Bek Baskonije "otkrio toplu vodu": Odbrana u Evropi je daleko bolja nego u NBA

Nik Stauskas brzo shvatio da su NBA i Evroliga "dva sveta"

  • 1

Sa 335 NBA utakmica "u nogama", Kanađanin Nik Stauskas stigao je letos u Baskoniju sa reputacijom zvučnog pojačanja. U startu nije znao šta ga očekuje u sasvim novom okruženju, novom stilu igre i drugačijoj košarci, ali posle nekoliko meseci i njemu je jedna stvar kristalno jasna: odbrana u Evropi je na daleko višem nivou nego u najjačoj ligi na svetu.

- Ovde je veoma izražen takmičarski naboj na utakmicama. Mislim da je odbrana ovde (u Evroligi) dosta bolja - rekao je Stauskas novinarima u najavi utakmice sa Makabijem.

Stauskas je tokom NBA karijere igrao za Sakramento, Filadelfiju, Bruklin, Portland i Klivlend, u "Fili" se naročito isticao ka jak adut sa klupe, ali je ipak želeo više minuta, pa se zato okrenuo Evropi.

Posle nekoliko utakmica u najjačem evropskom takmičenju (prosek po meču mu je 9 poena), shvatio je da evroligaški izazovi iziskuju mnogo energije i taktičke obučenosti u oba pravca.

- Momci zaista jako igraju, već na centru kreću u presing. Zato nema previše prostora u napadu - rekao je Stauskas, a onda podvukao šta je ključna razlika između NBA i Evrolige:

- Odbrana je definitivno najveća razlika.

Potom je naveo i razliku u ofanzivnom pristupu "dve škole".

- Ekipe brzo predaju loptu. Bekovi konstantno istračavju iz blokova. U NBA, šuteri otvaraju reket. Velika je to razlika - dodao je Stauskas koji iz meča u meč poboljšava svoju statistiku, a imaćemo priliku da ga vidimo i Beogradu 12. decembra, kada Baskonija (skor 3-3) gostuje Crvenoj zvezdi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    12. novembar 2019 | 21:44

    I najkvalitetniji fudbal se igra u Linglong ligi...Ako se već lažemo,neka bude bar smešno...Koji evropski igrač kada ode u NBA,nema problema sa odbranom,tj. čvršćom igrom...Ok tu računam one divljačke utakmice 148-147 i slično gde se gruva samo statistika...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA