≫ 

Nadrealni košarkaški put Luke Dončića: "Sedi kući, igraj se igračkama", on plače da dođe na trening

- Obično sam govorio Luki: "Sutra si slobodan, sedi kući, igraj se sa igračkama. Sutra u 12 mi zvoni telefon, kažu Luka nas preklinje da dođe na trening - ističe Dončićev nekadašnji trener

  • 17

Košarkaško čudo Luka Dončić nastavlja da fascinira ljubitelje košarke širom sveta, jer je u poslednjem meču i pobedi svog Dalasa nad Golden Stejtom 142:94, postigao 35 poena uz 10 skokova i 11 asistencija. 

Mladi Slovenac je sve to postigao za manje od 25 minuta, što nikome i nikada nije pošlo za rukom u najjačoj ligi sveta. 

Luka Dončić Foto: AP/Tanjug

Prava magija košarkaša koji je nekada nastupao za Real Madrid, koji navija za Zvezdu od malih nogu, sluša srpsku muziku i u kojeg na draftu "nisu verovali" Sansi i Sakramento glavna je tema ne samo navijača već i košarkaških stručnjaka u Americi.

Tako prestižmni ESPN donosi priču Majka Šmica o "čudu i magiji" dečaka sa Balkana koji je svojim igrama i umećem zaludeo NBA svet.

Priča počinje u Ljubljani 2008. godine kada Dragić sa Olimpijom osvaja prvenstvo Slovenije. U klubu je i Dončić, tada tridesetčetvorogodišnji otac devetogodišnjeg Luke. Sam Dragić priznaje da je pažnju svih privukao dečak sa zlatnom medaljom u momentu "dok su konfete letele kroz vazduh, i dok su svi podizali pehar".  Zanimljivo, taj isti dečačić će upravo sa Dragićem pokoriti Evropu sa reprezentacijom Slovenije.

ESPN ističe da "dečak u zelenom dresu Olimpije" je već tada, sa svojih 9 godina zano čime želi da se bavi u životu. Košarku je zavoleo od malih nogu, a rano je i počeo da je trenira.Ljudi koji ga poznajuu često kažu da je loptu počeo da drži već sa 7 meseci.

- Bio je klinac i videlo se da ima neverovatan osećaj za loptu, kao i njegov otac. Uvek je sedeo pored koša ili blizu klupe. Sećam se da je, kada god smo posle poluvremena izlazili iz svlačionice na nastavak meča, on bio na terenu i koristio slobodne minute da šutira na koš. Uvek se setim te scene - rekao je jednom prilikom Dragić koji je sa Sašom Dončićem odigrao 109 zaničnih mečeva.

Zanimljivo, prve zvenične mečeve sadašnji as Dalasa je odigrao već u svojoj 7 godini u dresu svoje osnovne škole, a već u svojoj 8. godini otac ga vodi u Olimpiju kod trenera Grega Brezoveca, inače velikog porodičnog prijatelja Saše i majke Mirjam. Posle prvih treninga sa svojim godištem Brezovec shvata "sa kim ima posla" i "pomera" Luku na treninge sa generacijom 1996, koja je tri godine starija od njega. Ispostavilo se, da je to bio pravi potez, jer želja za takmičenjem kod mališana nije prestala, čak se i uvećala, pa je i u toj konkurenciji, sa 3, 4 godine starijim saigračima, pokazivao neverovatan talenat.

Kako se ističe, nisu mu dozvolili da se takmiči sa četrnaestogodišnjacima, iako je želeo, ali se izborio da "sedi na klupi" sa timom dvanaestogodišnjaka. Neverovatno je da je i tada želeo da provodi svaki slobodan minut na terenu, i trenira sa starijima.

- Obično sam govorio Luki: "Sutra si slobodan, sedi kući, igraj se sa igračkama ili već sa nečim, treba da se odmoriš" - istakao je Jerner Smolnikar, Dončićev trener u periodu 2007/2011 godina - i dodao:

- Sledećeg dana u 12 sati, meni zvoni telefon, zovu me njegovi roditelji, kažu: "Možete li molim vas da primite Luku na trening", preklinje nas da igra". Njegova strast za košarkom bila je neverovatno - zaključio je on.

Video: Luka Dončićza Telegraf o Evroligi

Posle neverovatne dominacije koje je pokazao do 12. godine, samo interesovanje za "košarkaško čudo" postalo je ogromno. Već se znalo za dečaka koji ima odličan pregled igre, neverovatan šut, košarkaški instinkt i talenat  koji "nema granice".

- On je sve ovo što ima danas, imao od kad se rodio. Ne možeš ti ovo sve da naučiš što on radi. Nema šanse da ti možeš da naučiš igrače svemu što on zna. Nemoguće je. Za mene je neverovatna stvar koliko napreduje i koliko samopouzdanja ima na terenu. Uvek ima želju da pobedi, ali, kada se meč završi, on postaje onaj neverovatni mali dečačić.

- Uvek se smeje, šali sa decom. Imao je magnetsku privlačnost još u tom dobu - istakao je Lojze Sisko, direktor progroma za mlade Union Olimpije.

Luka Dončić Foto: instagram.com/lukadoncic

Sve posle tih košarkaških početaka je istorija koja traje. Luka prelazi u Real u kojem se dodatno razvija i dobija najsavremenije uslove za napredak. Kao i na sve ostalo, Dončić se adaptirana uslove koje zatiče, uči španski i ulazi u prvi tim. na njegov talenat niti jedan trener koji ga je video, nije mogao da ostane ravnodušan. Tako ulazi u prvi tim i trenira sa Serhiom Rodrigezom i Ljuljom.

Luka Dončić, Real Madrid Printskrin: BasketCantera.tv

Posebno je zanimljiva izjava nekadašnjeg centra CSKA Kajla Hajnsa o svom prvom susretu sa Dončićem.

- Zagrevao se pred meč sa nama u Rusiji. Video sam ga i rekao sebi: Ovaj klinac ima 16 godina?" Kada se Ljulj povredio i on je dobio minute. Odmah je postigao trojku - istakao je Hajns. 

Te sezone, u ACB ligi, drugoj najjačoj u svetu, Slovenac upisuje 13.7 poena, 8 skokova i 5.8 asistencija uz 61.8 procenat šuta za 2 i 37.3 za tri poena, i to, na 51 meču za Real.

 - Došao je na trening sa nama, uhvatio je lloptu, skočio i zakucao loptu u koš. Pitao sam se, da li stvarno ima 17 godina. Verovatno je jedan od najvećih talenata koje sam ikada video - rekao je naturalizovani Slovenac Entoni Rendolf koji je kasnije sa Dončićem i Dragićem osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2017. godine. 

Posle debija u Realu, zlata sa Slovenijom, osvajanja Evrolige sa Realom, Dončićeva priča se nastavila u NBA. Izabran je kao 3. pik prve runde na draftu, stigao u Dalas Maverikse i danas je svetska košarkaka tema broj jedan. Najbolje od svega je, što ima 20 godina i šansu da postane jedan od najboljih ikada. Verovatno ništa čudno za dečaka koji je "rođen sa košarkaškom loptom u ruci". Dončićmanija tek počinje.

Video: Luka Dončić MVP Fajnal fora Evrolige

Zvezda se nalazi u veoma lošoj seriji, izgubila je od Reala, Asvela, Partizana, Albe… i večeras (19.00) ide na noge Žalgirisu. Kvota na pobedu crveno-belih je čak 4,00, dok je kec mnogo izvesniji i samim tim, kvota je 1,25. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Žalgiris - Zvezda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA