≫ 

Bogdan i Bjelica trojkama posle drame "sahranili grčke zveri" za trofej Akropolis kupa! (VIDEO)

Dve povrede i tri pobede, gotov je Akropolis kup!

Bogdan Bogdanović Foto: Marko Jovanović

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Grčku 85:80 posle velike drame i produžetka u borbi za titulu Akropolis kupa i završila turnir pomešanih osećanja zbog povreda Miloša Teodosića i Dragana Milosavljevića.

Celu utakmicu je naša selekcija zaostajala i mučila se, a onda u finišu prelomila Grčku trojkama Bogdana Bogdanovića i poenima Nemanje Bjelice. Iako su Orlovi stigli čudom i do plus osam u finišu, drama tu nije bila gotova.

Heleni su odgovorili serijom od pet poena u poslednjih minut, dva, ušlo se u penal završnicu i tada je Vasa Micić promašio dva slobodna bacanja, a Tanasis Adetokumbo za 12 sekundi postigao trojku za produžetak, petu na ovom meču.

U dodatnih pet minuta Bjelica je postigao ključnu trojku, posle čega je Marko Gudurić rešio meč sa tri uzastpno pogođena penala.

Bogdan Bogdanović Foto: Marko Jovanović

Bogdan je meč završio sa 28 poena i četiri asistencije, dok je Bjelica imao dabl-dabl sa 18 poena i 14 skokova. Nikola Milutinov je postigao 14 poena. Kod Grka su dominirala braća Adetokumbo.

Tanasis je tokom čitavog meča, nekarakteristično za sebe pogađao trojke i upisao 17 poena, dok je Janis imao 20 poena uz četiri blokade.

Srbija i Grčka su od starta zaigrale tvrdo i već tada je MVP najjače lige na svetu počeo da pokazuje deo svog arsenala dugim koracima i rukama.

Orlovi su ga u početku udvojili, ali je on to kaznio povratnom loptom za Nika Kalatisa koji je trojkom postigao prve poene za Grčku.

Bogdanović je istovetno uzvratio, a onda se nadovezao i Janis trojkom. Do kraja prve četvrtine je uglavnom išao na koš, a igrači Srbije nisu mogli da ga zaustave.

Nemanja Bjelica Foto: Marko Jovanović

Veći problem od Janisa bile su jedino izgubljene lopte igrača naše selekcije i odbrana na centarskoj poziciji gde nije bilo Nikole Jokića.

Boban Marjanović je za kratko vreme izgubio četiri lopte, Joanis Burusis ga je "sažvakao" pa je čudno kako je prednost Grčke na isteku prvih deset minuta bila samo dva poena 19:17.

U drugoj četvrtini se razigrao drugi brat Adetokumbo - Tanasis. On je do odmora ubacio tri trojke i uz Janisa bio najefikasniji u svom timu.

Heleni su za samo minut u drugoj četvrtini otišli trojkama Tanasisa i Burusisa na 25:17, a za to vreme Srbija je puna tri i po minuta kuburila u napadu i nije postigla ni poen!

Tu prednost su rivali Srbije ispustili tek nakratko kada je Marjanovića na terenu zamenio Raduljica koji je Joviću u kontri otvorio "livadu" do obruča.

Aleksandar Saša Đorđević, Vasilije Micić Foto: Marko Jovanović

Srbija je tako prišla na četiri razlike sredinom drugog perioda (27:23), ali je onda Papajanis zatvorio Raduljicu, a Tanasis kasnije pogodio novu trojku za 36:27 što je bila najveća prednost Grka u prvom poluvremenu.

Orlovi nisu uspeli da se vrate u igru do isteka 20. minuta, pa su njihovi protivnici komotno čuvali prednost i nakon nekoliko uzastopnih alej-upova za Nikolu Milutinova i na poluvreme otišli sa 38:31.

U nastavku je postalo jasno da Bogdanović ne može da vuče sve sam, pa se priključio i Nemanja Bjelica mini-serijom od pet poena kojom je Srbija prišla na 48:43 u 25. minutu meča.

Grčka je prethodno stigla i do prve dvocifrene prednosti i tokom većeg dela treće četvrtine se kratala između pet i deset poena prednosti.

Nikola Milutinov Foto: Marko Jovanović

Vasilije Micić je pri njenom kraju malo razmrdao napad naše selekcije koja je prišla na -2 (54:52) kada je Raduljica pogodio dva penala posle Vasinog dodavanja.

Grci su nakon toga opet odmakli serijom od pet poena, ali je onda usledila neverovatna rola Bjelice i Bogdana. Bogdanović je dao trojku, Bjelica otišao do koša za preokret 64:63.

Domaćini su u OAKA areni nizali izgubljene lopte, Bogdanović je još jednom bio precizan za 67:63 i činilo se da na dva i po minuta do kraja sve ide naruku našim igračima.

Poentirao je potom Milutinov, a onda i Bjelica sa velike udaljenosti za najveću prednost Srbije 72:64. I tada je Srbija stala iako je imala sve u svojim rukama na oko minut do kraja.

Grčka se izvukla preko Larencakisa i braće Adetokumbo, ali i zahvaljujući promašenim penalima Micića. Izborila je produžetak gde se Srbija ipak bolje snašla i uspela da izbori tešku i dramatičnu pobedu.

Produžetak:

5. minut - Smešan faul sviran Simonoviću u borbi za loptu sa Kalatisom koji daje dva bacanja (82:80). Fauliran i Gudurić na šutu za tri, novi igrač Memfisa pogađa sva tri bacanja i rešava meč 85:80!

4. minut - Larencakis daje koš u kontri, Bogdan gubi loptu pa Burusis ide na liniju bacanja zbog faula koji je usledio posle ukradene lopte (80:78 za Srbiju). Bogdan je fauliran i pogodio je bacanja za 82:78.

3. minut - Bjelica daje trojku! 80:75 vodi Srbija! Gudurić nema hrabrosti da šutne za tri, vraća Joviću koji promašuje.

2. minut - Tanasis promašuje bacanja. Jović gubi loptu, ali stariji Adetokumbo ne pogađa trojku.

1. minut - Gudurić ide na liniju bacanja posle faula 74:72 za naš tim. Kalatis daje trojku, Bogdan je vraća za 77:75!

Četvrta četvrtina:

40. minut - Trojka Bjelice preko Papajanisa za 72:64 u korist Srbije! Grci prave seriju 8:0, Micić promašuje dva penala, a Tanasis Adetokumbo daje trojku za produžetak!

39. minut - Trojka Bogdana Bogdanovića! Srbija vodi 67:63. Janis udara blokadu u kontri, a Kalatis dobija faul na drugoj strani. Milutinov povećava prednost Srbije na 69:64.

38. minut - Promašaj Kalatisa za tri, nula od šest u ovoj četvrtini!

37. minut - Kalatis kažnjava promašaje Srbije sa dva poena (63:59), Bogdanović neprecizan za tri, ali onda fauliran u kontri. Ispravio se Bogdan nakon toga trojkom iz driblinga za 63:62, a onda Bjelica na obruču doneo prednost Srbiji 64:63.

36. minut - Bjelica konačno prekida lošu seriju Srbije bez poena i rešava u reketu za 61:59 u korist Grčke. Gudurić je promašio sa poludistance za izjednačenje.

35. minut - Grke stao šut, ali Srbija to ne koristi.

34. minut - Izgubljena lopta Bjelice, gubi je i Tanasis koji je u međuvremenu promašio jednu trojku. Isto je učinio i Simonović sa svoje pozicije u dva navrata.

33. minut - Odlično se snašao Milutinov pod košem rivala i pogodio za 61:57, a onda umalo presekao napad Grka.

32. minut - Simonović trojka iz ćoška! Janis odgovara šutem sa vrha kapice za 61:55 u korist Grčke.

31. minut - Po promašaj na obe strane, Printezis na isteku prvog minuta poslednje četvrtine daje horog za 59:52.

Treća četvrtina:

Nemanja Bjelica Foto: Marko Jovanović

30. minut - Tanasis daje četvrtu trojku! Neverovatno šutersko veče igrača poznatog po odbrani! Printezis blokira Gudurića, a onda Janis Micića, 57:52 za Grčku na kraju treće četvrtine.

29. minut - Micić precizan za tri! Janis i Kalatis ne uzvraćaju i Srbija na minut i 48 sekundi do kraja treće ima zaostatak 54:50. Micić proigrava Raduljicu, ovaj daje dva bacanja 54:52.

28. minut - Višak za Simonovića na krilu, Simon baca flouter za novo smanjenje zaostatka 51:47. Marko odmah zatim dobija tehničku grešku, već drugu za Srbiju od početka četvrtine pa Grčka opet odlazi na 54:47.

27. minut - Trojka Vasilopulosa u kontri za 51:43. Dve moćne blokade, prvo Adetokumbo Bogdanu na zakucavanju, a onda i Bogdan. Bek Kingsa je posle toga fauliran i pogodio je oba penala za 51:45.

26. minut - Serija Bjelice 5:0! Beli povlači jer Bogdan ne može sam! Ide do obruča krilni centar Kingsa i smanjuje polaganjem prednost Grka na 48:43.

Vasilije Micić Foto: Marko Jovanović

25. minut - Vraća trojku Janis 48:38. Pogađa iz ćoška trojku i Bjelica, 48:41.

24. minut - Burusis promašuje za tri, Bjelici Janis krade loptu, a Bogdan ubacuje novu trojku u tranziciji za 45:38.

23. minut - Janis pogađa uz faul i onda realizuje dodatno bacanje za prvu dvocifrenu prednost Grčke 45:35!

22. minut - Milutinov odličan u reketu! Dobio je loptu od Jovića, poentirao uz faul i onda pogodio dodatni penal i sam smanjio prednost Grčke na 38:35. Nesportska lična Birčevića, Janis polovičan sa bacanja, ali Burusis opet daje trojku 42:35. Na drugoj strani, Janis blokira Milutinova.

21. minut - Milutinov fauliran u prvom napadu Srbije u nastavku, 38:32 za Grčku posle jednog pogođenog bacanja Milutinova.

Druga četvrtina:

Stefan Jović Foto: Marko Jovanović

20. minut - Flouter Printezisa za 38:31, na drugoj strani četvrti alej-up Srbije, ovog puta promašen.

19. minut - Velika majstorija Bogdanovića, visok luk na polaganju preko Papajanisa, a Tanasis Adetokumbo daje treću trojku nakon toga 36:27 i najveća prednost za Grčku do sada. Dupli alej -up Srbije, Jović i Milutinov u oba slučaja završavaju akciju za 36:31 u korist Grka.

18. minut - Teška povreda Joanisa Antineua, on je drugi posle Kostasa Slukasa koji će verovatno propustiti Mundobasket. Nakon toga Milutinov zakucava posle igre dva na dva sa Bogdanom za 31:25. Papajanis poentira iz reketa još jednom 33:25 za Grčku.

17. minut - Papajanis precizan iz odbojke posle ofanzivnog skoka, a Tanasis Adetokumbo sa penala i Grci opet vraćaju prednost od osam poena 31:23.

16. minut - Raduljica opet blokiran i opet Papajanis! Gudurić je promašio trojku, a Bogdan je pogrešio potom u vođenju.

Bogdan Bogdanović Foto: Marko Jovanović

15. minut - Grci lakše pronalaze rešenja u napadu (27:19), oslobodio se u napadu i Gudurić pa iz stepbeka pogodio za dva (27:21), a onda i Jović u kontri za 27:23.

14. minut - Raduljici Papajanis spušta rampu. Naš centar onda spušta u reketu za Bogdana koji ide na liniju penala. Tek tri i po minuta od početka druge deonice Orlovi postižu prve poene - 25:19 za Grke.

13. minut - Dobra odbrana Srbije iznudila je loš šut Printezisa, ali očajan napad i puna tri minuta bez poena.

12. minut - Bogdanu ne prolazi trojka, Burusis sili protiv Raduljice i dobija faul. Burusis promašuje sa osam metara.

11. minut - Burusis cepa mrežicu preko Marjanovića za 22:17. Marjanović opet gubi loptu, a Tanasis opet ubada trojku za ekspresnih 25:17 na startu druge četvrtine!

Prva četvrtina:

10. minut - Previše izgubljenih lopti Orlova, Grci dvema "ciglama" završavaju četvrtinu pa ostaje dva razlike za Helene nakon deset minuta.

9. minut - Tanasis Adetokumbo daje trojku, Bogdanović precizan sa poludistance za 19:17 za domaćine.

8. minut - Kada se lomi u napadu, lopta uvek ide Janisu i MVP NBA lige za sada uvek pronalazi rešenje. Kad krene u prodor samo ga bager može zaustaviti pa Adetokumbo posle faula Birčevića ide na liniju penala još jednom - ali oba puta promašuje. Marjanović gubi već treću loptu, šestu za Srbiju.

7. minut - Er bol Bobija Marjanovića, Adetokumbo kreće u prodor i eurostep pa ga faulira upravo Marjanović - 15:13 za Grčku.

6. minut - Janis brutalno kuca u kontri, Bogdan uzvraća pogotkom uz faul za 14:13 u korist Grka, na 4 minuta i 18 sekundi pre kraja prve četvrtine.

Boban Marjanović Foto: Marko Jovanović

5. minut - Kalatis i Janis u kontri posle poena flouterom prvog pleja Grčke za 10:10. Ne prolazi alej-up u kontri, ali već u sledećem napadu Janis sam istrčava do obruča i pogađa za 12:10 u korist Grčke.

4. minut - Simonovič fauliran i pogađa jedno od dva slobodna bacanja te smanjuje prednost Grka na 8:7. Kalatis ostavljen potom na trojci, ali promašuje, to kažnjava Bjelica trojkom u tranziciji za vođstvo Srbije 10:8!

3. minut - Janis daje trojku za 6:3, previše prostora su mu ostavili naši igrači na šutu, pa Grci opet vode 6:3. Brzo se igra u ovim trenucima, pa Kalatis pbrzo prelazi na drugu stranu i pogađa za 8:3, dok Jović daje trojku za 8:6.

2. minut - Bogdanović iz driblinga pogađa u poslednjim sekundama napada za 3:3!

1. minut - Bjelica i Simonović promašuju na startu meča, Janis zida u reketu i pravi višak za Kalatisa na trojci pa Grčka vodi 3:0.

VIDEO - Italijani prošli kao bos po trnju u prijateljskoj utakmici protiv Srbije

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kakav trio

    18. avgust 2019 | 21:27

    Simonovic, Bircevic, Guduric.. Jel ovo neka sala da oni igraju

  • Kizo

    18. avgust 2019 | 21:51

    Msrjanovic je visak u ovoj reprezentaciji.

  • TakoJe

    18. avgust 2019 | 21:35

    Sa normalnim sudjenjem i Jokarom laganih 15-20 razlike. Mnogo smo jaki!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA