≫ 

Svedočimo raspadu najspektakularnijeg NBA tima: Povrede i jedna svađa uništile dinastiju Voriorsa

Kevin Durent "otvorio dušu", otkrio američkim medijima kako je sukob sa Drejmondom Grinom pre godinu dana presudno uticao na odluku da napusti šampionsku postavu koja se posle toga doslovce raspala

  • 5

Bio je novembar 2018. godine, Golden Stejt Voriorsi u naponu snage, nikad jači, suvereno su vladali NBA ligom, sa Karijem, Durentom, Tompsonom i Grinom kao udarnom četvorkom koja je polako hvatala zalet i kovala planove za četvrtu uzastopnu titulu.

Ni na vidiku nije bilo tima koji bi mogao da im stane na put.

Niko nije dovodio u pitanje takav epilog trke za tron i teško da je tada neko mogao da nasluti da je upravo u to vreme počelo da "puca po šavovima" -  bio je to, kako su i tada mnogi proročki videli i najavili, "početak kraja" dinastije Voriorsa!

Upravo tada, bio je 13. novembar i meč Klipersa i Voriorsa u Los Anđelesu, žestoki temperament najvećeg ratnika među ratnicima Drejmonda Grina sručio se na Kevina Durenta. Tekle su poslednje sekunde utakmice, pri rezultatu 106:106 Grin se dokopao lopte u skoku i zatrčao se ka polovini rivala. Durent je uzalud tražio da mu Grin uruči loptu. Udarao je dlanove u neverici.

Svima je taj detalj bio čudan, jer zna se "ko kosi, a ko vodu nosi" u ekipi, ko je zadužen za šuteve na kraju utakmice. Durent je bio besan kao ris.

Drejmond se nije osvrtao. Srbi bi rekli inadžija. Zasrljao je u gusti raspored igrača Klipersa, ušeprtljao se i izgubio loptu, a onda, pošto je dobio kritike od Durenta, osuo paljbu na saigrača. Naravno, to je Grin. Egomanijak! Nisu prestali sa svađom ni na klupi dok su ih ostali smirivali. Durent je ćutke slušao Grinov "rafal".

Upravo taj sudar, taj nervozni momenat usijanih glava, ta utakmica i svađa Grina i Durenta bila je kobna po opstanak dinastije, može da se upiše kao početak raspada Golden Stejta kakvog znamo.

Durent je upravo ovih dana za meričke medije priznao da je sukob sa Grinom bio preloman za njega da naousti klub, pošto je bio ograničeno slobodan agent sa istekom te sezone.

- Voleo bih da se taj momenat nije desio. Sad kad razmišljam, ta situacija je definitivno bila potpuno nepotrebna, mogla je da se izbegne. Zaista je došla pravo niotkuda. Drejmond je znao da je preterao. Pričali smo kao muškarci, i svi su pokušavali da nas pomire jer je sezona bila u jeku, a mi smo želeli titulu. Ali on je imao svoj način kako je mislio da treba da reši ovu situaciju, a ja sam imao svoj - rekao je Durent za ESPN, uz konstataciju da je ta svađa bila okidač koji mu je pomogao da donese odluku o odlasku.

- Znate, kad vam se saigrač obraća na taj način onda porazmislite o nekim stvarima. Ali... pričali smo o tome, i jeste, bio je sigurno  (razlog) da odem. Neću da vas lažem.  

kevin durent Foto: youtube/CorkGaines

U nastavku te, najblaže rečeno, malerozne sezone 2018/2019, u kojoj je tim Stiva Kera već na startu izgubio još jednog "ol-stara" Demarkusa Kazinsa zbog teže povrede, ekipa se plasirala u finale plej-ofa. Jednostavno, i tako uzdrmana unutrašnjim sukobima, bila prejaka za sve na Zapadu.

Nije im bilo ravnih po moći, igri, talentu, energiji...

Mnogi su skloni da tvrde da bi titula verovatno "ispeglala" nemir u svlačionici, možda i pomirila Grina i Durenta, ali kada je primirje moglo i da se nasluti, splet zaista nesrećnih, skoro tragičnih okolnosti nije dao da se ispiše još jedna šampionska priča u Ouklendu.

Golden Stejt Voriors, Stef Kari, Portland Treilblejzers Šampionski sastav Golden Stejta iz sezone 2017/2018 Foto: AP/Tanjug
Klivlend Kavalirs, Golden Stejt Voriors Stef Kari slavi jedan od svojih poena, uz delirijum na tribinama Foto: Tanjug/AP
Golden Stejt - Hjuston,NBA Kevin Durent je sa Voriorsima uzeo svoju prvu titulu u karijeri Foto: AP/Tanjug

Finale je donelo najgori mogući scenario, totalni krah po mnogima najspektakularnije NBA ekipe svih vremena: teške povrede Tompsona (pokidao ligamente kolena) i Durenta (Ahilova tetiva) u finalnoj seriji "pogurale" su Kavaja Lenarda i Toronto  ka tituli.

Tompsonu sad lekari predviđaju povratak na teren tek naredne sezone, slične prognoze su i za Durenta, ali ni tu nije bio kraj muka za bivše prvake.

Klub su napustili nezaobilazni član šampionskih postava Andre Igudala (otišao u Memfis) i "zlatna rezerva" Šon Livingston koji je završio karijeru, no ništa tako bolno nije pogodilo navijače Voriorsa kao nova povreda još jednog ključnog igrača, onog od kojeg je sve počelo, simbola ovog tima - Stefa Karija.

Kariju je stradala ruka na meču sa Finiksom u novom porazu Voriorsa, njegov povratak na teren se ne očekuje skoro, pa je sada onaj koji je praktično kumovao propasti dinastije ostao sam "bez igde ikoga oko sebe". Grin će u narednom periodu voditi tim bez Durenta, bez Tomspona i Karija, nema ni Kazinsa...

Da li je ovo trenutak kada možemo da upotrebimo setnu krilaticu: bili jednom jedni moćni Voriorsi...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    1. novembar 2019 | 17:47

    За распад једног, не нба клуба кривци су Нолан Смит и доктор...

  • Нба

    1. novembar 2019 | 23:53

    Милина је било гледати овај тим кад су били здрави те 2017/2018 године, прелепо су играли, можете да их мрзите све али како су лепу кошарку играли Дефинитивно најбољи тим НБА икад.

  • Lazar

    1. novembar 2019 | 18:26

    Znate kako kazu ,,mnogo babica, kilavo dete". Steta za tim ali su doveli u tim samo zvezde, a svaka zvezda zeli da bude glavna i dolazi do sukoba medju njima. Kad tad. Tako da dzaba 5 all star zvezda, ako ce svako pumpati svoju statistiku i sve ce to propasti ubrzo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA