≫ 

Faje i Dobrić slomili Fenerbahče, Zvezda pobedila Turke spektakularnom utakmicom u Areni!

Velika pobeda, prva u novoj sezoni

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Fenerbahče u drugom kolu Evrolige sa 68:56 pred 17.000 svojih navijača u Štark areni.

Pobednika su odlučili Ognjen Dobrić i Muhamed Faje sredinom poslednjeg perioda kada i meč je tada stao u svega dvadesetak sekundi.

Prvo je Faje trojkom odbio veliki nalet Fenerbahčea, a onda je Dobrić ukrao loptu rivalu i zakucao u kontri, te prekinuo krizu svog tima.

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

Do tog trenutka, crveno-beli su u završnoj četvrtini ubacili samo dva poena i to sa linije penala, pa je ova iskra Fajea i Dobrića pokrenula napad i prednost domaćih je do kraja rasla.

Najefikasniji je kod pobednika bio Lorenco Braun sa 13 poena i šest asistencija, dok su Stratos Perperoglu i Džejms Gist ubacili po 11 poena. Mo Faje je dodao osam poena uz sedam bitnih skokova, a Dobrić samo dva poena, ali zlata vredna.

Na drugoj strani se istakao Nando De Kolo sa 19 koševa, a 13 je imao Bobi Dikson.

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

Igrači Milana Tomića su Tomića su odigrali jako dobro prvo poluvreme, pre svega u odbrani koja je zaštitni znak Obradovićevog Fenerbahčea.

Potpuno su oterano od koša Žocovi igrači jer su Gist, Braun, Davidovac i ostali dobro zatvarali prodore i poklapali De Koloa i ostale kada bi krenuli do obruča.

Kada se tome doda dobra rola Derika Brauna u napadu i uz klasu koju je pokazao Džejms Gist, onda ne čudi što su crveno-beli vodili pet poena prednosti posle dvadeset minuta (35:30).

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

Fener je već u prvoj akciji na meču probao da pritisne igrače Zvezde, koji su se iskobeljali, pronašli samog Lazića u uglu i kapiten je trojkom otvorio meč.

Ubrzo je i Nikola Kalinić uzvratio trojkom i već tada se videlo da će utakmica biti tvrda jer su i jedni i drugi dobro branili i teško "ubadali".

Problem su po Zvezdu bile trojke u situacijama kada bi igrači Fenerbahčea ostajali sami, što je Dikson iskoristio da donese svom timu prvu prednost 10:9.

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

Isto je učinio i De Kolo za 16:15 na kraju prve deonice, ali crveno-bele to nije remetilo da ostanu čvrsti unutar reketa. Početkom druge četvrtine je zablistao Dejan Davidovac.

Njegovom trojkom je Zvezda otišla na +4, da bi posle pogotka Muhameda Fajea bilo 27:21 što je bila najveća prednost crveno-belih do sredine druge deonice.

De Kolo je serijom od pet poena vratio svoj tim u igru, ali su se brzo povratili Beograđani i do kraja poluvremena zadržali Fenerbahče na svega 4/17 za dva poena (23%) pa su posle 20 minuta bili u zaostatku.

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

Nekoliko jeftinih faulova viđeno je na startu drugog poluvremena u korist Fenera. Lorenco je nepropisno zaustavio Slukasa na samo sedam desetinki do kraja napada i to je bio uvod u bonus koji će domaćin ispuniti posle samo dva minuta i 16 sekundi treće četvrtine.

Fenerbahče je serijom 4:0 prišao na poen zaostatka zahvaljujući De Kolou, ali je spreman odgovor imao Lorenco Braun koji je sa dva prodora odbio nalet Turaka.

Usledio je mali šou Stratosa Perperoglua koji je trojkom posle ofanzivnog skoka, a onda i polaganjem doneo Zvezdi +9 46:37, a domaći su odbranom i odličnim izmenama kontrolisali dinamiku dešavanja na terenu i posle 30 minuta vodili osam poena - 51:43.

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

Četvrtu četvrtinu je Zvezda otvorila petljanjem u napadu. Dve dobre akcije su propale bespotrebno, u kontri tri na jedan Čović nije mogao da nađe rešenje, pa je to kažnjeno ofanzivnim skokom Diksona i trojkom De Koloa za minus pet.

Čak pet minuta Zvezda nije mogla u tom delu igre da se upiše iz igre, a onda je nastala ludnica u dva minuta. Prvo se Fener provukao bez faula na Džejmsu Gistu u reketu, istrčao kontru u kojoj je Dikson dao trojku za 53:51 i veliku zabrinutost klupe srpskog prvaka.

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

Delovalo je kao da je Zvezda u nokdaunu, ali je onda usledila spomenuta serija u režiji Fajea i Dobrića, da bi se nakon toga priključio i Perperoglu. On i Gist su unutrašnjom igrom izgradili i prvu dvocifrenu prednost Zvezde 61:51 na nešto manje od dva minuta pred kraj kada je pobednik bio poznat.

Kratkotrajnu nadu je Turcima trojkom doneo Melih Mahmutoglu, ali je Tomićeva ekipa bez poteškoća izdržala do kraja i sa nekoliko atraktivnih poteza završila meč i upisala prvu pobedu u drugom evroligaškom meču sezone.

Fenerbahče je upisao drugi poraz. Zvezda naredni meč igra 17. oktobra u gostima protiv Makabija u Tel Avivu.

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

Četvrta četvrtina:

39. minut - Gist zaustavljen prekršajem u reketu 61:51 i prvi dvocifreni plus za Zvezdu! Mahmutoglu ubacuje trojku 61:54 za srpski tim.

38. minut - Očajan šut Dobrića za tri, propuštena šansa za +12.

37. minut - Čudesni Faje! Prvo rampa u odbrani, a onda skok u napadu, šteta što to nije krunisao pogotkom sa pet metara. Perperoglu je fauliran u reketu, raste prednost Zvezde 60:51.

36. minut - Faje ubacuje trojku, prvi poeni iz igre u četvrtoj četvrtini! Dobrić krade loptu i zakucava u kontri, kakva rola i kakvih dvadesetak sekundi za Zvezdu koja vraća 58:51!

35. minut - De Kolo baca alej up za Veselog, Gist promašuje čist zicer pa onda trpi težak faul posle ofanzivnog skoka, ali sudije ništa ne pokazuju. Dikson na drugoj strani daje trojku i Fenerbahče prilazi na 53:51!

34. minut - Nekoliko loših napada jednih i drugih, Davidovac je probao da se izbori u reketu za šut, a Čoviću je Veseli skinuo loptu sa obruča.

33. minut - Dobija faul Mo Faje i posle dva minuta ubacuje prve poene za Zvezdu 53:46. Korake prave igrači Fenera, ali ih pravi i Čović.

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

32. minut - Dikson hvata ofanzivni skok, lopta stiže do De Koloa koji to kažnjava trojkom i postiže prve poene u četvrtoj četvrtini: 51:46 za srpski tim.

31. minut - Spetljali su se igrači Fenera u napadu, ali su isto učinili u dva navrata i momci u crvenom, pošto nije iskorišćena kontra tri na jedan , a potom nisu uspeli ni da šutnu.

Treća četvrtina:

30. minut - Slobodna bacanja za Majkla Odža, 49:41. Dikson precizan za dva u ranoj fazi napada, a Odžo posle lepe kombinacije Dženkinsa i Fajea dobija loptu pod košem i novi faul 51:43 za Zvezdu.

29. minut - Dva ofanzivna skoka posle dva promašaja i na kraju Slukas poentira za dva 48:41.

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

28. minut - Po dva penala za Odža i Ahmeta Duverioglua 48:39. Imala je Zvezda šansu da prebaci i deset razlike, ali je Perperoglu napravio faul u napadu.

27. minut - Odžo mu otvara "livadu" do koša građenjem, pa Grk ide do koša i ukrštenim korakom pogađe 46:37 za crveno-bele.

26. minut - Promašaj Lazića za tri, pa povratna za Perperoglua koji se diže na trojku i donosi Zvezdi +7, 44:37!

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

25. minut - Gube loptu gosti, Beron konačno ide do koša i ubacuje prve poene 40:36 za Zvezdu.. On više fali Zvezdi u napadu, izolovali su ga odlično igrači turske ekipe.

24. minut - Kakva rampa Fajea! Zalepio je Veselog za tablu, a onda se kao mačka bacio po parketu i uzeo loptu uz faul češkog igrača! De Kolo ide do koša i smanjuje prednost Zvezde na 38:36.

 

23. minut - Gist pravi prekršaj u napadu, Zvezda je ispunila bonus za samo dva minuta i 16 sekundi!

22. minut - Novi lep prodor Lorenca Brauna, izdužio se pored Slukasa i pogodio za 37:34. Ono što zabrinjava su faulovi pošto je prvo Deriku Braunu, a onda i Laziću sviran prekršaj za jedan napad. Lorenco Braun posle prodora dobija faul i pogađa jedno od dva bacanja - 38:34 za Zvezdu.

21. minut - Novi naivan faul Zvezde, Lorenco Braun na sedam desetinki do kraja napada faulira Slukasa na šutu: 35:32. Veseli poentira posle brzog napada gostiju, serija Fenera 4:0 za 54 sekunde, 35:34 za Zvezdu.

Druga četvrtina:

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

20. minut - Slukas dobija faul poimalo neočekivano, ali i Kalinić potom faulira Derika Brauna - 35:30. Davodovac je blokirao De Koloa, Lorenco Braun je akrobatskim potezom probao da završi poluvreme ali nije pogodio pa je ostalo +5 za srpski tim.

19. minut - Zidao je Gist protiv Veselog i iz vrlo teške pozicije uspeo da pogodi kada je delovalo da će dobiti "bananu" (31:28 za Zvezdu). Kakav prodor Lorenca Brauna! Prošao je plej Zvezde pored Diksona i izbacio ga promenom, a onda prošao pored Jana Veselog i iznudio još i faul - 34:28 za Zvezdu.

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

18. minut - De Kolo na liniji penala nepogrešiv, na drugoj strani terena izblokiran Gist. Francuz posle promašaja Diksona daje trojku i tera sada Milana Tomića da traži tajm-aut: 29:28 za Zvezdu.

17. minut - Veseli promašuje oba slobodna bacanja posle faula Fajea, ali De Kolo hvata ofanzivni skok i ubacuje od table jeftine poene za turski tim (27:23). Braun i Gist kombinuju, Džejms iz rollinga poentira 29:23.

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

16. minut - Odličan Davidovac na niskom postu preko Mahmutoglua, on za sada pravi razliku u napadu Zvezde - 24:21 za srpski tim. Faje ubacuje trojku i prednost Zvezde raste - 27:21, a Obradović opet traži tajm-aut.

15. minut - Pogodak Mahmutoglua izlaskom iz bloka, a onda faul u napadu Filipa Čovića. Fener nije uspeo da iskoristi naredni napad zbog dobre odbrane na Slukasu.

14. minut - Tri sekunde Kalinića u reketu, Davidovac ostavljen sam na trojci što Dejan redovno kažnjava i pogađa koš za četiri poena prednosti Zvezde i delirijum na tribinama 22:18 za Beograđane!

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

13. minut - Dikson opet sam ali ovog puta neprecizan iz ugla, Derik Braun na drugoj strani siguran, pa Zvezda vodi 19:18.

12. minut - Dikson ostaje sam na poludistanci i kažnjava to poenima za 18:17 za Fenerbahče.

11. minut - Dikson promašuje trojku, Derik Braun uspeva da se izbori za loptu, a Odžo dobija pas ispod koša i dobija faul. Perperoglu nakon toga pogađa iz prodora za 17:16 u korist Zvezde.

Prva četvrtina:

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

10. minut - De Kolo ubacuje trojku, otvoreni šutevi skupo koštaju Zvezdu koja završava četvrtinu sa poenom zaostatka 16:15.

9. minut - Neprecizan Perperoglu sa poludistance, De Kolo ne uspeva da poentira iz prodora.

8. minut - Previše lako pogađa Dikson, ali Derik Braun još jednom dobar u napadu, ofanzivni skok posle promašaja Čarlsa Dženkinsa i četvrti poen za 15:13 u korist srpskog šampiona.

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

7. minut -  Derik Braun se odlično ubacio pod koš, igrači Fenera su udvojili Gista koji je video Derika i ovaj je zakucao pod košem. Braun je potom zalepio rampu Kaliniću, da bi Lorenco Braun u kontri dobio dva bacanja 13:10 opet vodi Zvezda.

6. minut - Veseli ne pogađa, ali pogađa Bobi Dikson posle šuta iz tranzicije i izgubljene lopte Gista, vodi Fenerbahče 10:9.

5. minut - Utrčao je iz drugog plana Lazić, promašio, Gist je to ispravio za +4. De Kolo je prošao potom pored Berona kao brzi voz i poentirao na obruču 9:7 za crveno-bele.

4. minut - Lep prodor Lorenca Brauna i pogodak posle dva konfuzna napada jednih i drugih, Braun to čeono rešava i polaže desnom rukom - 7:5 za Zvezdu.

 
 
 
View this post on Instagram

#Delije vređale @nikola_kalina , ostatak navijača @crvenazvezdakk u hali zvižducima negodovao na vređanje svog bivšeg igračaA post shared by Telegraf Sport (@telegrafsport) on

 

3. minut - Kalinić trojkom donosi izjednačenje svojoj ekipi 5:5. Zvezda ne koristi napad, ali ne dozvoljava ni Fenerbahčeu da se razmaše dobrim preuzimanjem pika.

2. minut - Strašna energija Gista i dva ofanzivna skoka pod košem Fenera. Na kraju pogađa Zvezdin Amerikanac, a Turci su prethodno ubacili prve poene prodorom Nanda De Koloa - 5:2 za srpski tim.

1. minut - Sjajna akcija Zvezde ostavlja samog Branka Lazića u ćošku i kapiten Zvezde uspeva da pogodi prvu trojku za prvo vođstvo na meču 3:0 za Zvezdu. Na drugoj strani je promašio Kostas Slukas.

Sastavi ekipa:

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Foto: Marko Jovanović

Crvena zvezda: D. Braun, Čović, L.Braun, Perperoglu, Davidovac, Nenadić, Lazić, Faje, Beron, Gist, Dženkins, Simanić, Jovanović, Odžo. Trener: Milan Tomić.

Fenerbahče: Tirpandži, Vesterman, Mahmutoglu, Kalinić, Biberović, Slukas, Arna, De Kolo, Vilijams, Veseli, Kandan, Dikson, Duverioglu, Datome, Lovernj, Štimac. Trener: Željko Obradović.

Uoči meča:

Video: Štimac se zagreva u dresu Fenerbahčea i peva Zvezdine pesme

Izabranici Milana Tomića su u prvom evroligaškom meču poraženi od grčkog Panatinaikosa u Atini, ali tokom većeg dela meča nisu igrali kvalitetnu odbranu i na kraju su uspeli samo da ublaže poraz od 87:82.

Atinski zeleni i beogradski crveno-beli su na tom meču pokazali da i jedni i drugi mogu da igraju daleko bolje, pa će Fenerbahče, koji dolazi posle poraza od Real Madrida (77:81), biti još veći zalogaj.

Video: Izlazak Kalinića i ekipe Fenerbahčea na zagrevanje za meč sa Zvezdom

Turski tim je u poslednjem međusobnom meču pobedio Zvezdu sa 80:63, a taj meč je odigran još marta 2018. godine. Zvezda je jednom pobedila istanbulski tim, polovinom januara 2017. kada je ekipa sa Malog Kalemegdana slavila 75:73.

19.50 - Vladimir Štimac se zagreva i đuska u ritmu Zvezdinih pesama. Štimac je ove godine stigao u Fener iz Turk Telekoma za koji je nastupao prošle sezone.

19.40 - Nikola Kalinić je izašao na zagrevanje iz tunela i dočekan je zvižducima prisutnih navijača.

Ovde će biti smešteni navijači Zvezde, Foto: Telegraf.rs

19.30 - Veliki red ispred hale, očekuje se da bude oko 18.000 ljudi u Štark areni.

Video: Neviđen red ispred arene zbog karata za Zvezdinu utakmicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    10. oktobar 2019 | 21:13

    Dominacija......!!!

  • Soda

    10. oktobar 2019 | 20:44

    Nema kosa dok je covic u igri.niti zna da razigra niti da pogodi nesto.bravo Tomicu za tvoje neznanje

  • IDEA zagreb ponos severa

    10. oktobar 2019 | 21:05

    Limenke da vas odma sputim na zemlju sve vam je to dzaba 17.11 valja vam izgubiti od najtrofejnijeg srpskog kluba u derbiju institucije Partizana. A fener smešan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA