≫ 

Upaljen alarm na Kališu: Šta je Zvezda sebi dozvolila i koliko ima vremena za šok terapiju?

Crveno-belima potrebna šok terapija posle starta 2-5

  • 60
Milan Tomic, KKCZ Foto ilustracija: Telegraf/Marko Jovanović/Arenasport

Na Malom Kalemegdanu upalio se veliki alarm protiv Krke u Novom Mestu - novi poraz ogolio je brojne probleme Crvene zvezde pred veliki evroligaški izazov sa Barselonom!

Mnogo toga stalo je u tajm-aut pred kraj utakmice, kada je Milan Tomić digao ruke od sastanka i rekao igračima da igraju šta žele, iako su skoro dva minuta preostala za preokret.

Veliki i spektakularni bljesak protiv Fenerbahčea nije iskorišćen za dobar zalet, naprotiv, Budućnost, Makabi i Krka pokazali su da poraz od Primorske na startu sezone u ABA Superkupu nije bio samo senzacija.

Iako je Tomić imao i realnih problema poput odsustva Kuzmića zbog povrede, ali i činjenice da je preuzet rizik dovođenjem Derika Brauna kao renomiranog igrača iza kog je preozbiljna pauza (operisao meniskus u oktobru 2017, pa zbog loših partija precrtan u Efesu pred start sezone 2018/19), utisak je da je daleko više moglo da se uradi sa igračima koji su mu na raspolaganju, a koji su željno čekali šansu.

Ognjen Dobrić, Stratos Perperoglu, Nebojša Ilić Foto: Marko Jovanović

Sasecanje igrača u naletu

Primer Ognjena Dobrića najbolje pokazuje koliko se ranije protiv Makabija mogao ostvariti egal, iako je bilo jasno da starteri nemaju poverenje (Derik Braun odigrao 4 minuta, Lazić 7, Lorenco Braun 9). Šansu je Dobrić dobio tek u drugom poluvremenu i vratio je energiju ekipi, a protiv Krke je Nikola Jovanović ostao "nedorečen".

Bio je najefikasniji igrač Zvezde sa 16 poena uz četiri skoka, asistenciju i ukradenu loptu, ali je sveden na samo 14.44 minuta i po vremenu na parketu je bio deveti igrač ekipe - manje od njega su na terenu bili samo Odžo i Faje, dok Nenadić nije ulazio u igru, Jovanovića nije bilo u četvrtoj deonici kada se rešavao meč.

Ne naziru se "glava i rep" ekipe

Sigurno bi Zvezdini porazi delovali manje bolno da se naziru konture igre i jasna uloga igrača - Čarls Dženkins je u oba mandata u klubu ostavljao sjajan utisak kada je imao odrešenije ruke u igri, za sada podseća samo na sive dane iz Armanija i Himkija, gde je bio tek igrač koji pomirljivo "krpi" minute.

Raspodela minutaže na većini mečeva pokazuje da nije još jasno predodređena rotacija, Tomić je na previše mečeva eksperimentisao, a skoro da je nezapaženo prošla i odluka da odmara Stratosa Perperoglua protiv Budućnosti.

Iz ove perspektive, ta odluka deluje pomalo potcenjivački, iako je Budućnost takođe bila u krizi. Ipak, Podgoričani su i ovaj poklon iskoristili da ostvare pobedu u crnom nizu, koji su im produbili Trento, poljska Arka i Primorska uz promenu trenera u međuvremenu.

Filip Čović, Muhamed Faje Foto: Marko Jovanović

Atmosfera u ekipi najavljuje radikalne rezove?

Zvezda je u prošlosti umela da stane iza trenera jer je primer velikog strpljenja sa Dejanom Radonjićem doneo dragocene plodove.  Deluje da će tako biti i ovaj put, Tomić se zasluženo kreditirao osvajanjem ABA lige i povratkom u Evroligu, ali ga čeka težak zadatak da to poverenje opravda posle starta 2-5.

Ne mogu da zabrinu navijače Zvezde porazi od Budućnoti i Krke koliko način na koji se ulazilo u njih, Zvezda je u velikoj rotaciji "lutala" u završnicama u kojima je čak vodila sa malom razlikom, pa je delovalo da nonšalantno i dozvolila je sebi da rivali "namirišu" nemoć.

Uz to, "krvnu sliku" ekipe pokazao je sada već čuveni tajm-aut, na kom je daleko manje energije Tomić uložio u odnosu na svoje drčne javne nastupe. Za sada nije doduše jasno da li su ga igrači izbacili iz takta nepoštovanjem prethodnih instrukcija, ali je svakako neshvatljivo da se ekipa prepušta sebi na čak dva minuta pre kraja pri maloj razlici, a posle Budućnosti je čak izjavio da je utakmica izgubljena već u prvoj četvrtini!

- Prvo bih hteo da čestitam Krki, a drugo, mi smo odigrali loše u drugom poluvremenu. Postoji dosta problema. Moraju da se donesu neke odluke da vidimo šta ćemo dalje - bilo je sve što je Tomić rekao posle utakmice, što deluje kao najava rezova.

Stratos Perperoglu Foto: Marko Jovanović

Šta može trgnuti Zvezdu?

Utakmica protiv Barselone dolazi u najgorem mogućem trenutku po Zvezdu, ali bi povratkom Ognjen Kuzmić uz Džejmsa Gista mogao da deluje daleko ozbiljnije kao opcija u reketu, iako je iza njega oporavak od stravičnog udesa, a ne sme se zanemariti ni da je u Realu dugo pauzirao zbog teške povrede.

Takođe, primetno je da prelazak na evroligaški nivo bio ozbiljan za nekoliko igrača poput Čovića i Odža, pa čak donekle i za Bilija Berona, koji je usput sigurno mislima bio u Americi u koju je otputovao pred Krku, kako bi prisustvovao porođaju supruge. Njegov povratak posle važnog porodičnog momenta mogao bi da donese novu energiju ekipi, ali raspored nije nimalo milosrdan.

Zvezda dva dana posle Barselone čeka Mega Bemaks, pa tri dana kasnije (29. oktobar) gostuje Efesu. Nakon meča u Turskoj, već 31. oktobra će u Beogradu igrati protiv Himkija!

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan BL

    21. oktobar 2019 | 15:33

    Zvezda je sebi dozvolila da se FMP zove njenim imenom! Sve poslije toga nije nista u poredjenju sa tim!

  • Kad si bio dete malo

    21. oktobar 2019 | 15:00

    Pricace ti mama da ste promenili crveno plave boje........

  • Grmecgora

    21. oktobar 2019 | 14:28

    Dozvolila sebi! Sta vi zamisljate,da je Zvezda u rangu Reala,Partizana? Ma,hajde prosecan klub koji ponekad malo bude jaci pa opet u prosek. Klub koji n7je siguran ni kako se zove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA