≫ 

Nova filozofija košarke i 5 stvari koje Kokoškov donosi Srbiji: Kreće nova era evropskog drim tima!

Novi selektor Srbije je zapravo pravi predstavnik američke škole košarke i njihove brzine u igri koja je neophodna Srbiji

  • 17
Igor Kokoškov, Goran Dragić, Luka Dončić, košarkaška reprezentacija Slovenije, Eurobasket 2017 Foto: Profimedia

Dolaskom Igora Kokoškova na mesto selektora košarkaša Srbije, može se reći da počinje nova era našeg najtrofejnijeg i najvoljenijeg sporta.

Za razliku od ranijih selektora našeg nacionalnog tima koji su bili evropski treneri i vodili najbolje ekipe starog kontinenta, Kokoškov je "američki trener". Kad to kažemo, mislimo na to da je tamo stasao poslednjih 20 godina i gradio svoju košarkašku filozofiju u Americi na koledžu, pa zatim u NBA.

Video: Gospodska izjava: Šta je Kokškov rekao pred finale protiv Srbije 2017?

Treba da znate da su košarka u Evropi i SAD potpuno dva različita sporta po pitanju shvatanja, koncepta, filozofije, pristupa, organizacije itd.

On jeste počeo u Srbiji u OKK Beogradu, prvo sa juniorima, a onda i seniorima i učio je od naših trenera poput Branislava Rajačića Rajčeta, Zdravka Kubata, Bore Cenića, ali je tu srpsku, da tako kažemo, filozofiju, uspešno implementirao sa američkom i postao jedan od najboljih trenera srednje generacije na svetu. To je dokazao sa Gruzijom, koju je vodio sedam godina, a posle i sa Slovenijom.

Igor Kokoškov Igor Kokoškov ( skroz desno) na seminaru Košarka bez granica Foto: MN Press

Nadamo se da će i Srbiji doneti svoje najbolje kvalitetete:

Mirnoća na terenu i gospodski maniri bez obizira na situaciju

Ono što je naučio u Americi jeste da utakmica nikada nije gotova dok sudija ne svira kraj i da jedan poraz ne znači ništa i brzo se zaboravlja.

Tokom Eurobasket 2017. pokazao je neverovatnu mirnoću vođenja utakmica, za razliku od drugih selektora koji su vikali, skakali, pored klupa, urlali na igrače, Igor je sve rešavao mirnim putem i savetima.

Video: Kako je Kokoškov sa Slovenijom isprebijao Špance za finale Eurobasketa

Ta mirnoća je ulivala igračima neverovatno samopouzdanje. Kada je frka, kada se lomi rezultat, izraz njegovog lica se ne menja, hladan je kao "led" i daje samo savete koji mogu da pomognu igračima

- Mi u Srbiji nikada nismo oskudevali u košarkaškom talentu. Otuda će moj posao kao selektora biti da igrače pripremim, pomognem im i da donosim odluke u najboljem interesu tima - kaže Kokoškov o svojoj filozofiji.

Igor Kokoškov Ove godine je u Srbiji držao predavanje na Trenerskoj "klinici" Foto: MN Press

Neverovatna tehničko - taktička potkovanost

Arsenal akcija koje poseduje srpski stručnjak je impresivan, njegova taktička potkovanost je na izuzetnom nivou a što je najbitnije, ume brzo da pročita igru i u pravom trenutku implementira adekvatnu šemu, i odgovori protivniku na način na koji oni ne očekuju.

Kad su ga jednom pitali što Stiv Neš (tada u Finiksu gde je Kokoškov bio asistent) mnogo dribila loptu dao je odličan odgovor.

- Poenta je da ako dominiraš loptom, dominiraš i igrom, i obrnuto, ako dominiraš igrom, dominiraćeš loptom - rekao je tada Kokoškov aludirajući da je Neš dvostruki MVP lige bio.

- Moje trenersko razmišljanje se bazira na tome da se svaki uspešan tim, pre svega, gradi na kreativnošću i sposobnostima samih igrača tog tima - istakao je Kokoškov u prvoj izjavi po preuzimanju Srbije.

- Igrači sa kojima sam do sada radio znaju da je moj stav da "uspeh tima uvek pripada igračima, a da treneri preuzimaju odgovornost".

Igra u tranziciji najjače oružje

Eurobasket, 2017, Košarkaška reprezentacija Srbija, Slovenija Igor Kokoškov na klupi Slovenije; Foto: AP/Tanjug

Nije tajna da je Kokoškov sa Slovenijom pokorio Evropu na najjače oružje koje NBA košarka nudi, a to je napadačka tranzicija ili kontranapad. Slovenci su igrali neverovatno brzo, neverovatno su brzo donosili odluke na terenu, bez prevelikog taktiziranja. To je ono što treba srpskoj selekciji koja ima fantastične fizičke predispozicije.

- Sam po sebi protok lopte i dodavanje ne garantuje da imate dobar napad. Neki timovi poput Jute, gde sam radio, koji imaju dobar protok lopte i dodavanje, nisu efikasni - rekao je svojevremeno Kokoškov, a zatim je objasnio igru u tranziciji.

- Imate primarni, sekundarni kontranapad i brzi napad gde se rešavaju brze situacije. U Evropi treneri veruju samo u primarni kontranapad i posle toga sve staje ako ne prođe i igra se poziciono. U Americi treneri žele da se trči i dalje, da se igra sekundarni kontranapad, a onda i brzi napad sa brzim rešenjima.

Razvoj mladih igrača i njihovog brzog razmišljanja

Igor Kokoškov smatra da je košarka igra reakcije i brzog donošenja odluka i zato veliku pažnju pridaje tom razvoju kognitivnih sposobnosti. Zato i kaže da su te vežbe za individualni razvoj koncentracije i razmišljanja igrača promenile njegov način razmišljanja.

- Meni je to promenilo način razmišljanja, jer košarka je igra brzog donošenja odluka i reakcija. Ako igrače spremite na taj način imaćete više prilika za uspeh - rekao je Kokoškov na seminaru u Beogradu.

To je upravo ono što fali mladim igračima u Srbiji, brzina ragovanja, brzina igre.

Individualna odbrana igrača taktika i tehnika

Takođe, jedna od bitnih stavki koje će Igor doneti iz NBA je odbrana 1 na 1, što je osnova u NBA. Ako možeš da braniš jedan na jedan igrača, tvoj tim je već u prednosti jer ne mora da se prilagođava i odmah je lakše igrati kolektivnu odbranu.

- Jedna od bitnih stvari je da nema prodora u sredinu, lopta se usmerava u stranu i trudimo se da tamo što duže ostane kako bi ih lakše kontrolisali. Takođe, ne smemo da dozvolimo da lopta menja strane - pričao je Kokoškov na jednom treingu na košarkaškoj klinici.

- Ako treba da nas pobede nek nas pobede sa branjenim šutem sa poludistance. Poeni koji nas koštaju utakmice su poeni iz reketa koji su najprecizniji kao i skok u napadu. Pokušavamo da igramo bez faula, bez prodora u sredinu i šut najvećeg procenta moramo da im oduzmemo.

- Osim toga svaka ničija lopta mora da bude naša, svaku loptu koja se kotrlja po zemlji moramo da uzmemo - pričao je Kokoškov.

Poslušajte celo predvaanje:

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB

    20. novembar 2019 | 16:29

    Ovo je najava da se igra nece prilagodjavati Lucicu, Raduljici, Milutinovu, Bircevicu, Simonovicu, i td. nego ce se igra prilagodjavati Jokicu, Bjelici, Bogdanovicu i Marjanovicu, Guduricu.

  • Mis

    20. novembar 2019 | 16:13

    Los izbor,bolji je Pesic

  • Palilulac

    20. novembar 2019 | 18:16

    Bravo covek pravi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA