Pucanj koji je promenio srpsku košarku: 19 godina od atentata na Harisa Brkića!

Danas bi Haris Brkić imao 45 godina, možda bio trener Partizana, selektor Srbije ili neki sportski direktor. Međutim, sve je stalo na tom parkingu ispred Pionira 12. decembra 2000.

  • 11

Pre 19 godina dogodio se jedan od najmračnijih trenutaka srpskog (i jugoslovenskog) sporta, jer je jedan od najtalentovanijih košarkaša tadašnjice Haris Brkić sa dva metka u glavu upucan na parkingu dvorane Pionir.

Imao je 26. godina i počinjao je vrhunac njegove igračke karijere.

Haris Brkić Foto: MN Press

Tri dana trajala je borba za život, a Harisa Brkića među živima nema od 15. decembra 2000. godine, kada je izdahnuo od posledica ranjavanja tri dana ranije.

Danas, kao ni pre 19 godina ništa se ne zna. Ni ko, ni zašto je ubio zamenika kapitena crno-belih koji je tokom kratke, a bogate karijere osvojio četiri titule šampiona Srbije i tri nacionalna kupa, igraći uglavnom za Partizan i jednu sezonu za Budućnost.

Haris Brkić Haris Brkić u dresu Budućnosti sezona 1999/ 2000. Foto: MN Press

Istraga nikad nije došla do kraja. Nekako se uvek gubila na granici Srbije i Crne Gore.

Ostala su pitanja i sećanja.

Na Harisov ulaz, na drugarstvo sa Mićom Berićem, Zoranom Stevanovićem, na redovne parole i pesme Grobara posvećene odličnom spoljnom igraču kakav je bio Brkić.

Mi smo bili nerazdvojni, Mića Berić, Haris i ja. Posle treninga sednemo po sat, dva u Pioniru u kafiću, zna se kafa ručak, pa kući, i uveče tako isto. Jednostavno smo se našli i združili i bili smo vezani kao crevca - pričao je Zoran Stevanovič popularni Stragi detalje iz druženja sa Harisom.

Haris Brkić Nerazdvojna družina: Sleva: Aleksandar Čubrilo, Zoran Stevanović, Nikola Tomašević ekonom, Haris Brkić i Dr Moma Jakovljević Foto: MN Press

- Sledeće sezone je došao Zoran Sretenović i tada je i on s nama bio nerazdvojan. Sećam se, pokojni Haris, njegova tadašnja devojka, i ja i moja žena i Sreta, mi se nismo razdvajali. Svako veče posle treninga smo visili kod Sretenovića svaki dan. To nam je bilo mesto za okupljanje.

Zoran Stevanović Zoran Stragi Stevanović Foto: Telegraf

Na pitanje kakav je bio van terena, Stevanović kaže:

- Veliki drugar i šaljivdžija. Izlazili smo zajedno. Svaki put kada smo išli u grad posle utakmice išli smo zajedno.

- Bio je za šalu spreman uvek i na svoj račun. Ta geneacija je bila jedna od luđih generacija u Partizanu, što se tiče atmosfere na treninzima i van njega.

Bilo je i u to vreme finansijskih problema, ali smo se snalazili, pomagali jedni drugima- kaže popularni Stragi.

Haris Brkić i devojka Sanja Haris Brkić i njegova tadašnja devojka Sanja Foto: MN Press

Tragičan momenat zatekao ga je u Laktašima gde je igrao za Igokeu.

Kada se to desilo, ja sam imao povredu pete, nisam igrao. Ekipa je otišla za Podgoricu, a ja krenuo iz Laktaša svojim autom i bio sam totalno pogubljen.

Čak sam sleteo s puta u jednom trenutku negde u brdima Bosne. Nisam mogao da se smirim stalno mi je slika bila njegova pred očima - rekao je Stevanović.

Nikola ulazi na trening prekida ga trese se i kaže "Pucali su na Harisa"

Druga legenda Partizana Miroslav Mića Berić bio je na treningu crno-belih tog 12, decembra kada se sve desilo.

- Bio je šmeker, dobar čovek. Nije bio previše otvoren čak ni nama sa kojima je bio svaki dan.

Haris Brkić Haris Brikić Foto: MN Press

- Plenio je jer je znao da se ponaša. Bio je prava ličnost za primer. Ja nikad sa njim nisam doživeo neku neprijatnost. Znao je da se šali i sve u svemu jedna kompletna ličnost - rekao je Berić.

Brkić se posle sezone vratio u Partizan polovinom novembra, a u trenutku kada se desio tragičan događaj Berić je bio na treningu Partizana.

Mica Berić- Haris Brkić Miroslav Berić Foto: Marko Todorović, MNPress/Nebojsa Parausic

- Jako kratko je bilo sve to. Bio je tri četiri nedelje sa nama. Debitovao je u četvrtak u Suproligi protiv Ostendea u Beogradu, pa je bila Vojvodina u Novom Sadu u nedelju, i to se desilo u utorak uveče. Imali smo trening od 20 do 22h.

- Posle 15 minuta je izašao sa treninga jer mu nije bilo dobro i kad je izašao sve se to desilo na malom parkingu.

Mića Berić Miroslav Berić Foto: Marko Todorović

- Igrali smo pet na pet i moja petorka je bila okrenuta ka tom ćošku odakle je Nikola ekonom dolazi i tresao se i kaže "Pucali na Harisa" Istrčali smo napolje svi i već je hitna pomoć došla da ga odveze. Ne znam... Možda je i bolje što ga nisam video tada - sa tugom u glasu kaže Berić.

Čuveni dvokorak koji je patentirao

On je bio poznat po čuvenom produženom dvokoraku koji je kasnije dobio neformalni naziv "Harisov ulaz" Ne znamo da li je on izmislio taj potez, ali je bio sigurno prvi koji ga je izvodio u Jugoslaviji. Veliki Aca Nikolić je rekao da igrači stvaraju tehniku, koju posle treneri primienjuju u radu i treningu. Ako je to tačno - Brkić je stvorio ovaj dvokorak.

- Taj cik-cak dvokorak je imao i malo igrača to danas zna da izvede to, kao i onaj produženi dvokorak, gde je odraz sa iste noge posle driblinga.

Haris Brkić Foto: MN Press

- Haris je bio snažan u ramenima i odlično je znao da izvuče taj prodor gde je bio nezaustavljiv. Znali smo da je to uvek koš i faul - rekao je Miroslav Berić, saigrač Brkića iz Partizana.

Radi se o produženom koraku koji se vrlo teško branio. O tom potezu sudije su imale podeljeno mišljenje, ali je konačno zaključeno da se ne radi o greški u koracima.

Sve reportaže i priče možete da nađete na OVOM linku.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • coach

    12. decembar 2019 | 12:19

    Nije mi jasno da bar nikakva naznaka ne postoji ko je ubio ili razlog. Al sad kad razmisljam ako se vratio iz buducnosi u partizan, nesto mi tu smrdi... buducnost najsmrdljivi klub uvek bio i ostao.

  • Djole

    12. decembar 2019 | 10:11

    Sramota sto nije pronadjen taj monstrum sto ga je ubio. Zelim mu sve najgore kao i ovima sto ga kriju

  • KK PREDGRAĐE

    12. decembar 2019 | 11:24

    Nikad prežaljen, nikad zaboravljen!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA