≫ 

Pred Zvezdom su 2 puta, nijedan nije siguran, ali je pre 5 godina radikalan rez doneo najveći uspeh!

Malo ko se seća te sezone 2015/16 kada je Zvezda počela loše, pa određenom strategijom pokrenula tim i stigla do plej-ofa Evrolige

  • 38
KK Crvena zvezda, dva puta

Ilustracija: Nikola Jovanović

Košarkaši Crvene zvezde nisu krenuli novu sezonu kao što su planirali, ili, možda bolje rečeno, kako su očekivali. Tek četiri pobede iz sedam utakmica u ABA ligi i dva trijumfa na osam mečeva Evrolige sigurno nisu rezultat koji zadovoljava kapacitete i ambicije srpskog i ABA šampiona.

Šansa da se popravi učinak je gostovanje Albi u Berlinu od 20.00, gde je Zvezda otišla u izmenjenom sastavu, bez Gista, sa Derikom Braunom i Nikolom Jovanovićem.

Leto je bilo berićetno

 

Niko od navijača Zvezde nije očekivao ovako loše rezultate na startu sezone, pogotovo ako se zna da je tokom leta zadržana okosnica šampionsko tima (Perperoglu, Faje, Odžo, Beron) plus domaći igrači Lazić, Davidovac, Dobrić, Simanić, Nenadić, i da je na taj tim dovedeno još četvorica kvalitetnih stranaca Lorenco Braun, Derik Braun, Čarls Dženkins i Džejms Gist, plus povratnik Ognjen Kuzmić.

Ognjen Kuzmić Čarls Dženkins

Ognjen Kuzmić i Čarls Dženkins; Printscreen: Instagram/ognjenkuzmic1

Sve je delovalo kao da će Zvezda imati pravi regionalni "Drim tim", a i sam predsednik kluba je otkrio da je ove sezobne budežet najveći od svih prethodnih sezona i da iznosi oko osam miliona evra.

Međutim, stranci nisu opravdali dosadašnja očekivanja kluba, a posebno navijača, prvenstveno u Evroligi, gde bi trebalo da budu lideri i da donose prevagu u mečevima koji su neizvesni, a zatim i u regionalnoj ABA ligi, gde je Zvezda na šestom mestu sa dve pobede manje od direktnih konkurenata za tron - Cedevite Olimpije i Budućnosti, a pobedu manje od Partizana.

KK Crvena zvezda, Dzejms Gist, Lorenco Braun, Derik Braun

Letos predstavljeni kao velika pojačanja Lorenco Braun (levo) Džejms Gist (u sredini) Derik Braun (desno)Foto: Telegraf.rs

Sve ovo neodovljivo podseća na sezonu 2015/16 kada je Zvezda pompezno dovela pojačanja, (Gal Mekel, Sofoklis Skorcijanidis, Rajan Topson), a onda ih posle nekoliko meseci zbog slabih rezultata sklonila iz prvog plana i šansu dala domaćim i mladim igračima, koji su i napravili rezultat.

Tako i sada i deluje da su pred Zvezdom dva puta do kraja sezone. Ili da se okrenu ka domaćim igračima i forsiranju mladih, ili da nastave u istom ritmu sa strancima uz eventualno dovođenje nekog novog igrača i trenera.

1. Zaokret ka mladim i domaćim igračima uz ponekog stranca

 

Kao što smo već napisali, Zvezda je u sličnoj situaciji bilia 2015/16 sezone u Evroligi, kada je dovela Gala Mekela kao prvog plejmejkera, Sofoklisa Skorcijanitisa kao prvog centra Rajana Tompsona kao krilo. Tada je Zvezda slabije počela sezonu u Evropi 1-3 start, a u Aba ligi imala 7 pobeda i 3 poraza u prvih 10. kola.

MILOS TEODOSIC

Zvezda je te sezone 2015/16 igrala u plej -ofu Evrolige i to je najbolji rezultat kluba Lazić i Teodosić u duelu Foto: MN Press

Ipak,  posle promene strategije, ušla je u TOP 16 Evrolige sa igračima koji nisu planirani da budu nosioci igre u sezoni, već bek ap igrači, a zatim i u plej-of, takozvani TOP 8 gde je ispala od CSKA, kasnijeg šampiona Evrope.

Podsetimo, kao nosioci igre planirani su Gal Mekel na mestu pleja, Sofoklis Skorcijanitis kao prvi centar, Rajan Tompson (bek ap Nemanja Dangubić) kao krilo, Luka Mitrović (bek ap Stefan Nastić) na krilnom centu i kao bek šuter Branko Lazić.

Boriša Simanić

Da ne živi u Evropi igrao bi u NBA, tako bar kažu za Borišu Simanića Foto: Marko Jovanović

Od svih pet igrača jedini je Branko Lazić posle dva meseca ostao kao član startne petorke. Ostali igrači su zbog povreda (Mitrović, Dangubić) i zbog "nemogućnosti" Radonjića da ih uklopi u tim jednostavno gurnuti u stranu, a kasnije i otpušteni (Mekel, Skorcijanitis, Tompson).

Kako su srpski igrači doneli TOP 16 i plej-of Evrolige

 

Umesto Gal Mekela, prvi plejmejker postao je Stefan Jović i kroz 10 mečeva Evrolige izrastao u lidera tima (drži i rekord u broju asistencija na jednom meču sa čak 19). Na poziciji krila zbog loše igre Rajana Tompsona, povrede Dangubića, doveden je Marko Simonović, a njega je u igri menjao Marko Gudurić, koji je neplanirano dobio šansu i "eksplodirao".

Posle povrede Luke Mitrovića, na poziciji centra i krilnog centra se nije snašao ni Stefan Nastić koji je najavljivan kao vundekrind iz NCAA, pa je i on otišao nazad za Kanadu.

KK Crvena zvezda - KK Real Madrid, Marko Simonović i Stefan Jović

Ja utrčavam dole, a ti mi dodaš i odmah koš Stefan Jović (levo) i Marko Simonović (desno) Foto: Marko Todorović

Zato je stigao Kvinsi Miler, dok se kao teška petica potpuno pogubio Big Sofo Skorcanitis. Umesto njega doveden je Vladimir Štimac, ali je Maik Cirbes dobio mesto prvog centra iako je planiran kao rezerva. Kasnije su za TOP 16 došli i Vasilije Micić i Tarens Kinsi.

Kako je Gudurić dočekao svoju šansu

 

Poseban slučaj je Marko Gudurić (tada 20 godina), koji je tog leta prebačen iz FMP-a u Zvezdu. Gudurić je šansu dobio najviše zbog povrede Mitrovića i Dangubića, te slabe igre Rajana Tompsona. Dobio i iskoristio na najbolji način što je dobro i za Zvezdu i za srpsku košarku. Dobio je 15 minuta u proseku gde je davao 7 poena, a epilog znate. Sledeće sezone bio je najbolji igrač Zvezde i otišao je u Fenerbahče.

ABA Liga, KK Crvena zvezda - KK Cedevita, Marko  Gudurić

Šutirao je trojku u padu i gledao kako prolazi kroz obruč: Gudurić u karakterističnoj pozi Foto: Marko Todorović

Sada mnogi navijači Zvezde priželjkuju da se uradi nešto slično. Da Zvezda napravi rez i da pokuša da u drugi plan stavi strance (Lorenca Brauna, Derika Brauna i Džejmsa Gista), ili da pokuša da nekoga od njih razbudi iz letargije, i da sa svojim mladim igračima Dobrićem, Davidovcem, Simanićem, Čovićem, Nenadićem, Jovanovićem uz Kuzmića, Berona, Dženkinsa i proba da uradi nešto. Naravno, u slučaju otpuštanja stranaca bilo bi potrebno dovesti adekvatnu zamenu i pogoditi s pojačanjem, kao što je to bio slučaj kada je doveden Kvinsi Miler.

Zvezda ima bisere u FMP-u

 

Na početku sezone Simanić i Jovanović se nisu ni skidali za prvi tim kod trenera Tomića. Posle njegovog odlaska videli smo kratku "eksploziju" Simanića, a čekaju se Nenadić i Jovanović, koji je sad umesto Gista otišao u Berlin na meč sa Albom. Ako imaju kvalitet neka dobiju šansu, ako nemaju ne treba da budu u Zvezdi.

Aleksander Renfro, Nemanja Nenadić

Možda da dobije minutažu: Nemanja Nenadić Foto: Marko Jovanović

Crveno-beli imaju i varijantu da uzmu dvojicu igrača iz FMP-a, a to su Aleksa Radanov (21, 200) koji je igra pozcije od plejmejkera do krila i krilnog centra Stefana Đorđevića (21, 203) koji igraju odlično u ABA ligi.

Zašto im ne dati šansu da sada već osete Evroligu i da vide na kom su nivou? A što se tiče ABA lige, tu su dokazali da su među boljima. Doduše u ABA ne bi mogli da igraju do decembra, ali bi mogli u Evroligi.

Treba probati sa ovim konceptom pa, ako se ne ostvari rezultat (mada u Evroligi i nema nekog velikog imperativa, samo je važno ne biti među poslednja dva) bar će se stvarati igrači za srpsku košarku.

2. Nastavak u istom ritmu sa eventualnim dovođenjem novih pojačanja i trenera

 

Druga varijanta, to jest drugi put je da se nastavi ovako "mučenje" od utakmice do utakmice, da se traži forma da se čekaju stranci da prorade i da donesu ono za šta su dovedeni. Uz to bi eventualno moglo da se razmisli o još jednom pojačanju, na mestu plejmejkera pre svega, jer Lorenco Braun ne može sam, a nema adekvatnu zamenu.

Filip Čović je potpuno van forme i trpi ogroman pritisak od strane navijača  potpuno nezasluženo, jer momak daje sve od sebe, na svakom meču. Nenadić ne dobija neke minute i pitanje je koliko može da odgovori zahtevima Evrolige, jer se videlo koliko se mučio da prenese loptu kada je dobio šansu protiv Reala.

Takođe, možda je vreme o dovođenju iskusnijeg trenera, jer je Gavrilović, ma koliko znanja imao, do sada uvek bio asistent i možda nema harizmu da vodi prvu ekipu ovakvog nivoa i renomea.

Andrija Gavrilović

Andrija Gavrilović trenere Zvezde Foto: Marko Jovanović

Ovaj put takođe ne garantuje neki rezultat, ali može potencijalno da ga donese, ako se ekipa ujedini, podigne iznad ovog mentalnog stanja u koje su zapali. Ali, opet za to je potreban naporan trening i vera u sebe.

Na sreću sezona je duga, tek je polovina novembra, ali je pravo vreme za rezove i odluke koje će doneti boljitak i napredak u sezoni.

Za sada je Gist na hlađenju i nije otišao u Berlin, videćemo da li i koliko će mu još dati šanse, koju realno zaslužuje, jer je na početku bio najbolji igrač. Čeka se povratak u punu formu Derika Brauna, koji ima kvalitet za Evroligu, ako je potpuno zdrav.

U svakom slučaju, Zvezda ima pred sobom dva puta, i biće zanimljivo videti koji će odabrati.

Možda ćemo već posle utakmice u Berlinu protiv Albe (20.00) dobiti odgovor...

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    19. novembar 2019 | 16:15

    Кад би нама држава плаћала тренера 800000€ ко некима, и резултати би били бољи...не може без тренера, а и нисмо државни пројекат...

  • Darko007

    19. novembar 2019 | 16:43

    Ostabite Lorenca na miru. Decko je brutalan igrac, ne razunem sta vam on smeta...

  • Djole

    19. novembar 2019 | 17:25

    Biće bolje,polako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA