Itudis odgovorio Barkliju na prozivke Evrolige, pa branio Žoca: Kamere nam ulaze u kadu, sobu...

Govorio je o odnosu evropske i NBA košarke

  • 1

Trener moskovskog CSKA Dimtris Itudis na najbolji način je odgovorio legendi Finiks Sansa i NBA lige Čarlsu Barkliju kada je reč o kvalitetu igrača koji sa Starog kontinenta idu put SAD.

Barkli je potcenjivački prošle godine govorio o Evroligi kao takmičenju, a upravo su kroz neke od evropskih ekipa stasavale nove zvezde NBA.

- Luka Dončić je sjajan... Znate, Čarls Barkli je rekao da je Evroliga sra*e i da je NBA jedina prava liga. Ovo nije njegov najbolji citat, poštujem Barklija iako se lično ne poznajemo, ali Evroliga je vrlo čvrsto takmičenje, kako fizički tako i psihički. Hvala Bogu pa imamo primer Luke Dončića koji je sa 13 godina već bio fantastičan, ali on nije jedini primer. Pogledajte samo Janisa Adetokumba ili Bogdana Bogdanovića, koji su takođe ambasadori evropske košarke u NBA ligi. Danas, NBA ekipe žele taj uticaj iz Evrope, bilo od igrača, skauta, analitičara ili trenera - rekao je Itudis za Vala sport.

Evroliga de fakto kaska za NBA po kvalitetu košarke, što se vidi i u činjenici da je NBA svima san, te da se posmatra kao "naredni korak" u odnosu na Evroligu.

Luka Dončić Foto: Tanjug/AP

Međutim, kako Evroliga finansijski ne može da parira ne kineskoj ligi, utoliko je veći problem što mnogi igrači svoj potencijal nose i na daleki istok.

- To uopšte nije dobro, a još sam više frustriran kada igrači nisu sigurni da li žele da dođu kod nas pa završe igrajući košarku u Kini. Ta se liga često takmiči sa nama, a ponekad i sa NBA ligom, toliko su finansijski moćni. Za svakog Nikolu Mirotića koji se vrati u Evropu postoji deset Luki Dončića koji odlaze u NBA i taj balans nam nikako ne odgovara - istakao je Itudis.

Željko Obradović Foto: Twitter.com

On je između ostalog stao i u odbranu svog kuma i mentora Željka Obradovića, koji je poslednjih nedelja bio na udaru zbog nekontrolisanog ponašanja tokom jednog tajm-auta kada je vređao svoje igrače.

- Imao sam mnogo tajm-auta sa Željkom i već znam njegove načine da motiviše igrače. Ne bih želeo da u tome preteram, ali cela ta situacija je smešna. Kamere uđe u moju konferencijsku salu, kadu, sobu, bez ikakvih filtera i to nije dobra stvar. I ja sam protiv Albe imao sličan tajm-aut, gde nisam upotrebljavao baš lepe reči za svoje igrače. Jasno mi je da to zabavlja navijače, ali ko od toga ima koristi? Evroliga? Klinci koji treba da slušaju takav jezik? Igrači koji hoće da igraju u budućnosti za mene, Željka, Šarunasa Jasikevičijusa? - jasan je Itudis.

Negirao je mogućnost da za sada ode u NBA za koju i sam kaže da je najbolja organizacija, ali da ne isključuje tu mogućnost ukoliko ode iz CSKA.

Video: Saša Obradović skenirao Partizan i Budućnost, Zvezdi poželeo pehar Evrokupa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    13. decembar 2019 | 05:01

    Tako se prica o kumu, prijatelju..Druga je stvar da je istina da je NBA 15 godina ispred evropske kosarke.. U Evropi igraju dobri igraci, ali u NBA igraju najbolji.. kod nas se manje trose fizicki, manje je utakmica.. zato se i vracaju u Evropu posle 30god.. Evropska kosarka nije ujedinjena, pare i politika se opet probijaju..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA