≫ 

Zvezda poražena u Areni: Stauskas i Šengelija trojkama i arbitri odlukama presudili crveno-belima!

Prekinuta je serija Zvezde

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

Košarkaši Baskonije  pobedili su ekipu Crvene zvezde sa 72:64 (20:14, 12:17, 24:12, 16:21) u 13. kolu Evrolige u Štark areni.

Španski tim je prekinuo Zvezdin niz od tri pobede zahvaljujući Niku Stauskasu, ali i lošim sudijskim odlukama koje su se uvek prelamale u korist gostiju i uglavnom ih je donosio Fernando Roča.

Stauskas je uz Šengeliju to iskoristio i trojkama zatrpao koš crveno-belih u drugoj polovini treće i prvoj polovini četvrte četvrtine i doveo svoj tim do pobede.

Najefikasniji je bio upravo Kanađanin sa 22 poena, Šengelija ga je pratio sa 19, a niko više od igrača Baskonije nije imao dvocifren broj u poenterskoj koloni.

U timu Zvezde je još jednom prednjačio Lorenco Braun sa 20 poena i pet asistencija, a Ognjen Kuzmić je postigao osam poena uz isto toliko skokova (pet ofanzivnih).

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

Nekoliko bitnih trojki i skokova pravili su veliku razliku u korist Baskonije u inače tvrdoj utakmici na mali broj poena i poluvremenu završenom tek 32:31 u korist španskog kluba.

Zvezdu je rano poveo Lorenco Braun koji je prvo asistirao posle pik end rola Ognjenu Kuzmiću, a onda dao trojku iz ćoška za početno vođstvo svog tima.

Bili Beron je nakon toga svojom trojkom nagovestio dobro šutersko veče crveno-belih, ali se tu kod 8:6 za domaćina u Štark areni nekako podigla ručna.

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

Napadi su postajali sve manje organizovani, pa je Baskonija trojkama Šildsa i Šengelije sredinom prve četvrtine stvorila prvu osetniju prednost 17:12.

U međuvremenu je na parket ušao i visoki Jusufa Fal koji je maltretirao Majkla Odža i Džejmsa Gista u reketu i skokovima u napadu omogućavao svojoj ekipi da održi i poveća prednost do osam razlike pred kraj prve četvrtine.

Gosti su poenterski plus u pozorišnoj atmosferi na tribinama Arene lako čuvali sve do završnice poluvremena. Bili Beron je promašio otvorenu trojku, u kontri je Toko Šengelija zakucao za 32:22 i Zvezda je delovala kao da je na konopcima.

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

Tek tada se probudila odbrana reketa crveno-belih. Pasovi koji su prolazili su prestali, Zvezda je malo zbila svoje redove u napadu i trojkom Berona pokrenula seriju 9:0 za minut i po da bi na poluvreme otišla sa poenom zaostatka.

Bitan šraf u toj seriji bio je i Ognjen Kuzmić koji je sa dva ofanzivna skoka olakšao posao sebi i svojim saigračima na putu do povratka u meč pred treću i četvrtu četvrtinu.

Do povratka nije došlo odmah. Loptu je u napadu Baskonije "privatizovao" bivši NBA as Nik Stauskas i krenuo da rešeta. Prvo je u prodoru do koša prekinuo seriju Zvezde sa dva pogođena penala.

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

Potom je imao 2+1, pa trojku i asistenciju, a Baskonija je očas posla uspela da se odlepi na devet poena, pre nego su igrači Zvezde stigli da "skinu trenerke", za samo dva minuta.

Branko Lazić je tada podigao svoj tim odbranom, crveno-beli su opet počeli da sustižu rivala, pod čijim se košem sjajno borio Kuzmić.

Taj defanzivni nalet je bio kratkog daha. Delom zbog toga što je na primer Dženkins "okrajcan" za dva poena kada je naslonio loptu na tablu pre rampe protivnika, a to nije računato kao poen, a onda i zbog toga što je već u sledećem napadu Stauskas pogodio novu trojku.

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

U tom trenutku je španski tim otišao na sedam razlike i do kraja četvrtine za dva minuta postigao još sedam poena zahvaljujući Stauskasu i Šengeliji, te je u poslednjih deset minuta ušao sa 56:43.

Zvezda je tada potpuno "potonula" u odbrani, a Baskonija je nastavila da pogađa. Henri se "šetao" kroz reket, Šengelija je dao svoju treću trojku, a Baskonija je odmakla na nedostižnih 64:45 posle samo dva minuta četvrte četvrtine.

Braun, Beron i Simanić su svojim poenima malo ublažili poraz, na minut i po pred kraj prišli na -8, ali je za preokret bilo kasno. Zvezdi je ovo bio osmi poraz uz pet pobeda, pa je srpski tim pao na 12. mesto Evrolige.

Baskonija je pobedom došla do skora od šest trijumfa i sedam poraza pa se popela do devetog mesta elitnog takmičenja. Zvezda naredni meč igra u regionalnoj ABA ligi, 15. decembra protiv Zadra od 18 sati, dok je 18. decembra njen naredni evroligaški izazov kada gostuju ekipi CSKA iz Moskve.

Četvrta četvrtina:

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

40. minut - Ilman Diop siguran u slobodnim bacanjima (72:62), Ognjen Dobrić završava utakmicu svojim pogotkom za dva, na kraju 72:64 za Baskoniju.

39. minut - Trojka Bilija Berona, Zvezda spušta na -8 (70:62)!

38. minut - Simanić potom greši i verovatno gasi nadu u preokret. Promašio je šut, izborio se Dženkins za novi napad i vratio loptu Simaniću koji je fauliran pri pokušaju zakucavanja - 70:59 za Baskoniju.

37. minut - Trojka Simanića! Zvezda na -11 (69:58). Poentira Baskonija sa linije bacanja, Šengelija ne koristi otvoren šut sa pet metara - 70:58.

36. minut - Koš Brauna posle podbacivanja za Berona i Diopa (67:55). Šengelija poentira iz teške pozicije i okreta sa četiri metra - 69:55 za Baskoniju.

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

35. minut - Dobrić u kontri zakucava sa dve ruke, nakon što je Kuzmiću dosuđen faul u napadu pri postavljanju bloka. Poentira i Lorenco Braun - 67:53 vodi Baskonija.

34. minut - Fal fauliran, centar Baskonije polovičan sa linije - 67:49.

33. minut - Pogodak Davidovca sa slobodnih bacanja, Šengelija precizan na drugoj strani - 66:49.

32. minut - Henri lagano poentira na obruču, Braun ne može da pogodi sa poludistance, a Stauskas nastavlja da rešeta spolja - 64:45.

31. minut - Treća trojka Šengelije, Lorenco Braun fauliran u prodoru - 59:45 za Baskoniju.

Treća četvrtina:

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

30. minut - Trojka Šengelije, pa trojka Stauskasa. Slaba uteha je pogodak Gista jer Baskonija posle 30 minuta vodi 56:43.

29. minut - Stauskas opet na liniji bacanja, pa tehnička Zvezdi u trenutku kada su bili koraci igrača Baskonije. Mnogo sumnjivih situacija su kreirali arbitri - 50:41.

28. minut - Silazna putanja i poeni koji nisu priznati Zvezdi i Čarlsu Dženkinsu, pa trojka Stauskasa! Sudije su se prethodno predugo dvoumile oko očigledne nošene lopte Vildoze. Vrlo loše rade svoj posao u Areni - 48:41.

27. minut - Džening je promašio trojku, poeni za Derika Brauna sa linije penala. Loše Zvezda koristi slobodna bacanja večeras (tek 14/20). Popravlja to Dženkins posle faula - 45:41 za Baskoniju.

26. minut - Sjajna rola Kuzmića! Bori se pod košem rivala i tera Jusufu Fala da izbaci loptu u aut kada je ona delovala izgubljena za Zvezdu. Ne koristi srpski tim napad, a na drugoj strani sporna odluka i koš uz faul za Fala. Na usporenom snimku se vide koraci Fala - 45:38 vodi Baskonija.

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

25. minut - Lazić zaustavlja Stauskasa na njegovoj polovini, isteklo je osam sekundi za prelaz u polje napada i Baskonija gubi loptu. I Braun ju je izgubio jer je izašao u aut, ali je u sledećem napadu završio na liniji za slobodna bacanja posle faula na prodoru - 42:38 za Baskoniju.

24. minut - Stauskas pravi nesportsku na Deriku Braunu u kontri Zvezde (42:34). Isti igrač promašuje potom trojku, Kuzmić uzima novi ofanzivni skok i poentira - 42:36 vodi Baskonija.

23. minut - Novi poeni za Baskoniju, ovog puta prvi koje nije ubacio Stauskas nego Majkl Erik (42:33). Lorenco Braun lupa bananu Vildozi na šutu za tri, pa onda iznuđuje faul.

22. minut - Beron baca loptu u aut, sudiji, umesto svom saigraču. Stauskas daje trojku preko ruke, osmi poen Baskonije za minut i po - 40:33 za Baskoniju.

21. minut - Prekida seriju Zvezde Nik Stauskas sa linije penala. Faulirao ga je Branko Lazić pri prodoru do koša (34:31). Sjajnom akcijom odgovara Zvezda, Braun sa trojke za Berona na "laktu", ovaj kroz dva igrača do Kuzmića za zakucavanje (34:33). Stauskas još jednom prolazi do koša uz faul, ali ovog puta pogađa - 37:33 za Baskoniju.

Druga četvrtina:

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

20. minut - Dva ofanzivna skoka Zvezde posle dva promašaja za tri. Lorenco Braun na kraju prodire pored Jusufe Fala uz faul - 32:31 za Baskoniju, Zvezdina serija je 9:0!

19. minut - Lorenco Braun ide do koša, ubacuje osmi poen u seriji Zvezde 7:0! Stegla se odbrana reketa i odmah je bolja energija u timu Dragana Šakote - 32:29 vode gosti.

18. minut - Diop baca er-bol, Beron se ispravlja za malopređašnji promašaj (32:25). Lorenco u kontri asistira Davidovcu, ovaj zaustavljen bez faula, Kuzmić hvata ofanzivni skok i dobija faul - 32:27 za Baskoniju.

17. minut - Faje prolazi pored Diopa i zakucava, ali dobija običan faul za slobodna bacanja. Pogodio je jedno, Gist je uhvatio ofanzivni skok, ali Beron nije pogodio otvorenu trojku: usledila je kazna i kucanje Šengelije za prvu dvocifrenu prednost Baskonije - 32:22.

16. minut - Dobrić promašuje čisto zakucavanje u kontri, Zvezdu neće pa neće! Stauskas dobija faul, sudije pregledaju snimak pa dosuđuju da je faul nesportski (27:19). Davidovac poentira za nešto manje od dve sekunde napada iz uigrane akcije, Diop daje trojku - 30:21 za Baskoniju.

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

15. minut - Dobrić pod faulom (24:17). Diop se oslobađa Dobrića pri utrčavanju kroz reket i zakucava (26:17), Lorenco Braun jedini pravi razliku u Zvezdi šutem sa poludistance - 26:19 za Baskoniju.

14. minut - Diop utrčava kroz sredinu i dobija pas sa čeone linije pa lagano poentira, Davidovac ne može da pogodi koš Baskonije - 24:16 za goste.

13. minut - Teškom mukom dolaze crveno-beli do prilike za koš, ali i kada dođu, ne pogađaju.

12. minut - Dženkinsova lopta ne prolazi do Gista, ali i Dobrić "vadi fleke" ukradenom loptom za Zvezdu. Dobrić u kontri poentira pod faulom, ali sudije menjaju odluku i kažu da je običan faul na prvom koraku. Dženkins je potom pogodio sa razdaljine penala - 22:16 za Baskoniju.

11. minut - Fal opet hvata ofanzivni skok, prethodno je promašio Šengelija u prodoru. Fal za sada pravi velike probleme crveno-belima - 22:14.

Prva četvrtina:

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

10. minut - Davidovac precizan na prvom obruču, Šilds neprecizan posle finte za dva. Dobrić gubi loptu, a Džening ne kažnjava to trojkom sa skoro pola terena - 20:14 na kraju prve četvrtine.

9. minut - Šilds ne pogađa, Odžo u skoku faulira Jusufa Fala, a u Fal u narednom napadu pogađa uz faul. Raste prednost španskog tima - Baskonija vodi 20:12.

8. minut - Čist zicer ne pogađa u kontri Derik Braun pod faulom, pa umesto tri poena, postiže jedan. Šengelija ubacuje novu trojku za Zvezdine rivale - 17:12 za Baskoniju.

7. minut - Derik Braun prolazi uz čeonu liniju i vraća loptu Odžu koji promašuje iz reketa. Šilds u timu Baskonije pogađa trojku, pa Španci vode - 14:11.

6. minut - Lorenco u kontri posle ukradene lopte Lazića promašuje, a Derik prikucava. Lorenco Braun umalo i u sledećem napadu Baskonije krade loptu. Majkl Erik je laktom udario Lazića - 11:11.

5. minut - Braun napada prodorom posle promašaja Derika Brauna i ofanzivnog skoka Kuzmića. Fauliraju ga igrači Baskonije. Vildoza na drugoj strani promašuje polaganje pa posle ofanzivnog skoka daje trojku - 11:9 za goste.

4. minut - Zvezda ne koristi napad, Šengelija u tranziciji to kažnjava polaganjem za 8:8 posle četiri minuta igre.

3. minut - Braun ne ubacuje preslikanu trojku kao malopre, kažnjava to Henri dvojkom za prvo vođstvo Baskonije 6:5, ali odmah trojku iz bloka daje Bili Beron - 8:6 vode crveno-beli.

2. minut - Trojka Lorenca Brauna! Beron ga je pronašao u ćošku, Amerikanac ne greši - 5:2 za Zvezdu. Stauskas ne pogađa trojku, Šengelija hvata ofanzivni skok i vraća Stauskasu, koji fintira na trojci, ulazi unutar linije 6.75 i pogađa za dva - 5:4 za Zvezdu.

1. minut - Lepa kombinacija iz pika i nabacivanje Brauna na obruč za Ognjena Kuzmića. Luka Vildoza od table pogađa flouter uz malo sreće - 2:2 na startu meča.

Video: Partizan zatrpao koš Krke, šoutajm pred grobarima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sprdacina sa malenom

    12. decembar 2019 | 21:15

    dajte vise..ko zvezdu smatra ozbiljnom ekipom.sad slijede jos 2 teska poraza u evropi..brukanje se nastavlja sa trave na parket..zao mi je ovih placenih navijaca..ajd barem rakija im je za dz.

  • Petar

    12. decembar 2019 | 22:16

    Aaa, znaci sudije...?A ja mislio Baskonia pobedila?

  • Rola

    12. decembar 2019 | 21:29

    Čoviću hoću jedno saopstenje zašto sudije sviraju protiv FMP-2. Više ovako ne ide katanac ponovo i da se ovog puta formira FMP-3 ali u Novom Železniku. Za sve je ovo kriv Duško Vujošević i Danilović Ćoki neka traži da ih udalje iz košarke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA