Predavanje profesora Pešića: O srpskoj košarci, Vučiću, krizi, trenerima koje nemamo!

Trofejni trener pričao o organizaciji srpske košarke u budućnosti i da li nam trebaju profesionalni treneri reprezentacija

  • 11

Svetislav Kari Pešić, trofejni srpski trener i strateg Barselone održao je mini predavanje srpskim novinarima, koji su ga pitali kako vidi situaciju u srpskoj košarci i kako je video rezultat na Mundobasketu.

- Kao i vi i ja sam očekivao malo više. Mi smo u ona vremena kada je bila Jugoslavija nismo uvek osvajali medalje, izgrađivali smo sistem. Imali smo ogroman potencijal, generacija koja je ostvarila svoje ciljeve. Sada treba napraviti dobru analizu pre svega oni koji su vodili igrače dok je trajao ciklus.

- Da ne napravimo drugu štetu, ogromnu štetu da se ne kvalifikujemo na Olimpijske igre. Jedan trener je otišao treba da se nađe drugi stručni šta - rekao je Pešić.

KK Crvena zvezda - KK Barselona Foto: Marko Jovanović

Svestan je i razloga neuspeha:

Treba nam profesionalni trener

- U Savezu treba da se to uradi. Nadam se da će da pozovu i nas, bivše trenere, da vidimo gde smo šta smo, kako se radi.

-Ja sam uvek za to da Srbija kao zemlja košarke treba da se profesionalno ponaša, mi u KS nemamo nijednog profesionalnog trenera. To je apsolutna besmislica. Ne možemo da živimo od takmičenja do takmičenja.

KK Crvena zvezda - KK Barselona Foto: Marko Jovanović

- U sportu postoje određene zakonitosti, kontinuitet može samo preko kontuiniranog stručnog rada, a stručni rad mogu da rade samo profesionalci 365 dana koji su uz reprezentaciju.

- Koji su u Beogradu, koji se bore sa problemima, koji treniraju samo reprezentaciju. To što Španija ima pomoćnog trenera Toronto, hvala Bogu, neka to i dalje rade. Ali, mi imamo sasvim drugu situaciju. Mi ne možemo da živimo od ove generacije koje je bila. Ima dosta mladih igrača koji daleko od toga da su završili staž. Ove igre su praktično ove godine, pa zatim četvorogodišnji ciklus. Dakle, sve moraju da budu profesionalci, profesionalni trener.

Najvažnije je kvalifikovanje za Olimpijske igre

Zatim je nastavio analizu i istakao ključnu stvar:

- Vučić pomaže sport na način na koji niko ranije nije pomagao. Ne pripadam nijednog partiji, ali ja moram to da kažem i jedan dosad predsednik nije tako pomagao košarku i sport kao on.

- Kada se već odvaja od poreza naših građana onda neka se da za četiri profesionalna trenera. Što da ne?! To je moje mišljenje i ako me neko pita ja ću to da zastupam.

KK Crvena zvezda - KK Barselona Foto: Marko Jovanović

- Da li to treba odmah uraditi? Najpre se treba kvalifikovati na Olimpijske igre, odraditi ozbiljna analiza videti kako i šta za sledeći ciklus. Košarka je najpopularnija ovde, ima veliki potencijal, ima veliki interes naroda za košarku. Ne može: Ajde da se pripremimo, pa ko pobedi - pobedi. Sledeće takmičenje. Mora da postoji kontinuitet i profesionalni treneri - bez toga uspeha neće biti. Neće biti. To znam sto odsto - gotovo je vikao Pešić.

Zašto KSS ne pošalje trenere kod mene?

Usldilo je pitanje da Srbija nema kvalitetne trenere, a da li bi Pešić mogao da bude mentor mladim trenerima?

- Svake godine i u Bajernu i sada u Barseloni dolaze savezni i juniorski trener Argentine, dolaze iz Nemačke, Belgije, Grčke... Dolaze profesionalni treneri na razgovore sa mnom. Boje se da pitaju da li mogu da prisustvuju, a kod mene mogu svi da prisustvuju.

- Moraju da sednu malo više na tribine i više da gleda, da ne snima. Iz KSS me još niko nije kontaktirao. Kako da razvijaš košarku kada nemaš trenere! A u Savezu trenera nema! Zamisli da imaš četiri trenera da dođu kod mene, kod Željka Obradovića.

Nahbar nije normalan dečko.

- To mogu samo momci koji su profesioalno vezani za jedan - rekao je legendarni trener i osvajač svih zlatnih medalja sa mlađim selekcijama Jugoslavije, ali i strateg koji je sa seniorskom selekcijom stigao do Evropskog (2001. godine) i Svetskog (2002. ) prvenstva.

Pešić se zatim osvrnuo i na probleme klubova.

- Imamo povređene igrače, kao i Real, Fenerbahče, ali to su poslednice igranja igrača na Mundobasketu. To nije dobro za Evroligu, jer najbolji igrači moraju da budu spremni da bi ljudi dolazili da ih gledaju. Sada ovaj Nahbar, što je predsednik sindikata igrača traži da sezone za igrače počne 24. avgusta, kao da smo u NBA. Nismo mi u NBA, nama sezona počinje krajem septembra, ne može se četiri nedelje spremati za 10 meseci sezone.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima kosmos iz dalekog svemira

    25. oktobar 2019 | 08:15

    Bravo Kari

  • joakim

    25. oktobar 2019 | 08:11

    Kari u pravu si treba posle trenera i kosarkasi savez da promeni garnituru od Danilovica pa na dalje.Sad ce odmah da kmece franjevci kako smem nesto da posem protov njihovih.To je problem

  • CHE

    25. oktobar 2019 | 09:15

    Pametan covek od akcije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA