≫ 

Srbija u Kinu ide sa šest malih i šest visokih, a svi se pitaju kako ćemo sa četiri centra? (VIDEO)

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević objasnio je da ima mnogo ideja kako da iskoristi visinu igrača

  • 8
Nikola Milutinov i Nikola Jokić Foto: Marko Jovanović

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Saša Đorđević izabrao je, silom prilika, da na prvenstvo ide u koncepciji tima 6-6 što će reći šest spoljnih i šest visokih igrača, što je malo neuobičajeno. Obično se treneri, shodno situaciji u ekipi, ali i takmičenju, opredeljuju za koncepcije 5 spoljnih 7 visokih ili 7 spoljnih 5 visokih.

>>>> Brate naš, igramo za tebe u Kini: Emotivan oproštaj košarkaša i selektora od Milosavljevića! (FOTO)

Ovoga puta zbog povreda Milosavljevića i Teodosića jasno je da je morao da krene sa onim što ima.

POLIVALENTNI IGRAČI PRAVE RAZLIKU

Kao i uvek, komentari navijača su zabavni, pa su mnogi tvrdili da ne možemo ići sa četiri centra (Jokić, Raduljica, Marjanović, Milutinov), da nam ne treba Birčević, Simonović i slične stvari. Ali, možda i ne bismo išli, da su Teodosić i Milosavljević zdravi, verovatno bi otpao jedan centar i jedno krilo ili jedan krilni centar i jedan bek..

- Uvek se pravi selekcija tako da se računa na nepredviđene stvari. Jako sam zadovoljan koncepcijom tima. I 2014. godine smo išli sa šest ‘malih’ i šest ‘velikih’ igrača. Postoji mogućnost da i sada bude tako. Imamo impozantnu visinu i fizičku prednost, to ćemo probati da stavimo na teren - rekao je Đorđević pred odlazak.

Košarkaška reprezentacija Srbije Tornjevi "blizanci" Srbije:Nikola na kvadrat - Milutinov i Jokić Foto: Marko Jovanović

- Igrač poput Bjelice može da bude jako koristan, probali smo ga na poziciji tri, gde s obzirom na tehniku i kreaciju može mnogo toga da ponudi.- kaže Đorđević.

On je već pokušavao neke varijante na Akropolis kupu u Atini pa smo tako na terenu videli i petorku Micić (197cm) Gudurić (200) Bjelica (210), Jokić (213) i Marjanović (222) što je impozantna visina i verovarno uliva strah u kosti rivalima. Videli smo odličnu saradnju Jokić- Marjanović kao i Bjelica Milutinov (onaj alej up Grcima)

Košarkaška reprezentacija Srbije Njemu će u Kini biti domaći teren: Miroslav Raduljica Foto: Marko Jovanović

Sa druge strane, upravo polivalentni igrači kao Jokić, Bjelica, Gudurić i Simonović (odbrambeno) mogu da imaju različite uloge u pojedinim delovima utakmica.

Marko Simonović Ključni "policajac" srpskog tima: Simonović "hapsi" najbolje igrače rivala Foto: Marko Jovanović

U Šenjangu Srbija će odigrati sa Italijom (23. avgust) Novim Zelandom (25.) i Francuskom (27. avgust)

- Najteža prva utakmica protiv Italije, u Atini je bila nerealna pobeda koja može da nas poljulja. Oni su igrali bez Haketa, Galinarija i Datomea, ne sme da nas zavara taj ubedljiv trijumf.

- Očekujem potpuno drugačiju utakmicu, što bi nam dobro i došlo, kao u prvoj četvrtini. Novi Zeland mnogo poštujemo, njihov stil igre i privrženost dresu, pobedili su nas pred Svetsko prvenstvo 2014. Igraju brzu košarku, smol-bol, biće to dobra priprema za Filipine koji igraju slično.

Košarkaška reprezentacija Srbije Jovke, ovako ćemo ti i ja pik en rol: Boban Marjanović i Stefan Jović Foto: Marko Jovanović

-Francuzi su izgubili Ertela i Moermana, dvojicu igrača iz petorke, mnogo je povreda u svim reprezentacijama. Moramo da stavimo znak pitanja tu, kalendar je takav i napori su ogromni - rekao je Đordević i nastavio:

U dosadašnjim pripremnim utakmicama, izabranici Aleksandra Ðorđević nemaju nijedan poraz.

- Postoji još margina za uigravanje i za napredak. Nismo svi sve vreme bili zajedno, ali vrhunski su to majstori i nije im bilo potrebno mnogo. Žao mi je što nismo imali više vremena, ali svaki detalj i svaki sekund nam znače da ubacujemo nove stvari i da budemo još uigraniji. Značiće nam ove utakmice, mislim da nam redosled utakmica u prvoj fazi prija pred ključnu drugu fazu - zaključio je Ðorđević.

Srbija će na SP igrati u grupi D u Fošanu, protiv Angole, Italije i Filpina.

TIM SRBIJE: Stefan Jović, Vasilije Micić, Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Marko Simonović, Vladimir Lučić, Stefan Birčević, Nemanja Bjelica, Nikola Jokić, Boban Marjanović, Miroslav Raduljica i Nikola Milutinov.

VIDEO: Amerika je "Dream team", ali je Srbija "European nightmare": Analiza odbrane i napada Srbije pred SP

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA