru kod Željka.  Sazreo sam, napredovao, totalno sam drugi igrač u odnosu na Eurobasket 2017. Jedva čeakm da počnu treninzi i utakmice.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA