≫ 

Kinezi počeli sa cenzurom NBA! Otkazali prenos Lebronovih Lejkersa, sve zbog spornog "tvita"

Kineska vlada odreagovala prvim merama posle podrške koju je GM Roketsa Deril Mori dao protestantima u Hong Kongu

  • 1
Kineski navijači Foto: Tanjug/AP

"Tvit" generalnog menadžera Hjuston Roketsa Derila Morija uzrokovao je pravu pometnju u Kini, toliku da je čak i vlada najmnogoljudnije zemlje sveta reagovala, okrenula se protiv svega što ima oznaku najjače američke košarkaške lige. 

Podsetimo, GM Hjustona je na svom tviter nalogu ispisao poruku podrške građanima Hong Konga koji od juna protestuju protiv kineske vlade tražeći demokratske reforme. Ni slutio nije kakvu će lavinu reakcija da izazove njegov stav, iako je to samo njegov, a ne zvanični klupski.

Najpre je reagovao Košarkaški savez Kine na čelu sa legendom Hjustona Jao Mingom, oštro je osudio poruku koja je stigla iz Teksasa, a prve konkretne mere usledile su nedugo potom, i to od kineske vlade prema gostima iz SAD.

Naime, prve mere Kineza osetili su u taboru Bruklin Netsa, koji se nalaze u Šangaju, gde je u okviru akcije "NBA Cares", trebalo da uruče donaciju jednom edukativnom centru, međutim čak je i ta akcija stopirana zbog naredbe "sa vrha".

Uz Bruklin, u Šangaju se nalazi i ekipa Lejkersa, a dva tima bi trebalo da odigraju utakmice u četvrtak i subotu, jednu u Šangaju, drugu u Šenženu, ipak pitanje je da li će ti mečevi uopšte biti odigrani usled novonastalih okolnosti.

Lebron i Kajri Najavni plakat za utakmicu Lejkersa i Bruklina u Šangaju Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, komesar NBA lige Adam Silver se aktivno uključio u rešavanje tenzija, održao je sastanak sa oba NBA tima koja su trenutno u Kini i predočio im trenutnu situaciju koja nije nimalo prijatna po Amerikance.

U ovom trenutku odigravanje mečeva nije definitivno otkazano, ali jesu prenosi koje je trebalo da rade najveće kineske televizije, što praktično znači da je Kinezima onemogućeno da gledaju NBA zvezde.

Takođe, Silverova izjava da "se neće izvinjavati zbog toga što gospodin Deril Mori ima pravo na slobodno mišljenje", mogla bi dodatno da podgreje strasti između dve košarkaške federacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    9. oktobar 2019 | 21:46

    Tako se radi kad vam neko proba da ote teritoriju. Braca Srbi - učite od kineza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA