≫ 

Da Lebron Džejms hoće da igra za reprezentaciju svi bi to prihvatili: Kokoškov uzdrmao region!

Selektor košarkaša Srbije dao je zanimljiv intervju hrvatskom portalu u kojem je pričao o problemima košarke u regionu

  • 5

Igor Kokoškov, novi selektor Srbije i prvi glavni trener u NBA ligi iz Evrope, u razgovoru sa Index.hr otkrio je mnogo stvari koje će zanimati navijače u našoj zemlji, ali i regionu. Kokoškov je posebno pričao o problemu stranaca u reprezentacijama regiona, zbog čega treba stvarati igrače.

Hrvatske novinare je posebno zanimala tema stranaca jer postoji mogućnost da bek Efesa Šejn Larkin obuče dres njihovog nacionalnog tima.

- Mislim da treba uvek igrati po pravilima. FIBA je postavila neka pravila, ona su zakon, a zakone treba poštovati. Postoji li mogućnost da naturalizovani stranac može da igra za reprezentaciju, onda ne vidim u čemu je problem ako zaigra. Mislim da oko tog pitanja postoje dvostruki standardi. U slučaju da javnost nije čula za nekog stranca, onda će sigurno reći ne, ali hipotetički, da Lebron Džejms ili Kevin Durent izraze želju da zaigraju za neku reprezentaciju, uveren sam da bi svi itekako bili za.

Lebron Dzejms, Nikola Jokic Foto-montaža: Tanjug/AP

- Slažem se da takav igrač mora da donese kvalitet više, da bude bolji od onoga što mi imamo, a ako je tako, onda ne vidim zašto bi bio problem. U Srbiji smo imali takav slučaj. Za žensku reprezentaciju je igrala Danijel Pejdž. Tu su takođe dvostruki standardi. Ako je Savez rekao "ne" za strance, onda bi to trebalo da važipodjednako za sve, i za mušku i za žensku reprezentaciju. Ponavljam, pravilo je takvo kakvo je i kao trener, ja sam za to da se ono iskoristi za dobrobit reprezentacije. Ako neke mnogo jače i bogatije nacije od nas posežu za strancima, zašto ne bismo to napravili i mi? Naravno, ako je takav igrač zaista pojačanje.

Dražen je bio "rok" zvezda naše generacije

Što se tiče rada u selekciji Srbije smatra da samo nastavlja kontinuitet prethodnika

Dražen Petrović u dresu Portlanda Foto: Guliver: Ken Levine/Getty Images

- Ja nastavljam tamo gde su stali moji prethodnici. Dušan Ivković, Željko Obradović i Saša Đorđević radili su fantastičan posao, negovali su tradiciju, te kult košarke i reprezentacije. Taj kult je nešto što je neophodno, da svaki igrač smatra da je čin igranja za svoju zemlju nešto posebno.

- S druge strane, u odnosu na Hrvatsku, mislim da imamo nešto bolji balans u sastavu, bolje smo popunjeni na većem broju pozicija. Sećam se reprezentacije Brazila koja je u jednom trenutku imala tri startna NBA centra, tri dominantna centra, Splitera, Varežaa i Nenea, a opet ništa nisu mogli da uarade.

Igor Kokoškov, Nikola Jokić Foto: AP/Tanjug

- Bez obzira na to koliko oni bili vrhunski, nisu mogli sva trojica u isto vrema da budu na parketu. Reprezentaciju ne čine imena, nego tim. Po meni su to dva ključna faktora koji čine razliku između srpske i hrvatske reprezentacije - rekao je Kokoškov.

Novi selektor Srbije rekao je ko su po njemu najbolji evropski košarkaši zauvek.

- Dražen je u vreme kad sam odrastao i formirao se bio idol generacija. Zbog Dražena smo zavoleli košarku. Dražen nije bio samo košarkaška zvezda, on je bio rok zvezda. Bez dileme, Dražen je broj jedan, Sašu Đorđevića bih stavio na broj dva, Toni Kukoč na tri i Vlade Divac na četiri.

Video: Draženu Petroviću sam predvideo 1990. šta će mu se desiti

Vodio bih Hrvatsku, zašto da ne

Hrvatskog novinara je zanimalo mišljenje Kokoškova zašto Hrvatska nema kvalitetnog plejmejkera, decenijama već?

- Bez pravog i stručnog rada, s obzirom na veličinu tržišta, a pri tome mislim na Balkan, mi ne možemo biti konkurentni ruskom, španskom, francuskom ili američkom tržištu. Ta su tržišta ekonomski mnogo jača od nas i to moramo dashvatimo. Ono što mi moramo da uradimo je da stvorimoodređene regulative i povezati se s FIBA što se tiče procesa proizvodnje igrača. Hrvatska je u 80-ima bila centar evropske klupske košarke, a danas nema ni jedan klub u evropskim takmičenjima.

Mundobasket 2014, Košarkaška reprezentacija Argentine Hrvatske - Spain Basketball World Cup Foto: Tanjug/AP

- Mislim da je to dovoljan znak. Da bi Hrvatska, a i sve ostale zemlje u regionu, mogle konkurisati bogatijim silama, moraju da počnu mnogo više da ulažu u rad s mladima i u proizvodnju igrača. Talenata će na ovim prostorima uvek biti, ali šteta je da se takvi igrači ne prepoznaju ili da odaberu neki drugi sport jer ih košarka ne zanima.

Treba raditi na popularizaciji košarke, stimulisati male klubove, male centre košarke, ulagati u edukaciju trenera i struke. To je jedini način kako možemo da se vratimona pozicije koje su nam nekada pripadale - rekao je Kokoškov.

Na pitanje da li bi seo na klupu Hrvatske Kokoškov je normalno odgovorio sa: Zašto da ne?

- U karijeri sam vodio reprezentaciju Gruzije i Slovenije. Ja sam zanatlija, dakle, čovek koji se bavi terenom. Moj život i moj posao je košarka, ne politika. Da je postajao nekakav kontakt, zašto ne, sigurno bih razmotrio i takvu mogućnost. Nemam predrasuda, nisam apolitičan, ali politika nikad nije bila presudan faktor u mom životu, niti je kontrolisala poslovne odluke koje sam donosio - istakao je srpski selektor.

Video: Koš u Banatskom Brestovcu svedoči o NBA snovima Igora Kokoškova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    5. decembar 2019 | 14:37

    Bez stranaca ,i kraj!

  • Alonso

    5. decembar 2019 | 14:07

    Ne demagogiši, niko ne bi voleo stranca u našoj reprezentaciji, pa makar to bio i LeBron, a kamo li Kaminski. Mi imamo dobre igrače i trebalo bi ih koristiti na pravi način.

  • Petar

    5. decembar 2019 | 14:54

    Iz principa ne bi pa ni da je lebron

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA