≫ 

Da li se sećate kako je Filip Čović otišao iz Zvezde? Stvara se još gora atmosfera nego 2012!

Sin predsednika crveno-belih pre sedam godina nije izdržao pritisak, koji je sada još veći nego kada je napustio klub u prvom mandatu

  • 61
Filip Čović Filip Čović na meču protiv Partizana u dresu Zvezde na meču u Železniku; Foto: MN Press

Filip Čović je tema dana među navijačima Zvezde i Partizana posle košarkaškog večitog derbija koji su crno-beli dobili u Areni pred oko 10.000 navijača. Čović je u završnici imao niz loših poteza kojima je pomogao večitom rivalu da slavi u derbiju.

Bila je Čoviću ovo prva utakmica nakon nekoliko mečeva pauze zbog povrede, ali i posle udara navijača na njega posle duela protiv Barselone, kada je kapiten Branko Lazić stao u njegovu odbranu i ušao u verbalni sukob sa navijačem koji je vređao Filipa.

Greške u završnici protiv Partizana samo su dodatno razbesnele mnoge navijače Zvezde, koji ove sezone žestoko kritikuju Filipa, pa se stvara atmosfera slična onoj kada je 2012. godine on sam odlučio da napusti Zvezdu i ode u FMP.

Filip Čović Svetislav Pešić i Filip Čović; Foto: MN Press

Tada je na udaru navijača bio i Svetislav Pešić, kome se zameralo što "gura" Filipa Čovića, a ne daje šansu Nemanji Nedoviću.

Već sada stvorena je atmosfera slična onoj iz oktobra 2012. godine, kada Čović sam otišao iz kluba uz obrazloženje da nije mogao da izdrži pritisak javnosti i priče da je Zvezda njegov taoc.

- Dugo sam razmišljao i doneo sam odluku da odem iz Crvene zvezde i da svoju košarkašku karijeru nastavim u nekom drugom klubu. Pritisak, negativne komentare i uvrede više nisam mogao da izdržim. Ne smatram da sam zbog toga slabić, samo ih je bilo previše. Nije u pitanju samo pritisak, jednostavno nisam želeo više da na bilo koji način budem predmet za omalovažavanje moje porodice.

KK FMP  - KK Partizan, Nebojša Čović i Filip Čović Nebojša Čović gleda svog sina na utakmici FMP-a; Foto: Marko Todorović

- Bilo mi je teško da se nosim sa svim tim problemima, a to se u nekoliko navrata negativno odražavalo na moje zdravlje i zato sam rešio da sve to prekinem i zaustavim. Takođe, želeo sam da na svaki način oslobodim Crvenu zvezdu, jer su mnogi pokušavali da klub tako bogate istorije i tradicije pretvore u mog taoca. To preteško breme neistine više nisam mogao da nosim i nisam želeo da trpim - rekao je Čović u oktobru 2012 kada je napustio klub, i naglasio da nikada kod trenera nije imao protekcije jer je sin predsednika kluba.

- Tako je bilo kod Svetislava Pešića, Milivoja Lazića, a tako je bilo i sada kod Vlade Vukoičića. Igrao sam onoliko koliko sam zasluživao, nekada manje, a nekada više... Priče tog tipa da sam dobijao više prostora jer sam predsednikov sin su veoma zlonamerne i neistinite - rekao je Čović kada je 2012. napustio Zvezdu.

Filip Čović Filip Čović u dresu Zvezde; Foto: MN Press

Čović je posle odlaska iz Zvezde u januaru prešao u Vojvodinu do kraja sezone. Tu je prosečno po meču postizao 5 pčoena i imao 2,5 asistencija.

Nakon toga usledio je njegov prvi i dosad jedini inostrani angažman, pošto je postao košarkaš grčke Drame u avgustu 2013. godine. Međutim, sredinom decembra 2013. godine je napustio grčki klub, a njegov menadžer Miodrag Ražnatović rekao je da su privatni problemi razlog njegovog odlaska iz kluba.

Nekoliko dana kasnije, Filip Čović se vratio u FMP u kojem je i počeo seniorsku karijeru 2006. godine.

Uspešno je igrao u Železniku do aprila 2018. godine, kada se vratio u Zvezdu posle 7 godina. U drugom mandatu je imao sjajne partije u crveno-belom dresu i bio jedan od najzaslužnijih za povratak u Evroligu, počeo je i navijačima da bude simpatičan i više ga nisu smatrali "tatinim sinom", već je postao jedan od miljenika.

Filip Čović Filip Čović emotivno proslavlja pogodak; Foto: Marko Jovanović

Međutim, ove sezone se sve promenilo nakon Filipovih loših partija od starta sezone. Pošto prvi put u karijeri igra Evroligu, sigurno da mu je bilo teško da se navikne na viši nivo košarke. Utopio se u sivilo ostatka ekipe, ali je kao "sin Nebojše Čovića" odmah dobio etiketu glavnog krivca, iako to realno nije, jer ni skupo plaćena pojačanja poput Džejmsa Gista, Derika i Lorenca Brauna nisu pokazali preterano bolje od Filipa Čovića, a u njih je uložen ogroman novac i s razlogom se od njih očekuje da budu lideri.

Video: Nebojša Čović streljao pogledom ugao koji je prozivao Filipa Čovića

Nema sumnje da je pritisak na Filipa sada još veći u odnosu na onaj iz 2012. kada je napustio Zvezdu, a videćemo kako će ovoga puta odreagovati ukoliko se ovakva situacija nastavi. Zvezda u naredne dve utakmice gostuje. Najpre Albi u utorak, a potom i Žalgirisu u četvrtak.

Posle toga sledi meč u Pioniru protiv Mornara u ABA ligi 25. novembra, a onda protiv Valensije u Areni 28. novembra Zvezda završava izuzetno naporan i turbulentan mesec u kome će možda biti odlučeno i kakva će biti dalja sudbina Filipa Čovića i mnogih drugih košarkaša u Zvezdi.

Video: Čović u poslednjem napadu Zvezde nagazio aut liniju i oduševio grobare

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nislija

    18. novembar 2019 | 16:00

    Partizanovac sam, ali ovo sto se radi sa Covicem je stvarno strasno. Na stranu navijacka prepucavanja, ali decko stvarno korektno igra. Desava se svima da podbace, ali ima i drugih u koje treba uperiti prst. Ne treba da se kola lome preko njega. Svi vrlo lako zaboravljaju njegove igre iz prosle sezone i sta je sve uradio za Zvezdu.

  • Nebojsa

    18. novembar 2019 | 16:06

    Filip nije veliki igrac i nemoj te od njega ocekivati velike utakmice. On je tu da bude rezervni plej, koji ce da zameni starnog pleja. Velika greska uprave je promasaj sa izborom starnog plejmekera. Moralo je na to mesto dovesti ozbiljanog igraca koji igra vec nekoliko godina u Evropi,a ne dovesti igraca koji se po prvi put susrece sa Evropskom kosarkom. Filip Covic nije meta koju treba napadati vec njegovog oca i ostale koji su radili na selekciji tima. Osam prosecnih stranaca zasto toliki broj??? Zar nije moglo da tim bude sa cetiri eventulano pet stranaca i da se dobro plate, a da oni budu kvalitetni koji bi nosili ekipu. Ove strance koje danas igraju mrka kapa i niza klasa stranaca.

  • 😎

    18. novembar 2019 | 16:10

    COVICU OSTANI ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA