Da li je ovo najbolji tim Partizana od onog Duletovog sa F4 i može li Trinkijeri da vrati Evroligu?

Crno-beli su izgubili meč od Primorske u ABA ligi, ali u Evrokupu nižu pobede

  • 69
KK Partizan 2010, 2019

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Nikola Tomić

Košarkaši Partizana savladali su ekipu Ritasa sa 66:61 na gostovanju u Viljnusu u meču 3. kola Evrokupa i tako nastavili niz pobeda za maksimalan učinak u drugom po redu košarkaškom takmičenju Evrope. 

Zanimljivo, ne pamti se kada su crno-beli ostvarili sličan start od 3 pobede u Evropi, jer su, barem u poslednjih petnaestak godina, počinjali uglavnom porazima, bilo da je reč o Evroligi, Evrokupu ili Ligi šampiona u kojoj su u sezoni 2016/2017 nastupali.

Partizan, Tofas, Tofaš

Foto: Nikola Tomić

Takođe, navijači crno-belih, posle višegodišnje dominacije Crvene zvezde iz sezone u sezonu očekuju tim kadar da se makar vrati u "elitu" i onda se približi uspehu koji su "Duletovi klinci" ostvarali plasmanom na Fajnal for u Parizu 2010. godine.

Upravo, ne računajući FIBA takmičenje, gde su u prvom meču sa Ludvigsburgom tesno slavili 65:64, crno-beli su uglavnom pognute glave izlazili sa terena na jesenjem debiju aktuelnih sezona. Kada se pogledaju prva tri meča, možda i najbolji start Partizan je upisao u sezoni 2007/2008, kada su u uvodnim duelima slavili protiv Barselone i Roana, a potom izgubili od Panatinaikosa. Slično je bilo i 2008/2009, kada su, posle uvodnog poraza na gostovanju Efesu, u Evroligi "padali" Real Madrid, a potom i Armani iz Milana, za učinak od 2/3.

KK Partizan 2009

Košarkaši Partizana slave pobedu u Evroligi nad Efesom 2009. godine; Marko Metlas

KK Partizan 2009

Govoreći o poslednjih petnaestak godina, umeli su košarkaši crno-belih da povežu 3 pobede u Evropi, i to se uglavnom dešavalo od 2007. do 2010. godine. Činjenica, reč je o Evroligi, koja se, doduše, tada igrala u potpuno drugačijem formatu u odnosu na ovaj današnji.

Ali, to ne interesuje navijače koji žele da "skinu sa trona" Crvenu zvezdu u svim takmičenjima, i koji iz sezone u sezonu očekuju tim kadar da se makar vrati u "elitu" i onda se približi uspehu koji su "Duletovi klinci" ostvarili plasmanom na Fajnal for u Parizu 2010. godine, kada je dostignut vrhunac dobrih igara iz prethodnih sezona.

KK Partizan 2010

Foto: MN Press

KK Partizan 2010

Foto: MN Press

Upravo, pre 9 godina, posle višegodišnje dominacije , počeo je pad nekadašnjeg  šampiona Evrope. On u početku  nije bio toliko strmoglav, a onda se osetio pre svega rezultatski, potom je oslabio je i igrački i stručni kadar. Usledili su problemi koji su se taložili jedan na drugi, smena Vujoševića, a dugovima nije bilo kraja.

KK Partizan 2010

Duško Vujošević u raspravi sa arbitrom; Foto: MN Press

Dolazak Trinkijerija, i kadrovska stabilizacija, donela je kod navijača i porast ambicija, koje je, i sam predsednik Partizana Ostoja Mijailović istakao.

Mi smo stvorili uslove koji su u rangu Evrolige. I sam naš budžet, nije u rangu prvih 8 ekipa, ali može da parira ostalim Evroligašima. Imamo kapacitet da igramo Evroligu i to ćemo pokazati našom igrom ove godine.

Koktel KK Partizan, Ostoja Mijailović

Foto: Nikola Tomić

- Iskreno, najavljujem. Nisam siguran da možemo baš sve da ih osvojimo, ali, naš cilj je da ih "napadnemo". Najmanje što očekujem je polufinale Evrokupa. Dakle, teško je sada prognozirati, ali iskreno, očekujem finale Evrokupa i finale ABA lige, a tamo šta god da se desi, desiće se - izjavio je Mijailović za intervjuu za Telegraf pred start aktuelne sezone.

Lorens Roberts, Stefan Sinovec, Bo Mekejleb, Dušan Kecman, Strahinja Milošević, Vladimir Lučić, Sava Lešić, Aleksandar Mitrović, Petar Božić, Aleks Marić, Darko Balaban, Jan Veseli, Branislav Đekić i Slavko Vraneš doneli su najveću radost navijačima kada su izborili plasman među 4 najbolja tima starog kontinenta. Za razliku od tog tima, sa 3 stranca, ne računajući Marića, koji je imao australijski pasoš, ovaj današnji tim crno-belih skrojen je potpuno drugačije.

KK Partizan 2010

Foto: MN Press

Trinkijerija su redom odbijali domaći košarkaši, njih petnaestak, među kojima su Milosavljević, Raduljica i Mačvan. Sa druge strane, sedmorica stranaca deo su "rostera", a utisak je da starosedeoci Veličković, Zagorac, Jaramaz, Janković, Pejdž, povratnici Birčević i Gordić, odlično funkcionišu sa novopridošlim Pejnersom, Mozlijem, Voldenom, Parahuskim i "problematičnim" Rašonom Tomasom.

Kombinacija iskusnijih igrača, poput Novice, većine koja dobro poznaju rad u klubu, uključujući i Gordića koji se vratio, pa sve do stranaca željnih dokazivanja mogla bi da bude prava kombinacija.

Andrea Trinkijeri

Foto: Nikola Tomić

Imajući u vidu tvrdnje iz kluba po kojima je sklopljen najveći budžet u poslednjih 15 godina, da se plate isplaćuju redovno, da je obezbeđena infrastruktura u vidu beogradske Arene i da su treneru Trinkijeriju date odrešene ruke i dovoljno vremena da sklopi tim po svom ukusu, navijači imaju opravdano pravo da sa optimizmom gledaju na ovu sezonu. Za sada im svima odlično ide, a 3 pobede u Evrokupu svakako su više nego dobar korak ka plasmanu u narednu fazu, i primarni cilj - finale drugog po redu evropskog klupskog takmičenja koje donosi Evroligu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djoma

    16. oktobar 2019 | 17:35

    Raniji sistem je bio puno laksi. Sest ekipa u grupi od kojih su u top 16 isle prve cetiri..A u svakoj grupi su bila po dva potpuna autsajdera poput Prokoma, Krke, Tauersa i slicnih. Dobijes te autsajdere i eto te u 16. Ne zaboravite da je Partuzanu trebalo 5-6 godina da sa Vujosevicem prodju grupu. Zvezda je to uspjela vec druge sezone, a trece je vec igrala top 8 protiv CSKA..

  • 1357924680

    16. oktobar 2019 | 19:17

    Kad dr Covic ode u penziju tad ce da igrate prvi put ovu evroligu i to mozda, pre toga, jok bre

  • Ujka Zitko PFK

    16. oktobar 2019 | 14:44

    Ponosni na svoju istoriju! Samo napred Partizan.Slavni klub svima znan,Beogradski Partizan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA