Šta smo sve videli od Zvezde na premijeri u Evroligi?

Zakazali plejmejkeri, Beron najpouzdaniji u spoljnoj liniji, Gist pokazao klasu

  • 6
KK Crvena zvezda KK panatinaikos Printskrin: Youtube/Euroleague

Premijerna utakmica "silno pojačane" Zvezde u Evroligi pokazala je da trener Milan Tomić na raspolaganju zaista ima respektabilan sastav koji je u stanju da muči rivala napadačkim serijama, ali je isto tako pokazao mnoge slabosti u određenim fazama igre, što je, kada se uzme u obzir period sezone, sasvim uobičajena pojava.

Panatinaikos ih je maksimalno iskoristio i pobedom 87:82 se "upisao" na startu elitnog takmičenja na krilima "bivšeg bacača cigli" Nika Kalatisa i ubojitog Dešona Tomasa.

ASISTENCIJE OD OBA PLEJMEJKERA - NULA!

Lorenco Braun: Foto: kkcrvenazvezdakk.rs

I letimičan pogled na statistiku atinskog duela zaustavlja se u koloni "asistencije" kod obojice plejmejkera Zvezde, Lorenca Brauna i njegove "bekap" opcije Filipa Čovića.

Verovali ili ne, nijednu asistenciju saigrači nisu imali od tandema sa pozicije organizatora igre!

Zaista, ne dešava se često da jedan plejmejker završi meč bez ijednog prouktivnog dodavanja, a već dvojica - to je tek raritet, svojevrstan negativan rekord za almanahe Evrolige, a za Tomića svakako jasan pokazatelj da je na tom pravcu vajviše škripalo.

Lorenco Braun, očito, nije još najbolje priviknut na evropski stil košarke i jaku evroligašku odbranu, često su njegove namere lako čitali igrači rivala, pa su rezultat toga bila samo 3 poena Amerikanca bez asistencije, za tek nešto manje od deset minut a u igri.

Filip Čović Filip Čović; Foto: Marko Jovanović

Otprilike toliko vremena u igri proveo je i Filip Čović, pokušao je sa njim Tomić umesto Brauna, ali se jedan od Zvezdznih džokera iz prethodne sezone definitivno nije snašao na debiju u eliti. Srljao je, konstantno insistirao na predaji lopte, bio gotovo bez konkretnog poteza, a u sveprisutnoj nesigurnosti "prodao" je tri lopte koje su uglavnom brzo potom završavale u obruču Zvezde.

BERON KAO KONSTANTA

PARTIZAN Bili Beron; Foto: MN Press

Bleda partija igrača kojima je organizacija igre primarna uloga, naterala je Tomića da rano menja koncepciju, pa je Beron, uz Dženkinsa i Davidovca, preuzeo obaveze plejmejkera. Američki šuter je već u prvoj utakmici pokazao mnogo toga pozitivnog, nastavio je tamo gde je stao prethodne sezone. Čak šest asistencija je imao na svom kontu, više od svih saigrača zajedno (ostatak tima 4)!

Beron je preuzimao odgovornost. To se, uostalom, od njega i očekuje u trenucima kada akcija stane, kada treba "izmisliti poen", ubaciti trojku, probiti odbranu. Sa 15 poena, uz tri trojke iz šest pokušaja, uz Perperoglua je održavao spoljne udare na odbranu Panatinaikosa, pogađao, bio miran. Gotovo se može konstatovati da je iz utakmice iz utakmice uvek bolji.

Ako se po "jutru dan poznaje", jasno je da će Zvezda u Beronu imati jakog aduta iz spoljne linije, možda i najjačeg i najpouzdanijeg.

ENIGMA ODŽO: DA LI MOŽE VIŠE OD OVOGA?

Majkl Odžo Majkl Odžo; Foto: Marko Jovanović

Od igrača silnih gabarita (216 cm, 140 kg), ako ništa drugo, očekuje se da sirovom snagom pravi ršum u reketu rivala, da "navlači" faulove na sebe i tako doprinosi ekipi. Ipak, Odžo se mučio, gotovo bio u agoniji svaki put kada je trebalo napraviti akciju, stati u odbranu, a rekordnih pet faulova za osam minuta provedenih u igri su svedočanstvo njegove nepripremljenosti na evroligašku košarku u svakom smislu.

Istina, i dobra škola za nastavak sezone, ali smao ako se pouke izvuku na pravi način.

Kršni Nigerijac, projektovan kao "bekap" Kuzmiću, delovao je izgubljeno na terenu, naivan kao "ruki" koji tek što je zakoračio među profesionalce, ređao jedan faul za drugim pod oba koša i tanjio Tomićeve nerve.

Postavlja se pitanje koliko zaista može Odžo u evroligaškim uslovima?

GIST POKAZAO KLASU

KK Crvena zvezda Džejms Gist; Foto: ATA Images

Nekako je to bilo jasno još od trenutka kada je Zvezda letos saopštila da je novi igrač kluba postao Džejms Gist - Amerikanac je klasa!

Pokazao je to u svakom sekundu igre protiv bivšeg kluba (22p, 7sk), plus bio je silno motivisan da se pokaže pred dojučerašnjim navijačima, i radio je baš ono što se i očekuje od njega. Skakački, energetski, poeneterski, delovao je superiorno, nadmoćno svaki put kad bi dograbio loptu pod košem rivala.

Zvezda je u njemu, saglasni su svi koji su pratili utakmicu u Atini, dobila igrača kakvog baš dugo nije imala u svojim redovima.

Pogledajte i najzanimljivije detalje meča:

Zvezda narednu utakmicu u Evroligi igra 10. oktobra od 19 časova u Areni protiv Fenerbahčea.

Video: Najatraktivnija voditeljka Srbije u retro dresu Zvezde zasijala na Marakani

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA