Zvezda oborila negativni rekord Srbije, Partizan je prati: Nikad više stranaca u postavi za utakmicu

Od 24 igrača koliko mogu da imaju na utakmicama dva tima čak 15 su stranci, a nikome u Srbiji nije jasno koji je dugoročni cilj svega ovoga

  • 50
Stranci u srpskoj kosarci, Zvezda, Partizan

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: ATA Images/MN Press

Košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan ove sezone obaraju rekorde, ali ne u košarkaškim dostignućima, već u broju stranca koje imaju u timu. Od 24 igrača, ako gledamo da oba tima u postavi imaju po 12, čak 15 je stranaca, što je više od 50%. ukupnog broja igrača

Zvezda je oborila defiitivno rekord sa  nikad više stranaca u srpskoj košarci, jer ih ima čak osmoricu Čarls Dženkins, Bili Beron, Stratos Perperoglu, Lorenco Braun, Derik Braun, Majkl Odžo, Mohamed Faje i Džejms Gist.

Večiti rivali kao legija stranaca

 

Protiv Fenerbahčea je igrala sa svom osmoricom u postavi, dok su Nemanja Nenadić, Nikola Jovanović i Boriša Simanić bili van tima, to jest u civilu sa strane.  Od mlađih srpskih igrača Dobrić je  dobio 8 minuta, Davidovac 14.ali su ih dobro iskoristili.

U redu, zahtevi profesionalizma su takvi da morate da imate najbolje igrače da parirate najboljima u Evroligi, a plus i da imate tim koji može da osovji titulu ABA lige i da ponovo izbori najjače takmičenje. Ali, osim toga koja je konkretna korist velikog broja stranaca?

Rašon Tomas

Rašon Tomas krilni centar i najbolji igrač KK Partizan Foto: Nikola Tomić

Ni Partizan ne zaostaje za komšijama, ove sezone imaju sedmoricu stranaca Voldena, Mozlija, Pejdža, Tomas, Gordića, Parahuskog i Peniersa, a igraju u Evrokupu.

Nema mladih domaćih igrača, talenata, koje treba pustiti da se razviju, već oba tima žele da se osiguraju i ostvare najbolje moguće rezultate ove sezone i opravdaju uloženi novac. U redu, igraju dva najjača takmčenja, treba biti konkurentan, kako bi se zadovoljili ukusi navijača, ali šta ta takmičenja mogu da donesu klubu, ako se ne osvoji titula? Generalno ne mnogo, eventualnu neku satisfakciju da su se borili sa najjačim klubovima. U Evroligi nema novca, košarka nije profitabilna, tako da su veliki budžeti samo bacanje para.

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahče

Mohamed Faje i STratos Perperoglu Foto: Marko Jovanović

Ali, da li uz sve to možda može i da se izbaci neki mladi srpski igrač? Da li navijači mogu da dođu i da navijaju i bodre nekog domaćeg igrača, koji će sutra biti okosnica reprezentacije Srbije, a ne da navijaju za legiju stranaca? Pa, recimo da je do pre 10 godina je to moglo.

Setimo se svi Bogdana Bogdanovića u poslednjoj sezoni za Partizan kada je bio prva zvezda srpske košarke gde je narod hrlio da gleda kako će da ubaci 20 ili 30 poena. A tada je imao 22 godine.

Pre njega tu su bili Uroš Tripković, Novica Veličković., Kosta Perović u Partizanu, pa Tadija Dragićević, Nemanja Nedović, Nemanja Bjelica u Zvezdi.

MILOS TEODOSIC

Sa 20 godina je bio lider ekipe u Evrokupu, ali neko mu je dao šansu: Miloš Teodosić Foto: MN Press

Zatim Stefan Marković, Boban Marjanović u Hemofarmu, zatim Aleksandar Rašić i Miloš Teodosić u FMP-u koji je sa 20 godina igrao Evrokup i bio nosilac i tako dalje

Nema mladih srpskih talenata ili nema ko da ih stvori

 

Posebno je pitanje koji je dugoročni cilj dovođenja tolikih stranaca koji mogu da ostanu najviše sezonu do dve u klubu, a recimo nema Boriše Simanića (opravdanje je jedino ako je povređen) koji ima 21 godinu i prošle godine je najavio velike domete.

Torrian Walden, Torian Valden

Kori Volden plejmejker Partizana Foto: Nikola Tomić

Da li mladi igrači imaju kvalitet ili ne žele dovoljno da rade?

 

Jedan od problema je i nedostatak mladih talenata Srbije, kao i loš rad u mlađim kategorijama odakle ne dolaze gotovi i kvalitetni igrači. A oni koji imaju neki kvalitet radije idu u Italiju, Španiju, Nemačku sa 17, 18 godina ili manje u potrazi za zaradom. Mnogi od njih nikada ne uspeju da naprave karijeru.

Oni koji žele da ostanu ovde ne dobijaju šansu, i to je onda jedno vrzino kolo koje se teško odmotava. Imamo i primer Dinamika, koji igra KLS ligu da je doveo talentovanog igrača iz Turske!? Ima 19 godina i igra plejmejkera, i sada će da se razigrava kod nas..

Mert Akaj

Mert Akaj pojačanje Dinamika iz Turske oto: Dinamik

Primera radi  u sezoni 2013/14 kada su prvi put zaigrali u Evroligi obično su petorku u Zvezdi počinjala tri domaća mlada igrača i dva stranca (Luka Mitrović 21), Branko Lazić (24) Boban Marjanović (25) te Demarkus Nelson i Blejk Šilb. Od stranaca su tu bili Čarls Dženkins i Jaka Blažič, a tim je imao dosta domaćih igrača Ivana Radenovića, Raška Katića, Aleksandra Cvetkovića, Dušana Ristića , Marka Simonovića.

KK Crvena zvezda - KK Panatinaikos, Marko Simonović, Luka Mitrović i Stefan Jović

Trio Zvezde koji je napravio velike domete kluba Simonović, Jović i Mitrović Foto: Marko Todorović

Već sledeće sezone 2014/15 Zvezde je takođe imala izbalansiran odnos kvalitetnih srpskih i stranih igrača. Petorka je uglavnom bila  Vilijams, Kalinić, Mitrović, Marjanović i Dženkins, a tu su bili Dangubić, Lazić, Jović, Tejić, Rebić, a od stranaca još Cirbes i Blažić. Te sezone je zvezda uzela tri trofeja ABA ligu, Srpsku ligu i Kup Koraća i ušla je u TOP 16 Evrolige.

Već od 2015/16 sezone, Zvezda se opredeljivala da nosioci igre budu stranci sve više, pa je startna petorka na početku Evrolige izgledala ovako Rajan Tompson, Gal Mekel, Lazić Banko. Luka Mitrović, Sofoklis Skorcijanidis. Međutim,Skorcijanidis je brzo otišao, ali je na njegovo mesto u petorci zauzeo Maik Cirbes..

KK Crvena Zvezda - KK Partizan, Boban Marjanović, Milan Kalinić

Bobi Marjanović i Nikola Kalinić iz vremena kada su harali Evroligom Foto: Marko Todorović

Najbolja sezona Zvezde u istoriji je napravljena sa domaćim igračima

 

Takođe, te sezone se na polovini vratio Marko Simonović, a otišao je Gal Mekel, a došao je i Kvinsi Miler, pa je na kraju Evrolige petorka imala trojicu srpskih igrača Jovića, Simonovia, Lazića , a straci su bili Miler i Cirbes. Ponekad je i počinjao Dangubič umesto Simonovića. Krajem te sezone stiće i Terens Kinsi, pa je i on često počinjao petorku i imao dobru minutažu.

Pri kraju sezone stiže i Vasilije Micić u Zvezdu pa je pojačao konkurenciju srpskih igrača i pomogao timu da dođe do tutule ABA i srpske lige.

Od stranaca su ostali samo Cirbes i Kinsi, dok je Miler bio povređen. To je bila i najbolja sezona Zvezde u Evroligi jer su na kraju sa samo dva stranca i domaćim igračima, ali kvalitetnim došli do plej ofa ili TOP 8 faze gde su eliminisani od CSKA, koji je te godine postao šampion.

Došla je i ta sezona 2016/17 prva u kojoj se igrao format sa 16 klubova Evrolige, ali po principu svako sa svakim. Zvezda je iznenađujuće imala samo jednog stranca Čarlsa Dženkinsa, i ako računamo Milka Bjelicu koji je faktički domaći, ali igra za Crnu Goru.

KK Crvena zvezda - KK Unikaha, Vasilije Micić, Stefan Jović i Marko Gudurić

Trio srpskih igrača Zvezde slavi pobedu: Micić, Jović i Gudurić Foto: Marko Todorović

Nosioci igre su bili Jović, Simonović, Mitrović, Dangubić. Gudurić Kuzmić.. a ostvaren je odličan rezultat ABA titula, domaća titula, Kup Koraća i odlično 9. mesto u Evroligi gde im je za koš razliku izmakao Plej -of.  Iza njih je ostala moćna Barselona, Makabi, Galatasaraj, Žalgiris....

Sezona 2017/18 takođe je bila dobra, ali sa pet stranca Antić, Ročesti, Feldin, Lesor i Bjelica gde su čak trojica počinjala utakmice imala ulogu nosioca.. Često je i petorka bila sastavljena od četiri strana i jednog domaćeg igrača.

Međutim, te sezone je Zvezda zauzela 14. mesto od 16 timova u Evroligi, izgubila je titulu ABA lige i Kup Koraća, a samo je došla do titule prvaka Srbije.

Prošle sezone 2018/19 Zvezda je igrala Evrokup, i ponovo je imala pet stranaca, ali dobro odabranih pa je povratila titulu prvaka ABA i odbranila šampionat Srbije. Stranci su bili Regland, Beron, Perperoglu, Cirbes i Odžo.

U Evrokupu se ušlo u Top 16 i tu su zasutavljeni od Unikahe i Valensije sa kojima su bili u grupi. Ipak, te sezone je dosta Milan Tomić igrao ponekad sa dva domača igrača u petorci i tri stranca : Lazić, Simanić, Regland, Odžo i Beroa, a često i sa četiri stranca i jednim domaćim (Lazić, Beron, Regland, Cirbes Faje)

KK Partizan, KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde Foto: MN Press

Ove sezone 2019/20 kao što smo rekli Zvezda je postavili novi rekord srpske košarke. Imaju osmoricu stranaca i samo četiri domaća igrača u 12, bar na utakmici sa Fenerbahčeom.

Partizan ide stopama velikog rivala

 

Ni Partizan ne zaostaje za Zvezdom, bar ove godine. Ranijih godina, a pogotovo kod Duška Vujoševića selekcija se pravila na osnovu domaćih igrača, a dopunjavala se strancima.

Posle odlaska Vujoševića i krize koja je donela igranje Lige šampiona FIBA, rećerazrednog takmičenja, crno-beli se od 2017/18 polako podižu.

Ali, te sezone su u Evrokupu imali samo dva stranca, verovatno zbog ograničenog budžeta, ali nisu uspeli da prođu u TOP 16 Evrokupa sa skorom 1-9 što je za neke bilo poražavajuće.

Foto: MN Press

U sezoni 2018/19 su se izdigli malo više, ušlo se u Top 16, ali su tu zaustavljeni, ali su imali tri stranca Sija, Pejdža i Lendejla. osvojen je Kup, igralo se finale KLS Superlige i polufinale ABA, gde su naleteli na Zvezdu.

Ove godine izgleda nisu želeli da se kockaju pa su doveli još petoricu stranaca, a zadržali Pejdža. Oni ipak od mlađih igrača imaju Jaramaza i Zagorca koji imaju minutažu. Zagorac je igrao 32 minuta, a Jaramaz 27 minuta.

Sezona je ipak duga, ima nade da neko od mlađih igrača dobije veću pažnju i minutažu, ali i na njima je da se na treningu izbore za mesto u timu.

Video: Ovo su potezi koji su obeležili trijumf Zvezde nad Fenerbahčeom

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PAOK

    12. oktobar 2019 | 12:47

    Nemojte svrstati Partizan sa Zvezdom jer Partizanu je ovo prva sezona sa više stranaca, zvezda već zadnje par godine praktikuje to. Partizan je uvek bio poznat po mladim talentima a ne po legiji stranaca, to je komšonica a ne mi!!!

  • Luka

    12. oktobar 2019 | 12:11

    Naši igrači nisu dovoljno kvalitetni za Evroligu i Evrokup. Ima kvalitetnih ali oni su u najjačim evropskim timovima. Da li u Partizanu treba da igraju Pecarski, Anđušić, Tepić? Ne bi ni grupu evrokupa prošli. Zvezda ima FMP gde razvija mlade igrače, ali ponavljam oni nisu dovoljno dobri još uvek da igraju Evroligu, gde prosečan tim ima 10 amera sa nestvarnim fizikalijama i budžet preko 20 miliona evra.

  • pit bull

    12. oktobar 2019 | 12:59

    Anadolu Efes: Larkin 29, Buboa 3, Balbaj, Motum 4, Sanli, Moerman 2, Tunčer, Plajs, Micić 10, Anderson 7, Danston 13, Simon 15.CSKA Moskva: De Kolo 15, Bolomboj, Piters, Uhov, Rodrigez 6, Voroncevič, Klajburn 20, Higins 20, Heket 7, Kurbanov 7, Hajns 9, Hunter 7.FINALE POSLEDNJE EVROLIGEPo koliko domacih igraca imaju??? A mi hocemo “neke” rezultate i domace igrace,ne biva rodjaci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA