Mirotić postavlja standarde u Španiji: Nestvarane brojke na početku sezone, samo je Sabonis bolji!

Dominacija rođenog Crnogorca u ACB ligi

  • 2

Jedna od najvećih košarkaških bombi ovog veka odjeknula je letos kada je Nikola Mirotić rešio da uspešnu NBA karijeru zameni Evroligaškom i prelaskom u Barselonu, a da nije pogrešio i da se isplatio svaki evro uložen u njega govore i brojke koje su maestralne i istorijske.

Dete Real Madrida, rođenim Crnogorac, reprezentativac Španije Nikola Mirotić imao je odlične NBA sezone za Čikago Bulse, Nju Orleans Pelikanse i Milvoki Bakse ali se nakon pet sezona vratio u Evropu.

I dalje se spekuliše o cifri koja je izdvojena za njega da bi došao u tabor trenera Svetislava Pešića, ali bilo kako bilo Mirotić beleži neverovatne brojke tako da polako svi zaboravljaju spekulacije oko visine primanja.

U prva četiri kola ACB lige Španac je sakupio neverovatna 123 indeksna poena, odnosno prosečno 30,8 po meču. Ovim učinkom preskočio je Đođija Šermadinija za čak šest indeksnih poena (24,8).

Koliko je ovo jak i fantastičan učinak govori i podatak da je indentičan zbir indeksnih poena imao samo još Felipe Rejes u sezoni 2008/2009 godina, a bolji start nije niko imao u poslednjih 20 godina. U sezoni 1999/2000 Deril Midlton je u prva četiri kola sakupio dva poena više od Mirotića - 125.

Nikola Mirotić

Foto: Guliver/Michael Reaves/Getty Images

Međutim suvereni vladar početaka sezone u ACB ligi je Arvidas Sabonis koji je u sezoni 1991/1992 prosečno beležio po 38,25 indeksnih poena na početku šampionata, odnosno neverovatnih 153 poena u prve četiri utakmice.

Što se tiče broja postignutih koševa u prva četiri kola Mirotić je pretekao Klemena Prepeliča.

Španac je debitovao protiv Obradoiru sa 27 poena, potom je Baskoniji dao 22, Andori 17 i onda u poslednjem kolu odigranom do sad Valensiji čak 33 poena što ukupno daje 99, odnosno 24,8 po utakmici, dok je Prepelič u Badaloniji postizao 23,8.

Neprikosnoven poenter u prva četiri kola u poslednjih 10 godina je Fžerard Fič sa 28,5 poena po meču (22,29,22,41).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    16. oktobar 2019 | 23:29

    Mirotic je Srbin, pitajte coveka sto bezveze pisete Spanac. Naravno i Crnogorac je. Mnogo je dobar igrac, a po njegovom humanitarnom radu zakljucio bih i jos bolji covek.

  • Uzu

    17. oktobar 2019 | 09:30

    Najveća bomba je bila dolazak Sofoklisa u Zvezdu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA