≫ 

GM Hjustona izazvao međunarodni incident sa Kinom: Jao Ming pisao saopštenje protiv bivšeg kluba!

Zategnuti su odnosi na relaciji Hjuston-Kina posle "tvita" Derila Morija u kome podržava protestante u Hong Kongu koji se bore za demokratske reforme

  • 2
Jao Ming, Hjuston Rokets NBA Foto: Tanjug/Ap

Jedan pogrešan "tvit" gazde Hjuston Roketsa Derila Morija izazvao je lavinu nezadovoljstva Kineza, uzdrmalo odnose NBA lige i najmogoljudnije zemlje sveta i najveće tržište na svetu.

Mori je na svom tviter nalogu ispisao reči na osetljivu temu protesta u Hong Kongu i dao podršku protestantima (koji traže demokratske reforme) rečima "borba za slobodu, podrška Hong Kongu".

Brzo pošto su se društvene mreže "usijale" od komentara, Mori je obrisao "tvit", pa se pravdao rečima da je pogrešno interpretiran, ali bilo je kasno.

Deril Mori, Hjuston Rokets NBA Generalni menadžer Deril Mori na udaru zbog nesmotrenog "tvita" Foto: Tanjug/Ap

Kinezi su ga pročitali.

Tom porukom Mori ne samo što je narušio dugogodišnje dobre odnose Teksašana i Kineza, već je dobro uzdrmao i NBA ligu koja potencijalno može izgubiti ogromnu pažnju sponzora iz Kine koji su prisutni u SAD sa velikim kapitalom.

Naravno, ne dele svi Morijev stav, čak ni u Hjustonu, a "tvit" vlasnika kluba Tilmana Ferite možda je i najava da su aktuelnom menadžeru "odbojani dani" u Roketsima.

- Stav Derila Morija nije stav Hjuston Roketsa. Naše prisustvo u Tokiju je isključivo promocija NBA u svetu, mi nismo politička organizacija - poručio je Ferita, čijem poslovanju i viziji, naravno, Morijev "tvit" samo može napraviti štetu.

Reakcija kineskih autoriteta bila je ekspresna.

Košarkaška federacija te zemlje je izdala saopštenje u kojem se navodi da namerava da suspenduje sve odnose sa Hjustonom zbog "neprimerenih izjava oko Hong Konga", izražavajući duboko protivljenje Morijevog stava.

Podsećamo da je Hjuston kao košarkaška sredina možda ima i najjače relacije sa Kinom zbog legendarnog Jao Minga koji je sa velikim uspehom nosio dres Roketsa, te je taj klub i imao najveću bazu navijača u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Da sve bude još gore po Hjuston, upravo je Jao Ming predsednik Košarkaške federacije Kine, koja se i prva oglasila zvaničnim protestom.

- Stavovi koje je izneo Generalni menadžer Hjustona Deril Mori su duboko uvredili mnogo naših prijatelja i navijača u Kini, za čime žalimo - oglasio se i portparol NBA Majk Bas, koji je ponovio da stav "GM-a" Roketsa ne reprezentuju stavove Hjustona i NBA lige.

Ova kontroverza po komletan NBA naišla je u trenutku kada se pojedini klubovi nalaze na turneji po Aziji ili će biti tamo narednih dana.

Pojedine kineske televizije već su najavile da neće prenositi utakmice Lejkersa i Bruklina koje će ova dva tima odigrati u Šangaju (četvrtak) i Šenženu (subota).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    9. oktobar 2019 | 17:12

    Svuda guraju svoj nos! Mnogo lepse bi bilo da gledaju u svoje dvoriste!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA