≫ 

O Beograđanki Katarini (14) bruji cela Amerika, a u Srbiji će se za nju tek čuti

Katarina Knežević izvodi košarkaške trikove koji su zaludeli svet

  • 9

Na malom košarkaškom terenu u 44. bloku na Novom Beogradu odzvanjaju udarci lopte o beton. Prolaznici se zaustavljaju i u čudu posmatraju njene pokrete. U rukama Katarine Knežević (14) košarkaška lopta deluje laka kao pero.

- Pogledala sam video na Jutjubu kako jedan dečko izvodi trikove i kad sam videla šta sve može da se radi sa košarkaškom loptom, poželela sam to da ponovim i jednostavno počela sam da treniram. Sad mogu da ih izvedem na desetine – ponosno izgovara ona, nastavljajući neverovatnom spretnošću da provlači loptu “kroz noge”.

Vežbala je na istom terenu svaki dan, često do sitnih sati, sve dok nije uspela da ponovi svaki zacrtani trik. Vrlo brzo za talenat ove tinejdžerke pročulo se van granica Srbije, preko okeana.

Katarina Knežević Foto: Privatna arhiva

- Najteži trik je "crazy legs" (lude noge), to je kad lopta vama tri puta prođe kroz noge, a samo je dva puta tapnete. Kad sam stekla dovoljnu veštinu da izvedem i njega, počela sam da se snimam kako izvodim trikove i da kačim klipove na društvene mreže. Nedugo potom kontaktirali su me sa jednog portugalskog sajta, da im dam dozvolu da objave moje snimke, a nekoliko dana kasnije za istu stvar, zvali su me i sa jednog od najpoznatijih američkih sajtova. Bila sam u šoku – iskrena je Katarina.

Katarinin šok delila je i osoba koja ju je najviše podržavala - majka Jelena. Nije verovala da će popularnost njene ćerke za veoma kratko vreme, tako vrtoglavo da poraste.

Katarina Knežević Foto: Privatna arhiva

- Malo pošto su Katarinini snimci objavljeni na američkom sajtu, zvali su nas da nam kažu da se o njoj priča u jednoj popularnoj emisiji u Americi, gde četvoro ljudi komentarišu najzanimljivije klipove te nedelje. Govorili su o njoj kao o „čudu iz Srbije“ koje ima vanvremenski talenat. Nismo mogli da verujemo šta se dešava – priča Jelena.

Nevericu u porodici Knežević podstakla je i činjenica da je Katarina pre samo godinu dana aktivno trenirala fudbal. U staklenoj vitrini u njenoj sobi vise na destine medalja koje je osvojila igrajući u ŽFK „Crvena zvezda“.

Katarina Knežević Foto: Privatna arhiva

- Trenirala sam fudbal pet godina, bila sam kapiten svog tima. Ali u jednom trenutku sam samo shvatila da je košarka ono čime zaista želim da se bavim i u čemu sam dobra. Koliko sam volela košarku pokazuje i to da sam na fudbalske pripreme nosila košarkašku loptu, a posle fudbalskih treninga odlazila da vežbam košarku. Onda sam samo presekla i rekla mami – želim da budem košarkašica – kaže Katarina.

Iznenađena i uplašena zbog nagle promene, Jelena je Katarinu odvela na trening ŽKK „Vizura“, misleći da ispunjava ćerkin trenutni hir.

Katarina Knežević Foto: Privatna arhiva

- Bila je odlična u fudbalu i ništa mi nije nagoveštavalo da će da prestane time da se bavi. Ali, kad smo otišle na košarkaški trening, ona je sa tolikom sigurnošću i spretnošću izvodila poteze, da sam ostala bez teksta. Trener mi je prišao i rekao: „Ako Katarina zaista nikad nije trenirala košarku, onda je ona najveći talenat koji je ušao u ovu salu.“ Eto, tog trena se era fudbala završila i počela je era košarke – uz smeh priča Katarinina majka.

Dok vežba novi trik na svom omiljenom terenu, Katarina sanja da jednog dana zaigra u dresu reprezentacije, ali i da se među medaljama u njenoj vitrini nađe prsten iz NBA- a. Tada je slučajni prolaznici, koji sad zastaju da osmotre šta to ona izvodi ispod koša, neće gledati u čudu.

Katarinine trikove i celu priču ove talentovane tinejdžerke pogledajte u videu na početku teksta.

(Ivana Nedić/ivana.nedic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA