≫ 

Vilbekin razbio Zvezdu u produžetku: Crveno-belima nedovoljna fantastična partija Dobrića!

Vilbekin je u produžetku anulirao fantastičan doprinos Ognjena Dobrića

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Makabija u meču trećeg kola Evrolige kao gosti u Menora Mivtakim areni posle produžetka sa 84:69 (24:13, 15:17, 16:17, 12:20, 17:2).

Srpski tim je umalo poražen već posle prve četvrtine ove utakmice, jer Zvezdi ništa nije išlo od ruke: loš šut iz igre, Majkl Odžo na centarskoj poziciji protiv daleko boljih od sebe i mnogo izgubljenih lopti, te loša odbrana tranzicije Makabija.

Međutim, kada se sredinom poslednje četvrtine gotovo niotkuda pojavio kao džoker Ognjen Dobrić i pridružio u napadu Filipu Čoviću i Dejanu Davidovcu, delovalo je kao da Zvezda ima šanse.

I imala je. Majkl Odžo je sa 1/2 sa linije penala doneo Zvezdi 67:67, Beron je potom promašio trojku za (verovatno) pobedu i otišlo se u produžetak gde je Skoti Vilbekin sa dve trojke i nekoliko penala rešio pitanje pobednika.

Najefikasniji je u Makabiju bio Skoti Vilbekin sa 16 poena, 15 je ubacio Omri Kaspi, a isto toliko i Nejt Volters. U Zvezdi se istakao Stratos Perperoglu sa 18 poena, a spomenuti Dobrić je upisao deset poena za 18 minuta na parketu.

Filip Čović

Foto: Marko Jovanović

Tomićevi igrači su prespavali su početak utakmice. Posle promašenog zakucavanja i pada Lorenca Brauna, odnosno ulaska Filipa Čovića, Zvezda je u napadu izgubila prve dve, od deset lopti u prvom poluvremenu.

Na drugoj strani su rešavali napade Tarik Blek, Nejt Volters i Omri Kaspi, pa je izraelski tim posle pet minuta igre vodio 12:2.

Er bol Čarlsa Dženkinsa u šutu za tri poena, pa pogodak Voltersa koji je iz bloka po burek poslao Čovića označili su da se u Zvezdi popale svi alarmi jer je Makabi imao 17:2.

Na alarme je odgovorio jedino Stratos Perperoglu. Zvezda u napadu nije imala nikakvu timsku igru, ali jeste poene koje bi samostalno kreirao Grk. Stepbekom i fintom je spakovao trojku.

Ognjen Dobrić, Lorenco Braun

Foto: Marko Jovanović

Nekoliko napada kasnije je u tranziciji izveo lep okret u reketu i horogom poentirao za 22:13, što je bio znak života za beogradski tim koji je posle deset minuta ipak imao dvocifren zaostatak.

Druga četvrtina bolje je počela po srpski tim. Pogocima Gista i Fajea, crveno-beli su prišli na minus sedam i tada su posustali. Sferopulos je tražio tajm-aut posle kog je Makabi napravio seriju 6:0 i opet držao sve konce igre u svojim rukama do kraja poluvremena.

Zvezda je u napadu nastavila da gubi lopte, odbrana kontri Makabija nije bila dobra i Izraelci su uglavnom "žonglirali" između osam i 11 poena prednosti.

Perperoglu je trojkom posle dodavanja Berona upisao svoj 14. poen u tom trenutku i primakao Zvezdu na 37:29 nešto više od minuta pred poluvreme koje je poenima sa linije bacanja završio Dejan Davidovac.

Dejan Davidovac, Filip Čović

Foto: Marko Jovanović

Drugo poluvreme je počelo preslikano kao i prvo, samo su akteri bili drugačiji. Davidovac je na drugom obruču promašio zicer, slično kao Braun zakucavanje na početku meča i Makabi je to kaznio sa četiri brza koša i povećao prednost.

Usledio je period trapave igre na obe strane. I jedni i drugi su igrali veoma nekvalitetno ali je Makabi bio tim koji je više poentirao.

Kaspi i Blek su koristili ono što bi im se pružilo pod košem, Lorenco Braun je bio previše statičan u organizaciji napada, Odžo je izgubio nekoliko lopti, pa su i jedan i drugi brzo završili na klupi.

Faje i Dženkins su u tim trenucima igrali dobro, pa je prvo Đenka sa linije penala, a onda Faje od table posle Čarlsovog dodavanja poentirao za održanje Zvezdine nade.

Ona se potpuno raspalila posle trojke Perperoglua uz faul za 46:41, ali je Makabi odmah uzvratio trojkom Tajlera Dorsija i odbio nalet srpskog tima.

Stratos Perperoglu

Foto: Marko Jovanović

Do kraja treće četvrtine je izraelski tim održavao prednost od desetak poena jer Zvezda nije mogla da pogodi trojku. Dženkins je imao dva otvorena šuta, a jedina "trojka" je bila Beronova i to sa linije penala.

Amerikanac je dobio udarac u glavu pri šutu, realizovao je sva tri bacanja i crveno-beli su na 17 sekundi do kraja treće četvrtine prišli na 54:47, da bi Vilbekin jednim poenom sa linije bacanja odveo svoj tim na +8 pred poslednjih deset minuta.

A završna četvrtina počela je loše po Zvezdu. Prvo flouter Nejta Voltersa, pa izgubljena lopta Majkla Odža i onda peti faul Moa Fajea označili su nove muke za beogradski tim.

Makabi je otišao na +14 serijom poena, a to je nakratko prekinuo Čović koji je uzastopnim trojkama u mismeču pogodio za 63:55. Nastavio je da igra u sjajnom ritmu, potpuno neprepoznaljiv u odnosu na prvo poluvreme.

KK Crvena zvezda

Foto: ATA Images

Asistirao je prvo Davidovcu, a onda i Dobriću za trojku, da bi Ognjen potom sam nastavio da "topi" prednost Makabija sa dva ofanzivna skoka i četiri poena. Prišla je Zvezda njegovim poenima na 67:66 samo dva minuta pred kraj.

Usledio je dramatičan završetak četvrte četvrtine u kom su trojke za pobedu promašili i Zvezda i Makabi. Produžetak nije bio ni izbliza dramatičan. Počeo je trojkom Skotija Vilbekina, a onda i njegovim poenima sa linije bacanja.

Vilbekin je nakon toga pogodio još jednu trojku, Čović je u nekoliko napada probao da solira i promašio polaganje sa visokim lukom i težak šut za tri poena, posle čega je Makabi vratio dvocifrenu razliku i pobedio.

Naredni meč Zvezda igra protiv Barselone kao domaćin 24. oktobra, dok Makabi istog dana gostuje Valensiji. Srpski tim sada posle tri kola ima dva poraza i jednu pobedu, a Makabi je prvi trijumf upisao baš protiv srpskog kluba.

Tok meča:

45. minut - Zusman precizan za dva, postavlja konačan rezultat meča i očajno odigran produžetak srpskog tima (17:2 za Makabi) - 84:69 na kraju.

44. minut - Vilbekin polovičan sa penala, 77:69 za Makabi. Trojka Vilbekina, sve gora situacija po Zvezdu - 80:69. Za dva poena pogađa i Omri Kaspi, raspala se odbrana srpskog tima 82:69.

43. minut - Čović ne može da isprati Nejta Voltersa, 76:69, ubedljiva prednost Makabija u poslednja tri minuta. Faul Berona posle loše organizovanog napada Zvezde.

42. minut - Beron precizan sa linije bacanja (74:69), Vilbekin upošljava Hantera, a ovaj rešava pod košem. Čović je promašio trojku.

41. minut - Vilbekin ubacuje trojku odmah na startu produžetka 70: 67 za Makabi. Čović je promašio polaganje u prodoru. Vilbekin potom fauliran i serijom 5:0 odvodi svoju ekipu na 72:67.

Četvrta četvrtina:

Ognjen Dobrić

Foto: Marko Jovanović

40. minut - Ni jedni ni drugi ne koriste svoje poslednje napade, Beron ne ubacuje čeonu trojku, ne pogađa ni Makabi i posle poena Odža sa linije bacanja za 67:67 odlazi se u produžetak.

38. minut - Odlična odbrana Zvezde, Tarik Blek gubi loptu, a Dobrić novim ofanzivnim skokom i poenima prilazi na 67:66!

37. minut - Odlično se postavio Dobrić i iznudio faul u napadu Zusmana, a onda spakovao trojku posle asistencije Čovića za 67:62! Dobrić još jednom pod košem kada treba pogađa pod košem za 67:64 u korist Makabija.

36. minut - Davidovac ubacuje dva penala posle žestokog faula Tarika Bleka, Blek se i sam potom našao na liniji bacanja - 67:57 za Makabi. Lepa saradnja Čovića i Davidovca iz pika još jednom, Kaspi nad Davidovcem pravi nesportski faul 67:59 za Makabi.

Ognjen Dobrić

Foto: Marko Jovanović

35. minut - Nova trojka Filipa Čovića, druga zaredom! Zvezda prilazi na 63:55. Brajant poentira u gužvi - 65:55 za Makabi.

34. minut - Hanter je promašio zice u kontri, Čović je pogodio trojku za 61:52. Hanter je izgurao Davidovca pod košem i lako rešio tu situaciju u svoju korist poenima za 63:52.

33. minut - Zusman dobija loptu pod košem, lako poentira, a Zvezda posle četvrtog promašaja Berona iz pet pokušaja za tri gubi 61:47.

32. minut - Odžo gubi novu loptu, Faje pravi peti faul, a Vilbekin pogađa sa boka za 59:47.

31. minut - Volters flouterom započinje četvrtu četvrtinu 57:47.

Treća četvrtina:

KK Crvena zvezda - KK Cedevita, Čarls Dženkins

Foto: Marko Todorović

30. minut - Dibartolomeo nije ubacio trojku, Hanter nije iskontrolisao loptu na ofanzivnom skoku, a Beron je fauliran na šutu za tri poena - 54:47 za Makabi na 17 sekundi pre kraja treće. Manje od sekunda je bilo potrebno da bude fauliran i Vilbekin koji je bio polovičan sa penala. Dženkins nije pogodio u prodoru pa je na kraju ove deonice 55:47.

29. minut - Ejsi ostaje sam pod košem i zakucava. Beron ne ubacuje trojku, a Makabi ne koristi oba bacanja posle faula Odža. Dženkins je posle drugog promašenog otišao u kontru i iznudio faul i bacanja 54:44 za Makabi.

28. minut - Neprecizan Dženkins na šutu za tri poena, Dibartolomeo beži u narednom napadu i dobija faul, a Makabi vodi 52:42.

27. minut - Dženkins spušta loptu za Fajea, ovaj poentira od table. Trojka Perperoglua uz faul! 47:41! Vraća trojku Makabi pogotkom Tajlera Dorsija, 50:41.

26. minut - Dženkins u prodoru ide na trojicu igrača i iznuđuje faul, 47:35.

Majkl Odžo

Foto: Marko Jovanović

25. minut - Blek dobija loptu pod košem i razgrće sve oko sebe za nove poene u korist Makabija. Odžo je posle nove izgubljene lopte izašao sa parketa. Kaspi je fauliran i poentirao sa linije penala - 47:33 za Makabi.

24. minut - Loša rola Lorenca Brauna na početku drugog dela, Odžo gubi loptu, ali je gube i igrači Makabija. Dženkins promašuje otvoren šut za tri.

23. minut - Trojka Ognjena Dobrića. Isti igrač je potom promašio iz prodora, ali uz kontakt. Ognjen odlično igra odbranu na drugoj strani parketa - 43:33 za Makabi.

22. minut - Dve kontre Makabija, prvo Volters a onda i Kaspi, opet porasla prednost Makabija - 43:30.

21. minut - Lorenco Braun je promašio prvi napad za Zvezdu u drugom poluvremenu. Davidovac je na drugom obruču potom promašio zicer, sličan početak drugog poluvremena kao i posle promašenog kucanja Lorenca Brauna na startu prvog.

Druga četvrtina:

 

20. minut - Nova izgubljena, pa odmah povraćena lopta Zvezde, promašaj Davidovca i faul Berona, ali Kaspi promašuje oba slobodna bacanja. Davidovac skače u napadu i dobija bacanja zbog faula rivala, 39:30 na kraju prvog poluvremena.

19. minut - Po faul u napadu i na jednoj i na drugoj strani, prvo Odžo, pa onda i Blek. Perperoglu ubacuje trojku posle dodavanja Berona, Grk četrnaestim poenom približava Zvezdu na 37:29. Kaspi je spustio brzinu u napadu i "zazidao" pod košem Zvezde - 39:29.

18. minut - Ofanzivni skok Fajea i poeni na obruču, ubrzao se tempo meča, 35:26 za Makabi. Zusman dobija faul, pa sa linije bacanja povećava razliku 37:26.

17. minut - Lorenco Braun krade loptu, Ejsi ga stiže u kontri i izbacuje loptu u aut, ali Bili Beron pogađa trojku preko Hantera, 33:24. Vilbekin neprecizan za tri, Hanter hvata ofanzivni skok i poeni iz zakucavanja 35:24.

16. minut - Lorenco Braun promašuje svoj prvi pokušaj u igri leđima na niskom postu. Vilbekin se podiže na trojku sa osam metara i pogađa je za 33:19. Lorenco Braun je potom promašio trojku, ali je ofanzivni skok izborio Faje, a Davidovac je fauliran na šutu - 33:21.

 

15. minut - Perperoglu gubi loptu, izbija mu je Avdija, otvara se kontra u kojoj Volters poentira na obruču i Makabi vodi 30:17. Perperoglu opet solira i pogađa iz ćoška za dva 30:19.

14. minut - Perperoglu promašuje sa distance, nije bio precizan ni Volters. Vilbekinu je ostavljeno previše slobodnog prostora po sredini, ali njegov flouter nije pogodio metu.

13. minut - Avdija krade loptu iz ubacivanja i zakucava u kontri, Gist pravi faul u napadu a Makabi opet ima dvocifren plus 28:17.

12. minut - Gist pogađa uz malo sreće od prvog obruča - 24:17 za Makabi. Otelo Hanter kuca iz uigrane akcije, Gist šutira posle konfuzije u napadu Zvezde i pogađa ali kasni za stotinku pa sudije posle pregledanja snimka poništavaju pogodak, 26:17 za Makabi.

11. minut - Faje na liniji penala posle faula Kvinsija Ejsija i strpljivog napada srpskog tima, 24:15 za Izraelce. Izgubio je loptu Brajant jer se zabio u igrače u reketu i napravio korake.

Prva četvrtina:

Filip Čović, Muhamed Faje

Čoviću opet krenulo nizbrdo u napadu, Faje nije blistao u odbrani, Foto: Marko Jovanović

10. minut - Tarik Blek u kontri poentira uz faul posle pogrešnog dodavanja Perperoglua za Odža, 24:13 za "žute" na kraju prve četvrtine.

9. minut - Prelep okret Perperoglua i polaganje, a onda novo polaganje, ovog puta iz direktnog prodora ka košu 22:13, smanjen zaostatak srpskog tima.

8. minut - Odžo precizan pod košem Makabija, Vilbekin fauliran na drugoj strani, 22:9 za Makabi.

7. minut - Kakva bomba Perperoglua! Finta, stepbek i onda trojka u lice igraču za 19:7. Kaspi nastavlja da teroriše igrače Zvezde i posle solo prodora zakucava sa dve ruke - 21:7.

6. minut - Er bol Čarlsa Dženkinsa u šutu za tri poena, Volters precizan sa poludistance i povećava razliku 17:2. Perperoglu konačno pogađa nešto u timu Zvezde - 17:4. Kaspi sa boka beži Fajeu iz koraka i poentira uz faul na obruču - 19:4 za Makabi.

 

5. minut - Gura se lopta za Odža pod košem, nova izgubljena lopta, Tarik Blek na drugoj strani fauliran pri šutu, 13:2. Beron je promašio flouter, Kaspi je pod košem pronašao Bleka, a ovaj je a drugi obruč produbio ponor Zvezde - 15:2.

4. minut - Trojka Nejta Voltersa u tranziciji za 9:2! Bivši igrač Zvezde ne štedi svoj nekadašnji klub i ubacuje peti poen. Čović gubi svoju drugu loptu od kada je zamenio Lorenca Brauna na parketu, Kaspi to kažnjava u kontri i flouterom uz faul 12:2 za izraelski tim za tri i po minuta igre.

3. minut - Braun ne može u kontri da stigne Nejta Voltersa pa Makabi vodi 4:0, ali Branko Lazić dugom dvojkom upisuje prve poene za Zvezdu 4:2. Blek još jednom pravi razliku u reketu 6:2 za Makabi.

2. minut - Sudije su dugo pregledale snimak posle faula nad Lorencom Braunom u napadu. Omri Kaspi je napravio korake pod košem Zvezde pa mu poeni nisu priznati, Gist i Beron su promašili u timu Zvezde.

1. minut - Kasni utakmica od starta, prvo zbog proslave 80. rođendana Šimona Mizrahija, pa zbog koreografije domaćih navijača i onda zbog tehničkih problema u dvorani. Tarik Blek nakon toga upisuje prve poene posle rolinga pored Derika Brauna. Lorenco Braun je promašio zakucavanje za svoj tim pa Makabi posle prvog minuta vodi 2:0.

Video: Ovo su potezi koji su obeležili trijumf Zvezde nad Fenerbahčeom

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NekoKo

    17. oktobar 2019 | 23:02

    Tomić mora da se skloni ili u suprotnom, Zvezdi nisu potrebna uopšte ova imena za rezultate koji slede sa njim na klupi. U košarci je trener važan koliko i petorka. Ideja da napada Makabi ispod koša, onako uporno kao ovan je bila poptuno pogrešna. Makabi ima ubitačne centre. Posle neka se ne ljuti na pitanje novinara da li je sakutirao protivnika. Ono što je još gore, Tomić je izgubio kompas po pitanju mogućnosti svojih određenih igrača. Odžo.? Taj je zaista jako, jako loš igrač. Gde bre preko njega da se napadne Makabi.? Početak produžetka, a Odžo ne skače za loptu.? To je retka situacija gde on može da doprinese i da se osvoji važan prvi napad u produžetku. U tom istom produžetku napad ne funkcioniše, a onda genije uvodi Odža koji celu utakmicu ništa ne može da uradi u napadu. Berona je ubio, tj. njegovo samopuzdanje. Pripremni period je katastrofalno odrađen. Pa nisu dovedeni vanzemaljaci, da timski gledano organizacija igre bude na ovako niskom nivou. Zašto lopta u napadau slabo ide? Zbog čega su ovolika ne preoznavanja u odbrani? To se sve videlo i u super kupu protiv Primorske a i protiv Budućnosti, jer da je Zvezda elementarno narodski rečeno uigran tim, nema teorije da ne bi pobedila konkretno tu Primorsku, pa i Budućnost. Pobeda protiv Fenera je došla iz razloga što je Željko imao nekoliko igrača na raspolganjau gotovo čitave pripreme i što taj Fener prosto rečeno izgleda trenutno očajno. Primio je 17 poena za 4 minuta. Ej, bre!

  • El pistolero

    17. oktobar 2019 | 22:47

    2 poena u produzetku a primis 20.pa gospodine Tomicu odlazite vise i ne okrecite se.dosta je bilo.da li je moguce da ovaj panj od Odza igra ozbiljnu kosarku,doveli ste 10 igraca a nemate plejmerka.pa da li je moguce trenercino da ti hoces da igras euroleague bez plejmerka od one pozicije na cemu se zasniva igra svakog tima.jedan obicni prepotenko koji misli da zna sve a u stvari su obicni k.budi dostojan i podnesi ostavku.pa onaj crni Alimpije je za tebe doktor,nije on kriv sto su mu uvalili krs igrace.jos jednom te molim da odes da nam padne kamen sa srca.

  • Nemke

    17. oktobar 2019 | 22:42

    Dajte ljudi da potpisemo peticiju da Tomic ode, pa ne mogu da gledam kako nas muci vise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA