≫ 

Sitni sati, kese podočnjaka i brdo sumnjivih sajtova koji malo-malo pa izbacuju prsate gole žene...

Ovo je svakodnevica mnogih ljudi u Srbiji od oktobra do juna, a ne govorimo o nekim skrivenim navikama adolescenata u pubertetu

  • 2
KOsarkasi Foto: Fiba.basketball, Marko Jovanović, Tanjug/AP

Mnoge od nas koji ne žele ili nemaju da plate "league pass" ili nisu umeli da se snađu na Redditu, a u situaciji kada Edin i Kole na Areni ne prenose neki meč, moći ćemo samo preko sumnjivih sajtova i strimova da se dovijamo i pratimo kasni noćni šou.

A čeka nas i te kakav šou jer se posle četiri i po meseca u noći između utorka i srede (Toronto - Nju Orleans 02.00h, LA Klipers - LA Lejkers 04.30 h) vraća NBA i nova sezona sa gomilom otvorenih pitanja, zbog kojih ćemo jedva čekati svaku ili eventualno svaku drugu noć.

Kao prokletstvo ćemo gledati na svaku prvu smenu kad igra neko od naših miljenika, ali šta je, tu je, kako i za gledanje uživo, tako i za reprize postoje brojni sajtovi i Arena pa ko kako voli i ima.

Kavai Lenard, Kawhi Foto: AP/Tanjug, Guliver/Ezra Shaw/Getty Image

Ko su favoriti u dolazećoj sezoni, da li Nikola Jokić može da bude MVP, kako će Dianđelo Rasel pomoći Stefu i Voriorsima, da li Kavaj Lenard vraća titulu u Los Anđeles posle devet godina, samo na onu njegovu crveno-plavu stranu i šta o tome kažu Dejvis i Lebron u zlatno-ljubičastom?

Hoće li Zajon Vilijamson uspeti da odigra u skladu sa vanzemaljskim očekivanjima, gde je "nestao" Rasel Vestbruk u priči o najbrutalnijim igračima lige, je li Markel Fulc u stanju da pomogne Vučeviću, a preplaćeni Marej Jokiću i Nagetsima, šta može da uradi "sam" Paskal Sijakam u Torontu...

Pitanja mogu da se nabrajaju do sutra i opet se ne bi sva obuhvatila, a sezona bi već počela. Odgovori na ova pitanja su veoma teški, a sumnjam da bi i Tarabići na mogli da ih daju sa sigurnošću.

Nikola Jokić Foto: AP/Tanjug

Zbog toga se sve može svesti samo na nekoliko prognoza, a ostalo su statistika i gledanje u pasulj. Jedno je sigurno: liga se potpuno promenila za samo godinu dana.

Sve je počelo jednim osmehom. Svi se sećamo kako je Kavaj Lenard na predstavljanju u Torontu na konferenciji prasnuo u smeh kada ga je novinar pitao da kaže nešto o sebi.

Tog trenutka niko nije gledao na Reptorse kao na ozbiljnijeg kandidata za titulu u situaciji kada Voriorsi imaju pet ol-starova. Ma daj, šališ se, dajte im titulu već u oktobru... Ispostavilo se drugačije, Voriorsi su osakaćeni povredama, a Lenard se smejao i na kraju sezone sa prstenom i flašom šampanjca u rukama na ulicama Toronta.

NBA Klej TOmpson Kevin Durent Foto: Tanjug/AP

Istok? Kajri i Horford uz ove mlađe igrače i Hejvorda koji se vraća - razvaliće Istok! Šta se desilo u stvarnosti? Milvoki je rastavio sve u toj konferenciji i sa 60 pobeda bio najbolji tim lige, Kajri je produžio da svoju sreću traži u Bruklinu, a sezona slobodnih agenata je bacala jednu bombu za drugom.

Formirana je liga super-tandema. Neizvesno je da li bi svega toga bilo da je Kavaj Lenard onomad ostao u San Antoniju, ali čovek je otišao u Toronto, osvojio sa njim titulu i krenula je neviđena pomama za Kandžom, tek nešto manje i za ostalim superstarovima.

Na Istoku je ove sezone Bruklin doveo Kajrija i Durenta i za to platio zlatom jer KD neće ni igrati ove sezone zbog povrede Ahilove tetive.

Boston Seltiks Foto: Tanjug/AP

Bez obzira na to, Netsi već neko vreme počinju da se iskupljuju za glupost kada su dali brdo pikova za istrošene zvezde u Pirsu i Garnetu i sada polako sklapaju mozaik koji bi narednih sezona mogao da bude jako dobar.

Irvingu će podrška biti Spenser Dinvidi, Džo Heris, tu je i Torijan Prins, sve u svemu, Netsi ove sezone gotovo izvesno treba da se nađu u plej-ofu.

Boston, koji je ostao bez Irvinga dobio je Kembu Vokera, što je Šarlot učinilo još slabijom ekipom nego što je bila lani. Zaista je čudno šta Majkl Džordan radi sa timom koji već godinama nije ni blizu takmičarskog.

Sa te strane je logičan izbor što je Kemba posle osam godina otišao, ali ni Boston ne deluje jače nego što je bio prošle godine u ovo vreme.

sl028690_2019021593512344.jpg Foto: Guliver/Streeter Lecka/Getty Images

Plej-of da, nešto više od toga, teško, osim ako Džejson Tejtum i Džejlen Braun (lepo plaćen četvorogodišnjim ugovorom u ponedeljak uveče) potpuno ne "eksplodiraju".

Od Treja Janga se u Atlanti očekuje iskorak jer je drugi deo sezone odigrao majstorski, ali omaleni i neobični plej koji podseća na Mikija Mausa ne može sam da učini dramatičnu razliku kada uz sebe ima Uertera, Hantera i dobrog Kolinsa.

Čikago nekako iz prikrajka obećava sa sve zrelijim Zekom Lavinom koji više ne sme da se oslanja samo na besna zakucavanja i skok, tu je i Markanen kome je biceps narastao u odnosu čajna - alpska, ali i Vendel Karter i Oto Porter.

Solidna ekipa koja ne bi trebalo da zaobiđe plej-of, što se ne može baš reći za Klivlend Kavalirse koje je Džejms lani ostavio u ruševinama.

Ol star, All Star, zakucavanja NBA Foto: AP/Tanjug

Tu su i dalje Sekston, Lav i Tompson, uz Darijusa Garlanda, ali bi prvo krilo trebalo da im igra Džedi Osman koji je, uz dužno poštovanje, mahao peškirima dok je Lebron bio deo tima.

Klivlend verovatno neće biti konkurent za plej-of, osim ako možda Lav ne vrati onaj mod iz Minesotve, a Sekston koji je tek delić očekivanja opravdao od svog mesta na draftu, pokaže nešto više.

Detroit je potkovan slično kao i prošle sezone, Indijana sa Brogdonom, Oladipom, Sabonisom i Tarnerom koji je počeo da šutira i trojke bi trebalo da bude na jednom od prva četiri mesta.

Njujork Niksi će imati neke dobre partije jer se mnogo očekuje od Ar Džej Bereta, a nije da neće imati podršku u atletskom pleju Denis Smit Džunioru, krilnom centru sa kapacitetom za 20+ poena po utakmici u Džulijusu Rendlu i "letaču" Mičelu Robinsonu.

Magic Raptors Basketball Foto: Tanjug/AP

Međutim, ove sezone bi mogli do granice plej-ofa u najboljem slučaju, ne u doigravanje. Vašington bolje da krene u rekonstrukciju tima i da vide šta će sa Bredlijem Bilom pre svih.

Džon Vol je povređen, pa Vizardsi doigravanje mogu da gledaju samo na televiziji. Orlando Medžik bi trebalo da bude za nijansu bolji nego lani.

Evan Furnije je odigrao odličan Mundobasket, Vučević ih je prošle godine vukao, a tu je i enigma Fulc. S druge strane, jaki su defanzivno sa Aminuom i trebalo bi da izbore post-sezonu.

Ovde stižemo do disproporcije u snazi ekipa. Toronto Reptorsi jesu ostali bez Lenarda, ali i dalje imaju Laurija, Sijakama, Gasola što ih ne čini pretendentima za prsten, ali jakom ekipom - da.

Džejson Tejtum Foto: AP/Tanjug

Ben Simons je u Filadelfiji pokazao da ipak ume da pogodi i trojku, pa će Seventisiksersi biti kandidat za vrh Istoka zahvaljujući Simonsu, Horfordu i Embidu, ali i Tobajasu Herisu.

Džimi Batler je u međuvremenu otišao u Majami i pojeo svoje reči, da ne kažem nešto teže, od pre nekoliko godina kada je Majami izgradio supertim, a on rekao da nikad ne bi obukao dres Hita.

Sada je on sa Dragićem, Adebajom i Olinikom u timu koji bi mogao da iznenadi rezultatom ove sezone. Favorit za osvajanje Istoka je svakako Milvoki.

Imaju Janisa Adetokumba, imaju 60 pobeda iz prošle sezone, ostao je Bledso, Vesli Metjuz bi mogao da proradi sa trojke, a ostali su i Kris Midlton i Bruk Lopez. Dobro su uigrani i kada se Grik Frik razmaše, malo ko može da ih zaustavi.

Pucaće gromovi na Zapadu

Kavai Lenard, Toronto Reptors, Milvoki Baks Foto: AP/Tanjug

Zapad je totalno druga priča. Tu dolazi do izražaja "klanica" na više frontova... Ako je i bilo nedoumica da li može da bude jači nego prošle godine, može - jači je.

LA Lejkersi su pola tima poslali u Nju Orleans da bi dobili Entonija Dejvisa i po onome što smo videli u predsezoni, biće odlični.

Međutim, Dejvis je tokom karijere tek jednom igrao 70 i više utakmica u sezoni, a vremešni Lebron Džejms je u minuloj propustio 27 utakmica.

Decembra prošle godine kada je povredio prepone, bio je momenat kad su Lejkersi drastično pali i od njih dvojice će jasno zavisiti koliko daleko mogu u plej-ofu.

Kavai Lenard Foto: Guliver/Ezra Shaw/Getty Image

Za sada im analitičari predviđaju da su tamo zacementirani. Slično je i sa Los Anđeles Klipersima koji su ekspresno, za dan postali "kontenderi" za prsten.

Imena Lenarda i Pola Džordža dovoljno govore. Jedan je trenutno verovatno najbolji dvosmerni igrač lige uz Janisa, drugi paklen šuter kad uđe u ritam i kradljivac lopti na spoljnim pozicijama.

Uz to, tri od četiri igrača Klipersa koja su predvodila ovaj tim su i dalje tu (Galinari otišao). Vilijams i Montrezl Herel kao odlični igrači sa klupe... sve u svemu, Klipersi su favoriti za jedno od prva tri mesta u konferenciji.

Denver se previđa u ovoj priči zbog super-tandema a Marej i Jokić to još uvek nisu, ali ne zbog srpskog centra. Džamal je dobar igrač, ali kada se lomi, najčešće forsira, ili nestaje, ili mu samo nestaje šut.

Lebron Džejms Foto: Tanjug/AP

Da toga nema, vredeo bi 170 miliona koliko je dobio, ovako deluje kao da je Denver doneo loš potez i kockao se u partiji gde ne može da dobije.

Nadam se da grešim. Ipak, uprkos tome, Nagetsi bi uz spomenutu dvojicu i dobre "rol plejere" poput Herisa, ili što da ne, Bol Bola i naročito Majkl Porter Džuniora mogli glatko u plejof sa gornjeg dela tabele, a u plej-ofu, šta bude.

Hjuston Roketsi su takođe formirali super-tandem sa Hardenom i Vestbrukom. Pitanje svih pitanja kod njih je hoće li im trebati još jedna lopta, ali ako se ego smiri, a njih dvojica se uklope, onda će Klint Kapela zahvaljivati Bogu na svim poenima, lobovima i pasovima koje inače sam ne bi mogao ni za živu glavu da kreira.

Portland ima već provereni duo sa Mekolumom i Lilardom, posle povrede se vraća Nurkić, a tu je i Vajtsajd. Bili su nijansu jači od Denvera prošle sezone, a preslabi za Golden Stejt, ali će sada teško do finala konferencije.

Rasel Vestbruk, Džejms Harden, Oklahoma, Hjuston Foto: AP/Tanjug

Golden Stejt Voriorsi imaju povređenog Kleja Tomspona, raspucanog Dianđela Rasela i Stefa Karija, ali Durent je Durent. Ostali su bez Igudale pa će defanzvino spolja biti slabiji, ali je tu Drejmond Grin da pokrije falinke.

Voriorsi su de fakto slabiji nego u bilo kojoj od prethodne četiri godine i biće im potrebna treća MVP sezona Karija da bi bez Tompsona uspeli ozbiljnije da se umešaju u borbu za trofej Leri Obrajen.

Oni su od 2015. naovamo pred najozbiljnijim izazovom da uopšte dođu do finala, ali će pobrati još ponekog simpatizera u Srbiji jer kod njih igra i naš Alen Smailagić.

Od njega u San Francisku i novoj dvorani traže dobre stvari na krilu/krilnom centru, a mi se nadamo da ga nisu uzalud krili kao zmija noge i uzeli ga u drugoj rundi drafta poštu su ga provukli ispod radara skauta.

Warriors Kings Basketball Foto: Tanjug/AP

Ekipe poput Memfisa i Finiksa teško da će uraditi bilo šta značajno mada Finiks konačno izgleda fino sa Rubiom, Bukerom, Ubre Džuniorom, Šarićem i Ejtonom.

Sigurno će biti bolji nego prošle sezone (nije ni teško), ali plej-of je za sada ono što Amerikanci zovu "longshoot". Pa neka uvere u suprotno.

Memfis će biti zanimljiv zbog Marka Gudurića, s tim što će Marko morati da se spremi i za to da će biti negativnog skora i da će sa gomilom poraza završiti sezonu.

Doduše, Dža Morant je brz i prodoran šuter, Dilon Bruks je rasturao u prethodnih nekoliko mečeva, Džej Krauder je pouzdan defanzivac na krilu, Jonas Valančijunas je bio korektan centar u Torontu... Mačka u džaku, koja će uglavnom zavisiti od rukija.

Steph Curry Foto: Tanjug/AP

Sakramento Kingsi očekuju da će Hild i posebno Dieron Foks "izdivljati", što bi uz jače minute za Bogdana Bogdanovića (i novi ugovor) moglo da im donese plej-of.

Mi se uzdamo u to da će Nemanja Bjelica odigrati čitavu sezonu kao početak prošle, te da će Vlade Divac imati čemu da se raduje.

Ako zaista budu igrali kao što su igrali u pojedinim mečevima prošle sezone, Kraljevi će nas sigurno držati budnim jer su, setimo se, i tada bili u plej-of zoni tokom prvog dela sezone na iznenađenje mnogih.

Godinama nezanimljivi Pelikansi u kojima smo Dejvisa gledali kao mučenika, sada su pod svetlima reflektora zbog Zajona Vilijamsona.

Jedini reflektori koje je on za sada video su, nažalost, oni na operacionom stolu jer je u nedelju operisao meniskus kolena, a da nije ni zakoračio na NBA parket u regularnoj sezoni.

Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica Foto: MN Press

Već smo spomenuli sa 129 kilograma i visinom od 205 centimetara nešto mora da menja, a logičan odgovor je i šta. Sa svojim stilom igre teško će pregurati sezonu bez povreda, ali ako to uspe, sa Lonzom, Ingramom i korektnim Holidejem bi trebalo da budu vrlo zanimljiv tim u perspektivi i takmičar za plej-of u onoj tamo sezoni.

Juta bi mogla da bude defanzivna perjanica na Zapadu uz Kliperse. Majk Konli i naročito Rudi Gober bi mogli da drže konce u tom delu igre dok Donovan Mičel zatrpava u napadu.

Uz održanje forme Bojana Bogdanovića, Džezeri bi imali čemu da se nadaju kad se svedu računi do 82. utakmice. San Antonio Sparsi su prošle sezone na početku doživeli žestok peh kad im se povredio Dižonte Marej.

I bez njega su uspeli da se dokopaju doigravanja što bi Gregu Popoviču verovatno uspelo i sa nekim abaligaškim timom, a ove sezone im je okosnica u Demaru Derozanu i Lamarkusus Oldridžu ostala netaknuta, pa će biti zanimljivo kako će izgledati sve kad se vrati i Marej.

Zajon Vilijamson Foto: Tanjug AP

Tanki su malo na centru gde je Džejkob Poeltl projektovan kao starter, ali njih nikad ne treba otpisivati za plej-of. Bar ne u poslednjih dvadesetak godina.

Minesota je ostala na okupu, bar onaj njen deo koji se tiče Taunsa i Viginsa. Dečko kog su nekad upoređivali sa Lebronom i koji je skakao kao kengur na merenjima pre dolaska u NBA ligu već godinama ne uspeva da opravda te hvalospeve, pa je Vigins teško neko na koga će Timbervulvsi moći da računaju i ove sezone.

Organizacija napada će biti poverena Džefu Tigu, pa će biti interesantno da se vidi njegova saradnja sa Taunsom i Robertom Kovingtonom, ali nažalost, Minesota na ovakvom Zapadu, ne može mnogo čemu da se nada.

Oklahoma bi u teoriji trebalo da bude miks šuterske i defanzivne ekipe. Danilo Galinari bi trebalo da šutira spolja, Roberson da brani, Kris Pol će se svoje poludistance držati kao pijna plota, a Stiven Adams čekati poneki skok i lob od CP3.

Luka Dončić, Boban Marjanović Foto: Twitter.com

Tanderi su se raspali i od one velike trojke u Hardenu, Vestbruku i Durentu, knjiga ostade bez slova, pa uz nekoliko igrača koji su stigli iz Klipersa u zamenu za Pola Džordža Oklahoma neće ove sezone moći da očekuje ama baš ništa.

Međutim, armija pikova koju će početi da stiže iz Los Anđelesa mogla bi da im bude prevaga u narednim sezonama, za sada će moći samo da prokrstare kroz regularni deo sezone i potom odu na kupanje rano u aprilu, maju.

Zbog Bobana Marjanovića i Luke Dončića ćemo pomno pratiti i Dalas Maverikse koji su dobili fantastičnog pika i rukija godine prošle sezone. Dončić može samo da napreduje i oduševi dodatno. Sa Marjanovićem se odmah "skapirao" s tim što Boban neće biti prvi centar tima iz Teksasa.

Verovatno će Dvajt Pauel biti prva petica, a pošto se Dalasu vraća i visoka četvorka Kristaps Porzingis, kada uđe u formu Maveriksi će imati mnogo razloga za osmeh.

Isto je i sa svima nama koji pratimo NBA, jer iz večeri u veče nećemo znati gde pre da gledamo. Tako se čini bar za sada, pa, neka se i obistini.

Srbi u NBA:

1. Nikola Jokić (Denver)

2. Bogdan Bogdanović (Sakramento)

3. Nemanja Bjelica (Sakramento)

4. Boban Marjanović (Dalas)

5. Alen Smajlagić (Golden Stejt)

6. Marko Gudurić (Memfis)

Stvaranje supertandema:

1. Vestbruk - Harden (Hjuston)

2. Dejvs - Džejms (Lejkersi)

3. Lenard - Džordž (Klipersi)

4. Irving - Durent (Bruklin)

5. Kari - Rasel (Golden Stejt)

Top 10 evropskih igrača:

1. Janis Adetokumbo

2. Nikola Jokić

3. Luka Dončić

4. Rudi Gober

5. Mark Gasol

6. Bogdan Bogdanović

7. Riki Rubio

8. Nikola Vučević

9. Kristaps Porzingis

10. Evan Furnije

Najzvučniji trejdovi:

Kemba Voker (Šarlot/Boston)

Kajri Irving (Boston/Bruklin)

Kevin Durent (Golden Stejt/Bruklin)

Entoni Dejvis (Nju Orleans/LA Lejksrs)

Al Harford (Boston/Filadelfija)

Derik Rouz (Minesota/Detroit)

Džimi Batler (Filadelfija/Majami)

Davis Bertans (San Antonio/Vašington)

Ajzea Tomas (Denver/Vašington)

Dianđelo Rasel (Bruklin/Golden Stejt)

Rasel Vestbruk (Oklahoma/Hjuston)

Kris Pol (Hjuston/Oklahoma)

Demarkus Kazins (Golden Stejt/LA Lejkers)

Dvajt Hauard (Vašington/LA Lejkers)

Riki Rubio (Juta/Finiks)

Dario Šarić (Minesota/Finiks)

Andre Igudala (Golden Stejt/Memfis)

Brendon Ingram (LA Lajkers/Nju Orleans)

Lonzo Bol (LA Lejkers/Nju Orleans)

Džej Džej Redik (Filadelfija/Nju Orleans)

Danilo Galinari (LA Klipers/Oklahoma)

Hasan Vajtsajd (Majami/Portland)

Bojan Bogdanović (Indijana/Juta)

Majk Konli (Memfis/Juta)

Najdžel Vilijams-Gos (Olimpijakos/Juta)

Najplaćeniji igrači (plate za sezonu 2019/2020):

1. Stef Kari (Golden Stejt) - 40.231,758 dolara

2. Rasel Vestbruk (Hjuston) - 38.506,482

3. Kris Pol (Oklahoma) - 38.506,482

4. Džon Vol (Vašington) - 38.199,000

4. Džejms Harden (Hjuston) - 38.199,000

6. Lebron Džjms (La Lejkers) - 37.436,858

7. Kevin Durent (Bruklin) - 37.199,000

8. Blejk Grifin (Detroit) - 34.449,964

9. Kajl Lauri (Toronto) - 33.296,296

10. Pol Džordž (LA Klipers) - 33.005,556

11. Klej Tompson (Golden Stejt) - 32.742,000...

27. Nikola Jokić (Denver) - 27.504,630

Kandidati za rukija godine, igrači ne koje treba obratiti pažnju:

1. Zajon Vilijamson

2. Dža Morant

3. Tajler Hiro

4. Ar Džej Baret

5. Kem Rediš

6. Rui Hačimura

7. Bol Bol

8. Majkl Porter Džunior (po istom principu kao i Ben Simons, propustio prvu sezonu celu)

9. Deandre Hanter

10. Karsen Edvards

(M.Ljubisavljević, M. Bogovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iskreno

    22. oktobar 2019 | 19:34

    ova liga je preminula pocetkom 2000tih.god. sad je cirkus liga bez odbrane. i taktike.

  • Zabar

    22. oktobar 2019 | 21:32

    Ako ovako nastave, Harlem Globetrottersi ce biti sa vise takmicarskog duha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA